Shangri-La

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shangri-La on englantilaisen James Hiltonin romaanissaan Sininen kuu (Lost Horizon, 1933) esittelemä fiktiivinen paikka. Frank Capran ohjaamassa elokuvassa Sininen kuu Shangri-La on harmoninen ja eteerinen laakso läntisellä Himalajalla. Laaksossa sijaitsee buddhalainen luostari. Shangri-La on eräs esimerkki utopiasta, ja se on osaltaan ollut luomassa myyttiä Himalajan onnellisesta ja harmonisesta elämästä.

Huolimatta kirjan ja elokuvan aikaansaamista legendoista on Shangri-La täysin James Hiltonin keksintöä. Hiltonin mielikuvitusta innoittanutta paikkaa on kuitenkin etsitty buddhalaiselta Himalajalta. Useat paikat Kiinassa, Tiibetissä ja Intiassa ovat julistautuneet Shangri-Lan esikuviksi. Kiinassa Yunnanin maakunnassa on jopa Shangri-Laksi nimetty piirikunta.[1] Myös myyttinen Shambhala on saattanut olla Shangri-Lan mallina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jutta Valkeinen: Shangri-La – maanpäällinen paratiisi? Radio86: Kaikkea Kiinasta. 13.4.2007. FutuVision Media. Viitattu 18.3.2008.

 

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.