Robyn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robyn
Robyn vuonna 2011.
Robyn vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt12. kesäkuuta 1979 (ikä 42)
Tukholma, Ruotsi
Ammatti laulaja-lauluntekijä, musiikkituottaja
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1994–
Tyylilajit pop, R&B, synthpop
Soittimet laulu, piano, koskettimet
Levy-yhtiöt BMG, RCA, Jive, Konichiwa, Interscope
Aiheesta muualla
www.robyn.com

Robin Miriam Carlsson (s. 12. kesäkuuta 1979 Tukholma, Ruotsi), taiteilijanimeltään Robyn, on ruotsalainen pop-laulaja-lauluntekijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robyn aloitti musiikkiuransa jo 16-vuotiaana ja julkaisi debyyttisinglensä ”You've Got That Somethin’” vuonna 1995. Debyyttialbumi Robyn Is Here oli menestys ympäri maailman ja erityisesti Yhdysvalloissa, jossa se myi platinaa. Vuonna 1999 hän julkaisi jatkoa debyytilleen, mutta My Truth ei yltänyt esikoisalbumin menestykseen ja se julkaistiinkin vain Euroopassa. Robynin kolmas albumi Don't Stop the Music ilmestyi 2003. Siltä julkaistiin kaksi singleä ”Keep This Fire Burning” ja ”Don't Stop the Music”, jotka molemmat menestyivät hyvin Ruotsissa. Vuonna 2004 Robyn jätti levy-yhtiönsä Jive Recordsin.

Vuonna 2005 Robyn perusti oman Konichiwa Records -levy-yhtiön ja julkaisi neljännen levynsä Robyn. Albumi toi Robynille kolme Grammis-palkintoa. Takaisin maailmanmaineeseen Robyn nousi vuonna 2007, kun hän julkaisi yhdessä Kleerupin kanssa ”With Every Heartbeat” -singlen, joka nousi Isossa-Britanniassa listaykköseksi. Menestyksen siivittämänä hän myös julkaisi Robyn-albumin Pohjoismaiden ulkopuolella ja se myi kultaa Isossa-Britanniassa. Albumi sisältää alkuperäisten kappaleiden lisäksi myös uusia kappaleita sekä uusia versioita. Samana vuonna Robynin ääntä kuultiin myös Britney SpearsinPiece of Me” -kappaleessa, jossa hän toimi taustalaulajana. Vuonna 2008 Robyn kiersi Eurooppaa Madonnan Sticky & Sweet -kiertueen lämmittelijänä ja voitti parhaan live-esiintyjän Grammis-palkinnon.

Keväällä 2010 Robyn kertoi, että hän aikoo julkaista kolme albumia kuluvan vuoden aikana. Ensimmäinen näistä, Body Talk pt. 1, ilmestyi kesäkuussa, jota ennen julkaistiin single ”Dancing on My Own”, josta tuli Robynin ensimmäinen Ruotsin singlelistan ykkönen. Dancing on My Own menestyi loistavasti kaikkialla maailmassa myös Yhdysvalloissa jossa siitä tulin Robynin suurin hitti sitten vuonna 1997 julkaistun "Show Me Love" singlen. Seuraava osa, Body Talk pt. 2, ilmestyi syyskuussa. Se oli ensimmäinen Suomen viralliselle listalle noussut Robyn albumi. Sen ensimmäinen single ”Hang with Me” on cover-versio ruotsalainen Paolan kappaleesta, joka julkaistiin 2002. Robyn myös duetoi albumilla yhdessä Snoop Doggin kanssa kappaleessa ”U Should Know Better”. Sarjan päättävä kolmas albumi julkaistiin loppuvuodesta 2010.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmalevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.