Kungsträdgården

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tukholmassa sijaitsevaa puistoaluetta, jolla on myös samanniminen metroasema.
Kungsträdgården 1890-luvulla.
Kungsträdgårdenin kirsikkapuita keväällä 2012.

Kungsträdgården (sananmukaisesti suom. Kuninkaan puutarha) on yksi Ruotsin pääkaupungin Tukholman puistoista. Se sijaitsee Norrmalmin kaupunginosa-alueella, kaupungin keskustan tuntumassa. Se on yhdessä Humlegårdenin kanssa Tukholman vanhin säilynyt puisto.

Keskeisen sijaintinsa ja lukuisten ulkoilmakahviloidensa vuoksi se on yksi suosituimpia tapaamispaikkoja Tukholmassa. Kesäkuukausina se isännöi usein ulkoilmakonsertteja ja -tapahtumia, ja talvikuukausina sinne jäädytetään luistelurata.

Kungsträdgårdenin ympäryksillä sijaitsee useita Tukholman suosittuja nähtävyyksiä, kuten Ruotsin kuninkaallinen ooppera ja tavaratalo Nordiska Kompaniet. Kungsträdgårdenissa sijaitsee myös Tukholman metron sinisen linjan pääteasema. Puistoa reunustavat puistokadut on nimetty kuuluisten oopperalaulajien mukaan Jussi Björlings alléksi ja Birgit Nilssons alléksi.

Kungsträdgården sai alkunsa 1500-luvulla perustetusta hovin yksityisestä puutarhasta, joka oli ympäröity muureilla ja suljettu ulkopuolisilta. Puisto avattiin 1700-luvun jälkipuoliskolla ja se muodostui suosituksi kävely- ja kohtaamispaikaksi. Puistossa järjestettiin vuoden 1866 Tukholman suuri taide- ja teollisuusnäyttely, jonka peruina on edelleen jäljellä niin sanottu Molinin suihkulähde.[1] Sen vastakkaisilla puolilla on kaksi patsasta, jotka esittävät kuninkaita Kaarle XII:tta ja Kaarle XIII:tta.

Puistossa kasvavan pienen jalavametsikön kohtalosta käytiin vuonna 1971 kamppailu, jonka päätteeksi puut päätettiin säilyttää kansalaisliikkeen vaatimuksesta. Puiston pohjoispää uudistettiin vuonna 1998 Aleksander Wolodarskin suunnitelmien mukaan, jolloin sinne rakennettiin suuri vesilammikko, jonka ympärille istutettiin japanilaisia kirsikkapuita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 76. Norstedts, Tukholma 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.