Volkswagen Up

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Volkswagen up!)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Volkswagen Up
VW white up! 1.0 – Frontansicht, 14. April 2012, Velbert.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Slovakian lippu Slovakia
Valmistaja Volkswagen
Konserni Volkswagen Group
Valmistusvuodet 2011–
Luokka A-segmentti
Muotoilija Walter de’Silva
Klaus Bischoff
Edeltäjä Volkswagen Fox
Teknisesti samankaltaisia SEAT Mii
Škoda Citigo
Koko ja tekniset tiedot
Massa 929 kg
Pituus 3 540 mm
Leveys 1 641 mm
Korkeus 1 489 mm
Pohjalevy Volkswagen Group NSF
Moottori R3
Polttoaine bensiini
maakaasu
sähkö
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
Henkilöluku 4

Volkswagen Up (tyyliteltynä up!) on Volkswagenin vuodesta 2011 lähtien valmistama kaupunkiauto, joka korvasi Volkswagen Foxin. Ennen Upin tuotantoon tulemista oli esitelty useita saman kokoluokan konseptimalleja, joista suurin osa oli up!-sarjaa. Niihin kuuluivat muun muassa Buggy up!, Space-up!, E-up! ja maastoversio. Autoa valmistetaan Bratislavassa, Slovakiassa.

Upin muotoilu on Walter de’Silvan ja Klaus Bischoffin käsialaa, ja tuotantomalli esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2011. Alkuperäisessä up!-konseptissa oli takamoottori ja se oli takavetoinen, mutta tuotantomallissa on etumoottori ja se on etuvetoinen. Sähköversio E-up! tuli markkinoille vuonna 2013.

Myös Volkswagen-konsernin merkit SEAT ja Škoda ovat tehneet omat versionsa Upista. Näiden mallien nimet ovat SEAT Mii ja Škoda Citigo. Kaikki kolme ovat saaneet täydet viisi tähteä Euro NCAP -kolaritesteissä.[1]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frankfurtin autonäyttelyssä 2011 Volkswagen esitteli Upin tuotantomallin. Sen muodot ovat melko samantyyliset kuin aiemmin nähdyissä konsepteissa. Edellä mainitussa autonäyttelyssä esitellyssä kolmiovisessa versiossa on 1,0 litran kolmisylinterinen bensiinimoottori, joka tuottaa 60 hevosvoimaa tehoa. Toisena vaihtoehtona on samankokoinen moottori, joka tuottaa 75 hevosvoimaa ja on saatavana myös maakaasua käyttävänä versiona. Vaihteistona viisivaihteinen manuaali- tai robottivaihteisto. Upin pituus on 3,54 metriä ja akseliväli on 2,42 metriä, ja siinä on istuimet neljälle matkustajalle. Upia saa kolmi- tai viisiovisena hatchbackina.

Facelift-mallin Volkswagen Up.

SEAT Miin tuotanto alkoi lokakuussa 2011, mutta Suomeen Mii tuli toukokuussa 2012. Škoda Citigo tuli myyntiin Tšekissä lokakuussa 2011. Kesällä 2012 se tuli myyntiin muissakin Euroopan maissa sekä Aasiassa (paitsi Japanissa ja Etelä-Koreassa) ja Venäjällä.

Volkswagen on tehnyt Upista myös urheilullisemman version nimeltään GT up!, joka tuli markkinoille vuonna 2013. Siinä on 1,0 litran moottorin turboversio, joka tuottaa 110 hevosvoimaa. Samana vuonna Volkswagen toi markkinoille myös sähköversio e-up!in.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Volkswagen Up 2011 Euro NCAP. Viitattu 20.8.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]