Hashtag

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hashtag (suomeksi mm. avainsana tai tunniste) on sosiaalisessa mediassa laajalti käytetty tapa luokitella viestejä. Hashtag koostuu symbolista # (ks. #) ja tekstiosasta (esim. #wikipedia).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hashtagejä käytettiin aluksi IRC:ssä keskustelukanavien merkitsemisessä. Vuosia myöhemmin mikroblogipalvelu Twitter (avattu 2006) antoi mahdollisuuden kirjoittaa viesteihin hashtageja. Hashtagia (normaali linkki) klikkaamalla käyttäjä pääsee näkemään muut viestit, joissa kyseinen sana esiintyy (monissa palveluissa tämä ei poikkea normaalista hakutulosnäkymästä mitenkään). Myöhemmin myös muut palvelut ovat laajentaneet palveluitaan niin, että viestejä voi tagata. Vuonna 2013 suurin sosiaalisen median palvelu Facebook otti käyttöön hashtagit.

Nykyisin hashtagit ovat varsin yleisiä mm. televisio-ohjelmissa ja eri tapahtumissa. Televisio-ohjelmissa voidaan näyttää realiaikaisesti ihmisten lähettämiä viestejä (yleensä Twitter-viestejä) kuten esimerkiksi: Linnanjuhlat (#linnanjuhlat), Euroviisut (#euroviisut) tai #MMkisat.

Tunnetuimpia verkkosivustoja, joissa hashtagit ovat (olleet) käytössä.