Vixen (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vixen (oikealta nimeltään Mari Jiwe McCabe) on Gerry Conwayn ja Bob Oksnerin luoma afroamerikkalainen supersankari. Hän esiintyi ensimmäisen kerran DC Comicsin julkaisemassa Action Comicsissa #521 heinäkuussa 1981. Hän kykenee Tantu Toteemin kautta valjastamaan minkä tahansa eläimen hengen, menneen tai nykyisen, ja käyttää heidän kykyjään. Hahmo on toiminut Oikeuden Puolustajien ja Suicide Squadin jäsenenä ja littolaisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisessa Ghanassa soturi Tantu pyysi Anansia, Hämähäkkijumalaa luomaan toteemin, joka antaisi sen kantajalle kaikki eläinkunnan voimat, vain jos he käyttäisivät valtaa suojellakseen viattomia. Tantu käytti toteemia tullakseen Afrikan ensimmäiseksi legendaariseksi sankariksi. Toteemi välitettiin myöhemmin Tantun jälkeläisille, kunnes se saavutti McCabesin.

Mari Jiwe McCabe varttui pienessä kylässä kuvitteellisessa Zambesin kansakunnassa M'Changan maakunnassa. Hän kuuli legendan "Tantu Toteemista" äidiltään. Jonkin ajan kuluttua salametsästäjät tappoivat Marin äidin ja hänet kasvatti hänen isänsä pastori Richard Jiwe, kylän pappi. Pastori Jiwen itsensä tappoi hänen puoliveljensä (Marin setä) kenraali Maksai. Maksai halusi Tantu Toteemin, jonka Jiwe oli omistanut.

Mari muutti lopulta Amerikkaan, missä hän loi identiteetin Mari McCabeksi ja työskenteli mallina New Yorkissa. Hän käytti uutta omaisuuttaan matkustaakseen ympäri maailmaa. Matkalla takaisin Afrikkaan hän tapasi setänsä ja otti takaisin Tantu Toteemin, käyttämällä sen voimaa pukeutuneena supersankariksi Vixeniksi.

Vixen esiintyi vain kahdesti yksin rikostaistelijana: kerran taisteli salametsästäjiä vastaan ​​Intiassa ja kerran taisteli teknopsykorikollista amiraali Cerebrusta vastaan. Hän oli vastahakoinen sankari, kunnes Vesimies organisoi Amerikan Justice Leaguen uudelleen. Hän haki kokopäiväistä liigan jäsenyyttä ja hänet hyväksyttiin. Hänen ollessaan JLA:ssa kenraali Maksai otti häneltä toteemin, joka edelleen etsi sen valtaa. Toteemi antaisi täyden voimansa vain niille, jotka käyttäisivät sitä suojellakseen viattomia, ja se sai Maksain muuttumaan raivokkaaksi pedoksi. Maksai kuoli taistelussa Vixenin kanssa. Kun joukkue kohtasi tappaja-androidi Amazon, Vixen ja useat hänen joukkuetoverinsa hakattiin tajuttomaksi ja jätettiin sitten sidottuiksi aidattuun kaivoon. Vixen pelasti itsensä ja toveriensa hengen käyttämällä voimiaan katkaistakseen siteensä ja kaivaakseen tien vapauteen. Vixen jatkoi tuossa JLA:n inkarnaatiossa, kunnes kaksi jäsentä, Commander Steel ja Vibe, tapettiin, ja Metsästäjä Marsista hajotti sen.

Näihin aikoihin Vixen teki yhteistyötä Animal Manin kanssa. Hän matkusti hänen esikaupunkitaloonsa tietäen salaperäisestä, murhaavasta voimasta, joka vaikutti Animal Manin voimiin. Hän huomasi, ettei hän kyennyt käyttämään voimiaan oikein.

Vixen palasi työhönsä mallina, mutta Karibialainen valokuvasessio muuttui väkivaltaiseksi; Huumeiden salakuljettajat tappoivat Marin työtoverit. Hän vetosi hallitukseen, joka siirsi asian Suicide Squadille. Hän meni piiloon vangitsemaan huumekuningas Cujon, jonka ulkonäkö paljastui kuvausmateriaalista. Yhdessä Kapteeni Bumerangin ja Mustan Orkidean kanssa hän tuhosi operaation, mutta ei ennen kuin hän menetti hallinnan ja tappoi rikollisen kuninkaan. Hän kapinoi siitä, mitä hänestä oli tullut, ja hän suostui työskentelemään ryhmän kanssa, kunnes hänen eläimelliset vaistonsa pystyttiin hillitsemään. Hän työskenteli joukkueen kanssa jonkin aikaa ja näki jälleen enemmän joukkuetovereidensa ja ystäviensä kuolemia. Kun se hajosi vuodeksi, Mari palasi mallin ammattiin ja jopa lanseerasi menestyksekkään vaatemalliston. Hänen epäonnistunut romanssinsa Ben Turnerin (Pronssitiikerin) kanssa sai Vixenin kieltäytymään tarjouksesta liittyä takaisin joukkueeseen. Hän tajusi, että Turner tarvitsi henkistä tukea, ja hän palasi vastahakoisesti. Lopulta hän luopui tulevaisuudesta Tiikerin kanssa, koska hän aisti, ettei tämä koskaan myöntäisi tarvitsevansa apua, ja jätti tiimin.

Suicide Squadin kukoistuskauden jälkeen Mari jatkoi salaisen työn tekemistä. Hänet värvättiin ainakin yhteen tehtävään Checkmaten (Squadin veliorganisaatio) puolesta. Jossain vaiheessa hän avusti Oraakkelia ja Birds of Preyta. Hän meni piiloon tutkimaan outoa "supersankari"-kulttia, jossa johtaja käytti mielenhallintaa ja joutui itse aivopestyksi. Metsästäjätär yritti auttaa häntä ja melkein kuoli. Vixen sai tajuntansa takaisin kanavoimalla muulin itsepäisyyden pidätelläkseen kulttijohtajan mielenhallintaa. Hän ja Metsästäjätär pelastivat sitten muut aivopestyt sankarit.

Vixenillä saattoi silti olla vaikeuksia hallita eläinpuoltaan toteemin käytön aikana, minkä osoitti, kun hän työskenteli Salaman kanssa pysäyttääkseen Gorilla Groddin. Hän palveli myös yhdessä tehtävässä Justice League Task Forcen kanssa, tuli Ihmenaisen avuksi taistelussa Circen kanssa ja auttoi entisiä JLA-tovereitaan suojelemaan Lex Luthoria. Sitten hän liittyi irtonaiseen Ultramarine Corpsiin. Marin ollessa joukon jäsenenä, Gorilla Grodd aivopesi Marin, joka lähetti hänet ja muita sankareita taistelemaan JLA:ta vastaan. Lopulta Vixen ja muut vapautettiin.

Sue Dibnyn murhan jälkeen Identity Crisis -minisarjassa Vixen liittyi takaisin Justice League -kollegoihinsa. Hän oli läsnä, kun alkuperäinen Firestorm kuoli taistelussa Shadow Thiefin kanssa. Vixen otti käyttöön uuden univormun Infinite Crisis #7:ssä, samanlaisen kuin hänen televisiovastaavansa Justice League Unlimited -ohjelmassa.

The New 52:ssa (DC Comicsin universumin uudelleenkäynnistys vuonna 2011) Vixen värvättiin osaksi uutta Justice League Internationalia. Hänen toimikautensa tiimissä osoittautui lyhyeksi, koska hän loukkaantui räjähdyksessä ja joutui koomaan. Hänen vanha ystävänsä David Zavimbe liittyi myöhemmin tiimiin hänen kunniakseen Batwingina.

JLI:n hajoamisen jälkeen Vixen nähtiin yhtenä Kyborgin uusista työntekijöistä Justice Leaguen päälistalla.

DC Rebirthissä Batman värvää Vixenin liittymään uuteen Justice League of America ryhmään. Vixenin nähdään myöhemmin työskentelevän Liigan puolesta tutkimassa johtolankaa Amerikkaa uhkaavasta salaperäisestä teknologiasta

Koska Vixen on verisukulainen hämähäkkijumala Anansiin, hänellä on luontainen kyky saada suora yhteys Maan morfogeneettiseen kenttään, jota kutsutaan joskus "punaiseksi". Morphogenetic Field/Red on alkuvoima, joka yhdistää kaiken elämän universumissa. Tämä kontakti "Punaiseen" antaa hänelle mahdollisuuden hyödyntää minkä tahansa planeetalla koskaan eläneen eläimen kykyjä. Keskittymällä vain tiettyyn eläimeen Vixen voi ammentaa lahjansa morfogeneettisestä kentästä ja matkia sen kykyjä antaen itselleen erilaisia ​​yli-inhimillisiä voimia.

Vixen käyttää mystistä artifaktia nimeltä Tantu Totem, ketunpään muotoinen talismaani, jonka afrikkalainen huijarijumala Anansi antoi esi-isilleen. Aikaisemmin ajateltiin, että toteemi oli hänen voimiensa lähde, mutta myöhemmät tarinat ovat osoittaneet, että se vain estää morfogeneettistä kenttää valtaamasta hänen mieltään. Voidaan olettaa, että toteemi lisäsi luonnollista matkimisaluettaan 150 jalasta maailmanlaajuisesti, koska sen on nähty ottavan eläinten piirteitä ympäri maailmaa. Toteemin täydestä kyvystä ei ole tietoa, mutta Vixen käytti kerran toteemin taikuutta parantaakseen mustelmia ja haavoja muutamassa sekunnissa yksinkertaisesti koskettamalla sitä. Toteemin voima on myös antanut Vixenille mahdollisuuden koskettaa punaista ja saada henkistä yhteyttä "Wishers" -ryhmään, ihmisryhmään ympäri maailmaa, joille Fablen kuningatar myönsi toiveet.

Justice League Beyond #7 sarjakuvassa Shadow Thief murhasi Vixenin sinä päivänä, kun John Stewart aikoi kosia häntä. Tämän seurauksena John Stewart kosti Vixenin kuoleman tappamalla Shadow Thiefin.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vixen esiintyy Arrow -televisiosarjassa jaksossa "Taken", jossa häntä esitti Megalyn Echikunwoke.
  • Vixenin isoäiti Amaya Jiwe esiintyy Legends of Tomorrow -sarjan toisella ja kolmannella kaudella, jossa häntä esittää Maisie Richardson-Sellers.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]