Sininen kuu (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sininen kuu
Lost Horizon
Lost Horizon lobby card.JPG
Ohjaaja Frank Capra
Käsikirjoittaja Robert Riskin
Perustuu James Hiltonin romaaniin Sininen kuu
Tuottaja Frank Capra
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Joseph Walker
Elmer Dyer
Leikkaaja Gene Havlick
Pääosat Ronald Colman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta 1937
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sininen kuu (Lost Horizon) on Frank Capran tuottama ja ohjaama draamaelokuva vuodelta 1937. Se perustuu James Hiltonin saman­nimiseen romaaniin vuodelta 1933, jonka pohjalta käsi­kirjoituksen laati Robert Riskin. Elokuvan musiikin on tehnyt Dimitri Tiomkin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä Kaukoidän maan sotilas­kapinaa pakoon lähteviä länsi­maalaisia pelastautuu britti­diplomaatti Bob Conwayn (Ronald Colman) avulla viime hetkelleä lento­koneeseen, mutteivät tiedä että se on kaapattu. Kone tekee pakko­laskun mystiseen Himalajalla sijaitsevaan paikkaan nimeltä Shangri-La, josta tulokkaat aluksi haluavat pois mutta huomaavat vähitellen paikan onnelliseksi ja rauhalliseksi ja päättävät jäädä. Shangri-Lata hallitsee vanha ja viisas belgialainen munkki. Lopulta Bob Conwaylle selviää miksi heidät on tuotu juuri Shangri-Lahan, mutta ainoa joka haluaa sieltä enää pois on hänen veljensä George (John Howard).

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ronald Colman  … Robert ”Bob” Conway  
 Jane Wyatt  … Sondra Bizet  
 Edward Everett Horton  … Alexander P. ”Lovey” Lovett  
 John Howard  … George Conway  
 Thomas Mitchell  … Henry Barnard 

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sininen kuu oli kallein siihen asti tuotettu elokuva. Sen teko tuli niin kalliiksi, että Columbia Picturesiltä kesti viisi vuotta päästä omilleen. Elokuva horjutti paitsi tuotantoyhtiön taloutta, myös Capran suhteita Columbiaan ja käsi­kirjoittaja Raskiniin, jonka kanssa hän oli tehnyt elokuvat Päivä ylhäisönaisena (1933), Tapahtui eräänä yönä (1934) ja Mr. Deeds tulee kaupunkiin (1936).

Vastaanotto ja myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elitisti-verkko­julkaisussa Markus Sorsa pitää Sinistä kuuta pikemminkin kiinnostavana kuin onnistuneena Capran elokuvana. Hänestä heikointa on näyttelijän­työ, mutta kritiikkiä saavat myös käsi­kirjoitus ja kokonaisuus, joka Sorsan mukaan on ”ryhditön seka­melska, joka ei kokonaisuutena millään jaksa kantaa koko (restauroidun version) yli kaksi­tuntista kestoa”.[1]

The New York Timesin kriitikot valitsivat Sinisen kuun vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Helsingin Taka-Töölössä, osoitteessa Mannerheimin­tie 118, toimi vuosina 1941–1986 elokuva­teatteri Sininen kuu, joka lie saanut nimensä tästä elokuvasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sorsa, Markus: Lost Horizon (1937), Elitisti 24.8.2010. Viitattu 23.7.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  3. Helsingin seudun elokuvateattereita 1900-luvun alusta lähtien, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi. Viitattu 23.7.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lost Horizon (film)