Uncharted

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelisarjaa. Muista merkityksistä, katso Uncharted (täsmennyssivu)
Uncharted
Kehittäjä Naughty Dog
SCE Bend Studio
Bluepoint Games
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Lajityyppi toimintaseikkailu, kolmannen persoonan ammunta, tasohyppely
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Ensijulkaisu Uncharted: Drake’s Fortune (2007)
Viimeisin julkaisu Uncharted: The Lost Legacy (2017)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Uncharted on yhdysvaltalaisen Naughty Dog -pelitalon kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema videopelisarja, jossa yhdistyvät toimintaseikkailu-, kolmannen persoonan ammunta- ja tasohyppelypelin elementit. Pelisarjan päähenkilö on aarteenmetsästäjä Nathan ”Nate” Drake, jonka seikkailuja muinaisten aarteiden ja historiallisten mysteerien jäljillä sarjan peleissä seurataan.

Pelisarjan ensimmäinen osa, Uncharted: Drake’s Fortune julkaistiin vuonna 2007 PlayStation 3 -pelikonsolille. Peli sai myönteisen vastaanoton, ja sarjan toinen osa Uncharted 2: Among Thieves julkaistiin kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2011 PlayStation 3:lle julkaistiin sarjan kolmas osa Uncharted 3: Drake’s Deception, sekä PlayStation Vita -käsikonsolille julkaistu esiosa Uncharted: Golden Abyss. Uncharted 4: A Thief’s End, joka on pelisarjan neljäs ja viimeinen osa, julkaistiin vuonna 2016 PlayStation 4 -pelikonsolille.

Tapahtumaympäristö ja pelaaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tulitaistelun aikana Drake voi suojautua kulmien ja seinien taakse, joiden suojasta voi tulittaa vihollisia tähdäten tai sokkona ampumalla.

Ensijulkaisussa Uncharted: Drake’s Fortune päähenkilö Nathan ”Nate” Drake seikkailee Amazonilla ja keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsevalla kadonneella saarella etsiessään tarunhohtoista El Doradon aarretta kilpaa palkkasotureiden kanssa.[1] Jatko-osassa Uncharted 2: Among Thieves Drake jäljittää Shambhalan laaksoa Himalajasta vastassaan oikeutta pakoileva ja Shambalan yliluonnollisia voimia tavoitteleva sotarikollinen.[2] Kolmas osa Uncharted 3: Drake’s Deception sijoittuu eritoten Arabian niemimaalle, jossa Drake pyrkii löytämään Aavikon Atlantikseksi kutsutun kadonneen kaupungin.[3]

Unchartedissa yhdistyvät toimintaseikkailu-, kolmannen persoonan ammunta- ja tasohyppelypelin elementit. Tasohyppely muun muassa mahdollistaa Draken taidon hyppiä, uida, kiipeillä ja liikkua ympäristössään parkour -tyylisesti, mikä edesauttaa Drakea ratkaisemaan liikkumiseen liittyviä esteitä. Peleissä on laaja valikoima erilaisia aseita, mutta pelaaja voi kerrallaan kantaa mukanaan vain käsiasetta kuten pistoolia ja ensisijaista asetta kuten kivääriä tai haulikkoa, sekä neljää kranaattia. Aseita voi vaihtaa joko poimimalla niitä kuolleiden vihollisten lähistöltä tai etsimällä niitä ympäristöstä tulitaistelun aikana.

Sarjan toisesta osasta lähtien peleissä on ollut myös moninpeli- ja yhteistyöpeliominaisuus. Tavallisessa moninpelissä voi pelata korkeintaan kymmenen pelaajaa, jotka jaetaan kahdeksi joukkueeksi. Moninpelissä on kuusi pelattavaa vaihtoehtoa: Deathmatch, Plunder, Team Objective, Three Team Deathmatch, Hardcore ja Free For All. Yhteistyöpeliin voi osallistua korkeintaan kolme pelaajaa, joista yksi on Nathan Drake ja kaksi muuta pelaajaa joitain muita sankarihahmoja.

Vuosi Nimi Kehittäjä Alusta
2007 Uncharted: Drake’s Fortune[a] Naughty Dog PlayStation 3
2009 Uncharted 2: Among Thieves[a]
2011 Uncharted 3: Drake’s Deception[a]
Uncharted: Golden Abyss SCE Bend Studio PlayStation Vita
2012 Uncharted: Fight for Fortune
2015 Uncharted: The Nathan Drake Collection[b] Bluepoint Games PlayStation 4
2016 Uncharted 4: A Thief’s End Naughty Dog
2017 Uncharted: The Lost Legacy[4]
Huomautukset:
  1. a b c Saatavilla myös PlayStation Now -palvelussa.
  2. Sisältää pelisarjan kolme ensimmäistä osaa uudelleenmasteroituna PlayStation 4 -pelikonsolille.

Pääasiallinen pelisarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uncharted: Drake’s Fortune

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan ensijulkaisussa Nathan Drake etsii El Doradon aarretta yhdessä mentorinsa Victor ”Sully” Sullivanin ja journalisti Elena Fisherin kanssa.[1] Vastassaan heillä on Draken menneisyydestänä tunteman Eddy Rajan johtama merirosvojen ryhmä sekä Gabriel Romanin ja Atoq Navarron palkkasotureiden armeija.

Uncharted 2: Among Thieves

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osa vie Draken matkalle halki Nepalin kaupungin, Borneon viidakoiden ja Himalajan vuorten, kun hän yrittää salaperäisen tikarin avulla löytää Shambhalan laakson ennen julmaa sotarikollista Zoran Lazarevićia.[2] Apunaan Drakella on pelisarjan ensimmäisestä osasta tutut Victor Sullivan ja Elena Fisher. Uusina henkilöhahmoina pelissä esiintyvät muun muassa Draken vanha aarteenetsijäkumppani Harry Flynn sekä Chloe Frazer, jonka kanssa Drakella on takanaan yhteinen suhde.

Uncharted 3: Drake’s Deception

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannessa osassa Drake ja Victor Sullivan etsivät kilpaa hämäräperäisen salajärjestön kanssa Arabiasta myyttistä, Aavikon Atlantikseksi kutsuttua kadonnutta kaupunkia.[3]

Uncharted 4: A Thief’s End

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan neljännessä ja viimeisessä osassa Drake on jättänyt aarteenmetsästäjän elämän taakseen. Tilanne muuttuu, kun Draken kuolleeksi luultu veli Sam putkahtaa esiin ja houkuttelee hänet mukaan seikkailuun etsimään kapteeni Henry Averyn kauan sitten kadonnutta aarretta ja Libertaliaa, merirosvojen utopiaa.

Pelisarja on myynyt yli 41 miljoonaa kappaletta joulukuuhun 2017 mennessä.[5]

Pelisarjan esiosana toimiva elokuva Uncharted on sai ensi-iltansa helmikuussa 2022. Elokuvassa Tom Holland esittää nuorta Nathan Drakea, Mark Wahlberg nuorta Victor Sullivania, ja Sophia Ali nuorta Chloe Frazeria.[6]

  1. a b Uncharted 3: Drake’s Fortune – PS3-pelit – PlayStation playstation.com/fi. Sony PlayStation Suomi. Viitattu 26.12.2015.
  2. a b Uncharted 2: Among Thieves – PS3-pelit – PlayStation playstation.com/fi. Sony PlayStation Suomi. Viitattu 26.12.2015.
  3. a b Uncharted 3: Drake’s Deception – PS3-pelit – PlayStation playstation.com/fi. Sony PlayStation Suomi. Viitattu 26.12.2015.
  4. Uncharted: The Lost Legacy coming this August for $39.99 Polygon. Viitattu 12.4.2017.
  5. James Batchelor: Uncharted series sales pass 41 million 11.12.2017. gamesindustry.biz. Viitattu 8.6.2019. (englanniksi)
  6. Hipes, Patrick: 'Uncharted' Pushed Back On Sony Release Schedule Deadline Hollywood. 24.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]