Thomas Mitchell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Mitchell
Thomas Mitchell elokuvan Rakkaus ei kuole (High Barbaree, 1947) trailerissa.
Thomas Mitchell elokuvan Rakkaus ei kuole (High Barbaree, 1947) trailerissa.
Henkilötiedot
Syntynyt11. heinäkuuta 1892
Elizabeth, New Jersey
Kuollut17. joulukuuta 1962 (70 vuotta)
Beverly Hills, Kalifornia
Näyttelijä
Aktiivisena 1923 - 1961
Merkittävät roolit Doc Boone (Hyökkäys erämaassa)
Gerald O'Hara (Tuulen viemää)
Uncle Billy (Ihmeellinen on elämä)
Jonas Henderson (Sheriffi)
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Oscar-palkinto (Hyökkäys erämaassa)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Thomas Mitchell (11. heinäkuuta 1892 Elizabeth, New Jersey17. joulukuuta 1962) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja. Hän oli ensimmäinen, joka voitti urallaan niin Oscarin, Emmyn kuin Tonynkin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitchell aloitti uransa teatterinäyttelijänä ja näytelmien kirjoittajana vuonna 1913. Hänen ensimmäinen elokuvansa ilmestyi vuonna 1923. Mitchellin läpimurtorooli oli Frank Capran ohjaamassa elokuvassa Sininen kuu (Lost Horizon, 1937), ja samana vuonna hän näytteli elokuvassa Hirmumyrsky (The Hurricane, 1937), josta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa.

Pari vuotta myöhemmin Mitchell sai parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon Doc Boonen roolista elokuvassa Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939). Hänen muita tunnettuja roolejaan ovat muun muassa Diz Mooren rooli elokuvassa Mr. Smith lähtee Washingtoniin (Mr. Smith Goes to Washington, 1939), Scarlett O'Haran isän rooli elokuvassa Tuulen viemää (Gone with the Wind, 1939), Billy-sedän rooli elokuvassa Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life, 1946) ja pormestari Jonas Hendersonin rooli Gary Cooperin ja Grace Kellyn tähdittämässä elokuvassa Sheriffi (High Noon, 1952).

Mitchell loi mittavan uran televisiossa 1950- ja 1960-luvuilla ja voittikin parhaan näyttelijän Emmy-palkinnon vuonna 1952. Tämän lisäksi hän loi mittavan uran myös teatterinäyttelijänä ja voittikin vuonna 1953 Tony-palkinnon musikaalista Hazel Flagg. Näyttelemisen lisäksi hän myös toimi myös näytelmien kuin elokuvien käsikirjoittajana. Hän on saanut urastaan kaksi tähteä Hollywood Walk of Famelle, toisen elokuvista ja toisen televisiosta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas Mitchell oli irlantilaissiirtolaisten lapsi. Hän oli pari kertaa elämänsä aikana naimisissa, mutta hänellä ei tiettävästi ollut lapsia. Hän kuoli luusyöpään 70-vuotiaana 1962.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Thomas Mitchell.