Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta VATT)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus
Vatt-Logo.png
Perustettu 1990
Tehtävä Taloustieteellinen tutkimus
Ministeriö Valtiovarainministeriö
Työntekijöitä 50 (2015)
Pääjohtaja Mikael Collan

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (lyhenne VATT[1], ruots. Statens ekonomiska forskningscentral) on soveltavan taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. VATT tuottaa tieteellistä tutkimusta ja tutkimukseen perustuvaa analyysiä edistääkseen tietoon pohjautuvaa käytännön talouspolitiikkaa, ja keskustelua talouspolitiikan vaihtoehdoista.[2]

VATT perustettiin vuonna 1990 kun valtiovarainministeriön suunnittelusihteeristö ja Taloudellisen suunnittelukeskus yhdistettiin. Vuonna 2016 VATT:n vuosibudjetti oli 5,5 miljoonaa euroa, joista 2/3 tulee valtion budjetista ja 1/3 on kilpailtua tutkimusrahaa. Vuoden 2016 lopussa tutkimuskeskuksessa työskenteli noin 50 henkilöä, joista 40 oli tutkijoita.[2]

Tutkimuskeskus toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. VATT sijaitsee Helsingin keskustassa Arkadiankadulla Economicum-rakennuksessa.[2] Samassa rakennuksessa toimii myös kolme yliopistollisen taloustieteen laitosta (Helsingin yliopisto, Aalto ja Hanken).

VATT sijaitsee Economicum-rakennuksessa Helsingin Arkadiankadulla.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VATT:lla on vahva osaaminen mikrotaloustieteellisessä tutkimuksessa, jossa ennakoidaan tai arvioidaan tieteellisin menetelmin ja tyypillisesti laajoja rekisteriaineistoja käyttäen, minkälaisia vaikutuksia erilaisilla politiikkamuutoksilla on esimerkiksi yksilöiden, kotitalouksien tai yritysten käyttäytymiseen.[3] VATT:n tutkijoiden tutkimustuloksia julkaistaan säännöllisesti kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.[4] VATT:ssa valmistuu vertaisarvioitujen artikkeleiden lisäksi kansainvälisiä ja kotimaisia työpapereita, keskustelupapereita, raportteja ja selvityksiä. Tutkimustyön ohella VATT toimii asiantuntijana päätöksenteon valmistelussa ja talouspolitiikan arvioinnissa. VATT:n tutkijat toimivat eduskunnan valiokuntien käyttäminä asiantuntijoina ja pitävät vuositasolla noin 500 erilaista esitystä, luentoa ja puheenvuoroa asiantuntijakuulemisissa. Tutkijat toimivat erikoisalansa asiantuntijoina myös mediassa.

VATT julkaisee neljää tutkimussarjaa. Lisäksi VATT:n 3-4 kertaa vuodessa julkaistavat, suomenkieliset Policy Brief -artikkelit esittelevät taloustieteellisiä näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.[4] Tutkimustoiminta koostuu viidestä pääteemasta:[3]

 1. Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalous
 2. Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
 3. Työmarkkinat ja koulutus
 4. Ympäristö, energia ja ilmastopolitiikka
 5. Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous

Ylijohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VATT:n ylijohtajan virkakausi on viisivuotinen.

VATT:n neuvottelukunta 2016-2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvottelukunta toimii ylijohtajan tukena ja haastajana VATT:n strategisessa kehittämisessä.

Johtokunnan puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lyhenneluettelo: V, W Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 17.8.2015.
 2. a b c VATT: Soveltavaa taloustiedettä ja tutkimukseen perustuvaa analyysiä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Viitattu 11.11.2016.
 3. a b Tutkimus: VATT on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Viitattu 11.11.2016.
 4. a b Julkaisut Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Viitattu 11.11.2016.
 5. Kajanoja, Jouko; Kiander, Jaakko; Voipio, Iikko B. (toim.): Tutkimus ja talouspolitiikka. Kirjoituksia taloudellisesta kasvusta 2002. VATT. Viitattu 17.8.2015.
 6. Seija Ilmakunnas nousemassa VATT:n johtoon Kaleva.fi. 11.10.2006. Viitattu 17.8.2015.
 7. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaksi Mikael Collan 15.10.2020. Valtiovarainministeriö. Viitattu 21.5.2021.
 8. Historia, VATT

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ilmakunnas, S.; Heikkilä, T.; Honkatukia, J.; Kangasharju, A. (toim.): Silta suunnittelusta tutkimukseen. VATT 20 vuotta. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, 2010. ISBN 978-951-561-933-4. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]