Unelma Säleikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unelma Säleikkö
Unelma Säleikkö vuonna 1981 elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi
Unelma Säleikkö vuonna 1981 elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi
Luoja(t) Spede Pasanen
Näyttelijä(t) Elli Castrén
Ensi-
esiintyminen
Uuno Turhapuron aviokriisi -elokuvassa 1981.
Kustantaja Spede-Yhtiöt / Ere Kokkonen Oy
Henkilötiedot
Status sihteeri
Asuinpaikka Helsinki
Luonteenpiirteet kiltti, herkkä, ymmärtäväinen
Suhteet

Unelma Säleikkö on kuvitteellinen henkilö Uuno Turhapuro -elokuvissa. Häntä näyttelee Elli Castrén.

Unelman asema Uuno-fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unelman ja Uunon romanssin rakentuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Unelma Säleikkö on vuorineuvos Tuuran sihteeri. Hän on Tuura-yhtymän palveluksessa sihteerinä vuosina 1981–2004. Unelma on luonteeltaan ystävällinen, herkkä ja kiltti ihminen. Hän lupautuu jopa auttamaan Tuuraa tämän suunnitelmissa erottaa tyttärensä Elisabeth miehestään Uuno Turhapurosta. Autoverstaalle saapuessaan Unelma saa Uunon ihastumaan välittömästi, saaden lisäksi myös Hartikaisen ja Sörsselssönin päät pyörälle. Kolmikko yrittää kukin saada Unelman huomion tavalla tai toisella. Sörsselssönin ja Hartikaisen yritykset jäävät lähes täysin olemattomiin lopputuloksiin, mutta Uunon yritys onnistuu. Uuno kaappaa Unelman käsivarsilleen ja kertoo hänelle, ettei antaudu ensimmäisellä kerralla suudelmaan, mutta kuitenkaan hyvän (Unelman) ei koskaan tarvitse odottaa liian kauan. Samaan aikaan Unelma rakastuu Uunoon. Unelma ja Uuno lähtevät kahdestaan verstaalta ja päätyvät ravintolaan, jossa Unelma kosii Uunoa. Uuno ei kuitenkaan suostu kosintaan, koska appiukon perintö on vielä saamatta. Seuraavana vuonna Uunolle ja Unelmalle ollaan jo järjestämässä häitä, kun Elisabet on saanut Uunosta tarpeekseen. Pahaksi onneksi Uuno lyö päänsä törmäyksessä ja menettää muistinsa. Toivuttuaan Uuno rakastuu uudelleen Elisabethiin ja Unelma jää yksin. Uuno kuitenkin tuntee perinnöstä huolimatta suunnatonta vetoa Unelmaa kohtaan, joten pari pysyy lämpimissä ja läheisissä väleissä ja he tapailevat toisiaan salaa.

Menetettyään Uunon lopullisesti Unelma keskittyy työhönsä. Tuuran edetessä urallaan puolustusministeriksi, Unelma pestataan hetkeksi puolustusministerin sihteeriksi.

Kun Unelma kesällä 1984 työskentelee puolustusministeriössä, Uuno saapuu paikalle puolustusministeri Tuuran lähdettyä hallituksen kokoukseen. Hetken jutustelun ja Unelman vastaanottaman puhelun jälkeen Uuno ottaa puheeksi naisten ikääntymisen merkit ja Unelma pahastuu. Uuno korjaa nopeasti Unelman olevan poikkeus ja mainitsee kuinka Unelman "iätön kauneus, kultivoitu käytös, älykkyys ja tietysti tissit ovat vetäneet häntä aina aivan valtavasti puoleensa". Välittömästi tämän jälkeen Uuno polvistuu Unelman viereen kaapaten tämän kainaloonsa ja tunnustaen rakastavansa Unelmaa, kertoen vain "nykyisen vaimonsa kautta odoteltavissa olevan perinnön estävän häntä lankeamasta polvilleen Unelman jalkojen juureen, pussaamasta Unelman varpaita likomäriksi ja vannomasta rakkautta hänelle". Uuno vetää rakkaudentunnustuksesta nolostuneen Unelman lähemmäs itseään ja he ovat suudella toisiaan. Uuno kuitenkin kääntää kasvonsa poispäin keksittyään tavan jolla he voisivat olla yhteydessä toisiinsa päivittäin salaa, mutta kuitenkin julkisesti. Uuno ehdottaa, että he syventäisivät suhdettaan kirjeshakilla, joka Uunon mukaan toisi hänen ikävään armeijaelämäänsä tervetullutta vaihtelua. He sopivat, että yhteydenpito tapahtuu "siirtona päivässä, puolustusministeriön kuoressa", jonka jälkeen Uuno ottaa Unelmaa kädestä ja pari tarrautuu onnellisina kiinni toisiinsa, molempien ollessa tyytyväinen lopputulokseen.

Myöhemmin selviää, että romanssin syvenemisen ohella Uuno haluaa postia puolustusministeriön kuoressa korottaakseen nopeasti sotilasarvonsa poikkeuksellisesti alokkaasta majuriksi.

Romanssin kuihtuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 Unelma päättää kostaa Uunolle vanhat kaunat ja hylkäämiset. Hän soittaa Uunolle ja kertoo, että Tuura on valinnut Uunon Tuura-yhtymän toimitusjohtajaksi. Unelma saa kostonsa: Uunon tullessa paikalle Tuura antaa Uunolle potkut. Kesällä 1991 Tuura siirtää Unelman presidenttiehdokas Pentti Tömisevän vaaliryhmään. Tuona aikana Unelma myös rakastuu Tömisevään ja he aikovat mennä naimisiin. Kun Uuno valitaan presidentiksi, pääministeri Tuura nimittää vahingossa Unelman ministeriksi yhdessä Härski Hartikaisen, Sörsselssönin, Uunon isän, Uunon opettajan ja tämän rouvan sekä nimismies Viinikaisen kanssa. Vuonna 1993 Unelma palaa Tuuran sihteeriksi.

Unelman suhtautuminen Uunoon vaihtelee. Vuosina 1981-1982 hän on Uunoon palavasti rakastunut, vuosina 1983-1998 hänen tunteensa tätä kohtaan myötäilevät pitkälti vuorineuvos Tuuran suhtautumista, mutta vuonna 2004 hän kertoo olevansa Uunon kanssa kaikesta huolimatta hyvä ja läheinen ystävä.

Hahmon filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat: