Uncharted 2: Among Thieves

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uncharted 2: Among Thieves
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Now
Ohjaaja Bruce Straley
Suunnittelija Neil Druckmann
Richard Lemarchand
Käsikirjoittaja Amy Henning
Neil Druckmann
Josh Scherr
Säveltäjä Greg Edmonson
Pelisarja Uncharted
Pelimoottori Uncharted Engine 2.0
Julkaistu
  • NA 13. lokakuuta 2009
  • AUS 15. lokakuuta 2009
  • EU 16. lokakuuta 2009
Lajityyppi toimintaseikkailu, kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 15
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: 15+
OFLC: 16+
PEGI: 16
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray-levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Uncharted 2: Among Thieves on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailupeli, joka on julkaistu vuonna 2009 PlayStation 3:lle. Peli on jatko-osa Uncharted: Drake's Fortune -pelille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nathan ampumassa vihollista, joka käyttää suojanaan kilpeä.

Among Thieves sisältää uusia pelimekaniikkoja kuten hiiviskelyelementtejä, ja se vaihtaa kiipeilymekaniikan vapaammaksi. Päähenkilö Nathan ”Nate” Drake voi myös kääntää ja asettaa joitain esineitä käyttääkseen niitä suojanaan tulitaisteluissa. Pelissä ei ole yhtään lataustaukoa.

Natella on pelissä myös pimeämpi puolensa, ja hän oppii ymmärtämään mikä tekee hänestä varkaan (Among Thieves, suom. varkaiden joukossa). Pelin ohjaaja Bruce Straleyn mukaan vihollisten tekoäly on päivitetty vastaamaan pelin uusia hiiviskelyelementtejä. Vihollisilla on uudenlainen näkösysteemi, ja jotkut viholliset ovat muita viisaampia. Nähtyään vilauksen Natesta, osa vihollisista voi kuvitella nähneensä harhoja. ”Viisaammat” viholliset tutkivat asiaa tarkemmin, jolloin pelaaja voi kuitenkin käyttää hyödykseen hiljaista väijytyshyökkäystä. Viholliset avaavat tulen vasta nähtyään Naten selvästi. Viholliset ovat myös interaktiivisempia ympäristöjen kanssa ja he seuraavat Natea tämän kiipeillessä ja hyppiessä rotkojen yli.

Uusien pelielementtien lisäksi myös pelimoottoria on paranneltu sopivammaksi PlayStation 3:lle. Kehittäjäyhtiö Naughty Dogin oli tarkoitus hyödyntää Cell-prosessorin SPU-yksiköitä maksimaalisesti, ja yhtiön arveluiden mukaan he hyödynsivät sitä noin 30 % pelisarjan ensimmäisen osan aikana. Elokuussa 2009 selvisi, että peli hyödyntää lähes 100 % prosessorin SPU-yksiköistä, luoden peliin realistisemmat ympäristöt ja animaatiot.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Among Thieves sisältää enimmillään kymmenen pelaajaa tukevan verkkomoninpelin. Lisäksi pelissä on kolme pelaajaa kattava pelimuoto, jossa yksi pelaaja ottaa päähenkilö Nathan Draken roolin, ja kaksi muuta pelaajaa jonkun toisen pelin sankarihahmoista. Ryhmä voi suorittaa joko ammunta-, tasohyppely-, tai tiimityötehtäviä. Muut pelaajat voivat myös elvyttää pelitoverinsa mikäli heitä haavoitetaan tai napataan.

Kymmenen pelaajaa tukevan moninpelin periaate on yksinkertaisempi. Pelaajat jaetaan kahteen viiden hengen ryhmään, roistoihin ja sankareihin. ryhmät voivat suorittaa taisteluita erilaisissa pelityypeissä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Among Thievesin alussa päähenkilö Nathan ”Nate” Drake herää jyrkänteen reunalla roikkuvan junan matkustajavaunusta. Verta vuotava Nate pakenee junasta juuri ennen kuin se suistui rotkoon. Naten näkemät takaumat kertovat pelaajalle, että hänen entinen ystävänsä Harry Flynn ja tämän tyttöystävä Chloe Frazer pyysivät hänet mukaan tehtävään, jossa heidän täytyi varastaa vanha öljylamppu Istanbulilaisesta museosta. Lampussa on johtolanka, joka johtaisi Marco Polon kadonneen retkikunnan aarteen jäljille. Nate ja Flynn löytävät lampun ja saavat selville, että laiva oli kuljettanut Cintamanin kiveä myyttisestä Shambhalan kaupungista, ennen kuin haaksirikkoutui tsunamissa Borneolle. Flynn ottaa kartan haltuunsa ja pakenee jättäen Naten ansaan keskelle tarkka-ampujien piirittämää museota. Nate joutuu vankilaan kolmeksi kuukaudeksi, kunnes Chloe ja Naten vanha ystävä, Victor ”Sully” Sullivan vapauttavat hänet.

Nate ja Sully seuraavat Flynniä ja tämän pomoa, kuolleeksi luultua sotarikollista, Zoran Lazarevicia Borneolla sijaitsevaan sotaleiriin, jossa Chloe työskentelee kaksoisagenttina saadakseen tietoja. Kolmikko löytää hautapaikan, johon kadonneen retkikunnan miehistö pakeni tsunamia ja lopulta menehtyi. Lisäksi he löytävät tiibetiläisen tikarin ja kirjeen Marco Pololta. Kirjeen mukaan seuraava vihje aarteen sijainnista löytyy eräästä temppelistä Pokharan kaupungista Nepalissa. Flynn saapuu sotilaiden kanssa hautakammioon ja nappaa kirjeen. Sotilaat lähtevät jahtaamaan Natea ja Sullya, jotka pakenevat hyppäämällä jokeen. Sully päättää jättäytyä pois tehtävästä, ja Nate suuntaa Pokharan kaupunkiin etsimään Chloea. Päästyään perille Nate huomaa, että kaupungissa vallitsee täysi kaaos. Lazarevicin palkkasoturiarmeija raivaa kaupunkia etsiessään oikeaa temppeliä, ja vastarintasissien kapinointi armeijaa vastaan on heikentymässä. Chloe pelastaa Naten sotilailta, minkä jälkeen kaksikko suuntaa paikallisen hotellin katolle ja paikallistaa temppelin.

Matkalla kohti temppeliä Nate ja Chloe tapaavat Elena Fisherin ja tämän kuvaajan, Jeffin, jotka yrittävät todistaa Lazarevicin olevan elossa. Elena ja Jeff lähtevät Naten ja Chloen mukana temppeliin, jossa nelikolle selviää, että myyttinen Cintamanin kivi ja salainen sisäänkäynti Shambalaan sijaitsevat Himalajan vuoristossa. Poistuessaan temppelistä he jäävät ansaan, ja yksi palkkasotilaista ampuu Jeffiä. Chloen vastustelusta huolimatta Nate yrittää pelastaa Jeffin, kunnes heidät saarretaan hotellihuoneeseen, jossa Lazarevic ampuu Jeffin. Sotilaat vangitsevat Chloen, mutta Nate ja Elena onnistuvat pakenemaan. Pian Nate etenee junaan, jossa Chloe on vankina. Chloe kuitenkin kieltäytyy lähtemästä mukaan. Kaksikon riidellessä Flynn saapuu paikalle ja ampuu Natea. Nate pakenee edelliseen vaunuun, ja ennen tajuntansa menettämistä hän ampuu pistoolilla kohti propaania sisältäviä tynnyreitä. Räjähdys suistaa junan alas jyrkänteeltä, aiheuttaen pelin alussa nähdyt tapahtumat.

Paettuaan suistuvasta junasta Nate pakenee lumimyrskyssä ja saa tikarin takaisin, ennen kuin hän tuupertuu tajuttomaksi vertavuotavana lumihankeen. Naten pelastaa tiibetiläinen Tenzin, joka vie hänet kotikyläänsä. Kylässä Nate kohtaa Elenan ja tapaa 90-vuotiaan, eläkkeelle jääneen saksalaiseen seikkailijan, Karl Schäferin. Mies kertoo saapuneensa kylään 70 vuotta aiemmin haavoittuneena, kuten Nate nyt. Schäfer lähettää Naten ja Tenzinin luolastoihin etsimään oman retkikuntansa jäseniä, jotka yrittivät aikanaan etsiä Cintamanin kiveä. Luolien kautta kaksikko päätyy valtavaan temppeliin, jossa heidän esteeksi asettuvat jeti-tyyppiset luolahirviöt. Kaksikko saa selville, että Schäferin retkikunta oli osa Ahnenerbe-organisaatiota ollen SS-jäsenistöä. Schäfer joutui tappamaan retkikuntansa suojellakseen maailmaa Cintamanin kiven voimalta. Palatessaan kohti kylää Lazarevicin palkkasotilasarmeija on jo paikallistanut heidät, ja kylä on sodan keskipisteenä. Taistelun päätyttyä Elena kertoo Lazarevicin napanneen Schäferin ja tikarin itselleen. Nate ja Elena lähtevät perään ja jäljittävät Lazarevicin miehistöineen hylättyyn luostariin. Etsintöjen jälkeen kaksikko pääsee vakavasti haavoittuneen Schäferin luo. Schäfer kertoo Natelle, että tämän on pakko tuhota Cintamanin kivi ennen kuin Lazarevic saa sen haltuunsa.

Nate tapaa jälleen Chloen, joka luovuttaa tikarin hänelle. Nate lupaa tuhota kiven ja Lazarevicin. Nate ja Elena avaavat salaisen sisäänkäynnin kohti Shambhalaa, mutta Lazarevic miehineen seuraa kaksikkoa pakottaen Naten selvittämään tien Shambhalaan. Luolastoissa he saavat kimppuunsa samat hirviöt kuin luolissa, mutta Lazarevic tappaa nämä. Paljastuu, että hirviöt olivatkin tavallisia ihmisiä, jotka pysyivät hengissä Cintamanin kiven voimalla tehtävänään vartioida porttia Shambhalaan.

Raivatessaan tietä kiven luokse Natelle selviää, että kivi on todellisuudessa kovettunutta pihkaa jättimäisestä Elämän puusta, joka syötynä antaa käyttäjälleen lähes rajattomat voimat. Samalla hetkellä haavoittunut Flynn saapuu kädessään kranaatti, jonka hän räjäyttää tappaen itsensä ja haavoittaen Elenaa vakavasti. Naten saapuessa Elämän puun luokse Lazarevic on saanut jo voimat käyttöönsä. Nate onnistuu kuitenkin tuhoamaan Lazarevicin. Chloe, Nate ja Elena pakenevat muinaisesta kaupungista, joka tuhoutuu lopullisesti.

Palattuaan takaisin kylään Chloe kysyy Natelta, rakastaako tämä Elenaa. Nate ei kiellä kysymystä, ja Chloe poistuu kun Sully saattaa haavoittuneen Elenan Naten luo. Peli päättyy, kun pari kävelee jyrkänteen reunalle katsomaan vuorten taakse laskeutuvaa aurinkoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 9.5/10.[1] Kriittikiä peli sai suojautumismekanismista ahtaissa paikoissa.[1]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9.5/10.[2]

Metacritic-kerääjäsivustolla pelillä on 96/100 pistettä.[3]

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nolan North  Nathan ”Nate” Drake  
 Emily Rose  Elena Fisher  
 Claudia Black  Chloe Frazer  
 Richard McGonagle  Victor ”Sully” Sullivan  
 Robin Atkin Downes  Tenzin  
 Steve Valentine  Harry Flynn  
 Rene Auberjonois  Karl Schäfer  
 Graham McTavish  Zoran Lazarevic  
 Gregory Myhre  Jeff  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tom Mc Shea: Uncharted 2: Among Thieves Review gamespot.com. 7.10.2009. Viitattu 8.1.2022. (englanniksi)
  2. Chris Roper: Uncharted 2: Among Thieves Review ign.com. 18.9.2009. Viitattu 8.1.2022. (englanniksi)
  3. Uncharted 2: Among Thieves metacritic.com. Viitattu 8.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]