Shambhala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chang Shambhala eli Shambhala (tai Shamballa, Shambala) on vanhoissa buddhalaisissa kirjoituksissa ja useissa aasialaisissa taruissa esiintyvä myyttinen kuningaskunta.[1] Shambhalaa on kuvattu paikaksi jossa vallitsi rauha ja hyvinvointi, ja jota johtivat viisaat ja myötätuntoiset hallitsijat.[1] Kiinassa sen arveltiin olevan Kunlunvuorten laaksossa, Intialaiset taas arvelivat vastaavan Kalapa-paikan sijaitsevan Himalajasta pohjoiseen. Tiibetin kirjallinen traditio sijoittaa sen lähelle Sîtâ-jokea, Gobin autiomaan länsiosaan. Joidenkin mukaan Shambhala on taivaallinen, eikä sijaitse tässä maailmassa. Jotkut taas uskovat sen sijaitsevan maan alla.

Buddhalaiset käsitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dalai Lama Tenzin Gyatson mukaan Shambhalaa ei voi löytää kartasta, vaan vaikka se onkin todellinen, se on pikemminkin sellaisen puhtaan maan kaltainen, jonka voi nähdä vain ihminen jonka karma ja ansio on kypsynyt. Chögyam Trungpan mukaan Shambhalassa on kysymys soturin eli rohkeuden polusta, joka on avoin kenelle tahansa aitoa ja pelotonta olemisen tapaa etsivälle ihmiselle.[1] Käsitys perustuu vanhoihin tarinoihin, joiden mukaan Shambhalan kuningaskunta katosi maan päältä korkeampaan olotilaan monta sataa vuotta sitten, ja sen Rigden-kuninkaat valvovat ihmisten toimia edelleen.

Tiibetin buddhalaisten kronikoiden mukaan Shambhala oli todellinen kuningaskunta. Tarinan mukaan Gautama Buddha, opettaessaan Râjaghiran Korppikotkan vuorella esiintyi samaan aikaan Dhânyakatakassa Etelä-Intiassa Kâlachakrana. Kuulijoiden joukossa ollut Shambhalan kuningas Suchandra (tiib. Dawa Sangpo) kokosi opetukset ja vei ne valtakuntaansa. Vuonna 966 orissalainen mestari Chilupa toi Kâlachakran opetukset takaisin intiaan, josta ne olivat kadonneet.

Joissakin buddhalaisissa teksteissä kuvataan reittiä Shambhalaan yksityiskohtaisesti, mutta on erimielisyyttä siitä, onko ohjeet ymmärrettävä kirjaimellisesti vai vertauskuvallisesti. 1800-luvulla elänyt buddhalainen opettaja Mipham laati Kâlachakran suuren kommentaarin, jonka mukaan Shambhala sijaitsee Sitajoen pohjoispuolella, ja maata halkoo kahdeksan vuorijonoa.[1]

Teosofiset käsitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teosofian perustajan Helena Blavatskyn mukaan Shambhala on paikka vuorten ympäröimässä erämaassa. Hänen mukaansa sen yleisin sijoituspaikka on Tiibetistä luoteeseen, mutta muita arveltuja paikkoja ovat tutkimaton Tiibetin keskiosa, Gangdisri-vuoriston ja Gobin pohjoisreunan väli, Kunduz ja Kashmir. Vedantaoppinut T. Subba Row'n mukaan Shambhala oli muinainen pyhä saari joka oli sijainnut meressä, jonka paikalla on nykyinen Gobin autiomaa.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat ja seikkailijat ovat etsineet Shambhalaa varsinkin Himalajalta, Kunlunvuorilta ja Altaivuorilta ja niiden väliseltä alueelta. Shambhala on voinut myös olla innoittajana tarinalle Shangri-Lasta. Jotkut länsimaiset tutkijat ovat esittäneet, että Shambhala on voinut olla joku historiallisten lähteiden perusteella tunnetuista kuningaskunnista, kuten keskiaasialainen Zhang-Zhungin kuningaskunta.[1]

Shambhala on vaikuttanut myös viihdealalla; Uncharted 2: Among Thieves -videopelissä etsitään 'Cintamanin kiveä' Shambhalasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marjanen, Jouni: Mahatmat Morya ja Kuthumi : teosofisen liikkeen mestarit. [Vilppula]: Ihmisyyden tunnustajat, 1996 (Saarijärvi: Gummerus), 1996. 952-9834-10-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Chögyam Trungpa: Shambhala, Soturin tie, 2007


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]