Uncharted: Drake’s Fortune

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uncharted: Drake’s Fortune
Uncharted-cover.JPG
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store ja PlayStation Now
Ohjaaja Amy Hennig
Tuottaja Elodie Hummel
Yeon Kyung Kim
Ivan Glaze
Suunnittelija Neil Druckmann
Käsikirjoittaja Amy Hennig
Neil Druckmann
Josh Scherr
Taiteilija Bob Rafei
Bruce Straley
Säveltäjä Greg Edmonson
Pelisarja Uncharted
Pelimoottori Naughty Dog Engine 1.0
Julkaistu NA 20. marraskuuta 2007[1]
AUS 6. joulukuuta 2007
EU 7. joulukuuta 2007
Lajityyppi kolmannen persoonan ammunta, toimintaseikkailu, tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 15
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: MA15+
OFLC: R16+
PEGI: 16
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Uncharted: Drake’s Fortune, joka tunnettiin työnimellä Big, on Naughty Dogin kehittämä ja vuonna 2007 PlayStation 3:lle julkaistu kolmannen persoonan ammunta- ja toimintaseikkailupeli.

Peli julkistettiin alun perin E3-messuilla vuonna 2006. Uncharted: Drake’s Fortune on aiemmin Crash Bandicoot ja Jak and Daxter -pelejä kehittäneen Naughty Dogin ensimmäinen julkaisu PlayStation 3:lle, jolle peli julkaistiin yksinoikeudella.

Pelin jatko-osa Uncharted 2: Among Thieves julkaistiin Yhdysvalloissa 13. lokakuuta 2009 ja Euroopassa kymmenen päivää myöhemmin.

Pelissä on suomenkielinen tekstitys.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nathan ”Nate” Drake seuraa perintösormukseensa kaiverrettuja koordinaatteja ja löytää Panaman rannikolta esi-isänsä Sir Francis Draken arkun. Naten seurassa on aiheesta dokumenttia työstävä toimittaja Elena Fisher. Arkun sisällä on päiväkirja, jonka merkinnät johdattavat kohti tarumaista El Doradon kultaista kaupunkia. Merirosvot hyökkäävät Naten ja Elenan kimppuun, mutta he onnistuvat pakenemaan Naten ystävän Victor ”Sully” Sullivanin avulla. Nate ja Sully saavat selville, että Sir Francis Drake oli lähetetty etsimään itse El Doradoa. He päättävät jättää Elenan matkan varrella pois kyydistä.

Nate ja Sully matkaavat Amazonin sademetsään, jossa he luolastotutkintojen jälkeen tajuavat, ettei El Dorado ole kaupunki, vaan maailman arvokkain yksittäinen esine, ”kultainen mies” -niminen patsas. Espanjalaiset konkistadorit ovat kuitenkin vieneet patsaan pois alueelta. Haaksirikkoutuneesta Kriegsmarinen sukellusveneestä Nate löytää kartan, johon on merkitty El Doradon olinpaikan kordinaatit ja sen alkuperäinen kotisaari Tyynellämerellä.

Kilpaileva aarteenetsijä Gabriel Roman on palkannut avukseen Atoq Navarron johtaman palkkasotilasjoukon ja tekee yhteistyötä Eddy Rajan johtamien indonesialaisten merirosvojen kanssa saadakseen haltuunsa patsaan. Roman tarjoutuu unohtamaan Sullyn suuret velat, jos Nate auttaisi häntä löytämään patsaan. Kun Nate kieltäytyy, Roman ampuu Sullyn. Nate pakenee ja kohtaa Elenan, joka on seurannut Natea ja Sullya viidakkoon. Kaksikko matkustaa Sullyn vesilentokoneella El Doradon perässä kohti Tyynenmeren saarta, mutta saaren luona kone ammutaan alas. Nate ja Elena hyppäävät koneesta laskuvarjoilla ja ajautuvat erilleen. Palatessaan tajuihinsa Nate etsii lentokoneen hylyn ja ottaa haltuunsa sen sisälle jääneen kartan.

Nate etsii Elenaa vanhasta linnoituksesta, mutta päätyy Sir Francisin viestien myötä linnoituksen torniin ja joutuu Eddyn vangiksi. Elena onnistuu pelastamaan Naten, ja kaksikko pakenee linnoituksesta. He tajuavat patsaan olevan kauempana sisämaassa. He myös huomaavat Sullyn olevan elossa ja työskentelevän Navarrolle, ja päättävät seurata miestä luostariin. Paljastuu, ettei Romanin ampuma luoti lävistänyt Sullyn povitaskussa ollutta Sir Francis Draken päiväkirjaa. Selviydyttyään Sully alkoi esittää palkkasotureille olevansa yhteistyöhaluinen, mutta on todellisuudessa hidastanut näiden etenemistä.

Nate ja Elena löytävät luostarin alapuolella olevasta aarrekammiosta Sir Francisin ruumiin ja tajuavat tämän kuolleen aarretta etsiessään. Nate joutuu tekemään yhteistyötä Eddyn kanssa selviytyäkseen ihmistä vahvempien ja nopeampien mutanttien hyökkäykseltä. Eddy kuolee, ja Nate sekä Elena pakenevat vanhaan natsien sukellusvenetukikohtaan. Nate saa tietää natsien etsineen El Doradon patsasta toisen maailmansodan aikana ja konkistadorien tapaan tajunneen sen olevan kirottu. Hyökkäävät hirviöt ovat todellisuudessa espanjalaisten kolonialistien mutatoituneita jälkeläisiä. Sir Francis tajusi patsaan voiman ja yritti pitää sen saarella, mutta joutui mutanttien tappamaksi.

Roman ja Navarro vangitsevat Elenan. Nate ja Sully taistelevat sekä mutantteja että Romanin joukkoja vastaan ja tajuavat miehen saaneen patsaan haltuunsa. Patsaan sisällä on El Doradon muumio, ja ruumiin pölyä hengittäessään Roman alkaa mutatoitua. Navarro ampuu kumppaninsa ja aikoo toteuttaa suunnitelmansa mutageenin myymisestä aseena. Patsasta nostetaan Navarron helikopteriin, mutta mutantit ja Nate häiritsevät operaatiota. Kun kopterissa vankina oleva Elena aiheuttaa vahingossa lentäjän kuoleman, helikopteri törmää Romanin rahtilaivaan. Nate pelastaa Elenan helikopterista ja kamppailee Navarron kanssa laivalla. Nate onnistuu työntämään helikopterin ja patsaan mereen, ja Navarron jalkaan kietoutunut ketju vetäisee myös miehen valtamereen. Sully ottaa Naten ja Elenan kyytiinsä pikaveneeseen, ja kolmikko pakenee saarelta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nolan North  Nathan Drake  
 Emily Rose  Elena Fisher  
 Richard McGonagle  Victor Sullivan  
 Simon Templeman  Gabriel Roman  
 Robin Atkin Downes  Atoq Navarro  
 James Sie  Eddy Raja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uncharted: Drake's Fortune ps3.ign.com. Arkistoitu 28.9.2006. Viitattu 20.11.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.