Uncharted 3: Drake’s Deception

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uncharted 3: Drake’s Deception
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Ohjaaja Amy Henning (luova ohjaaja)
Justin Richmond
Säveltäjä Greg Edmonson
Pelisarja Uncharted
Pelimoottori Naughty Dog Engine 3.0
Havok
Julkaistu
  • 1. marraskuuta 2011
Lajityyppi toimintaseikkailu, kolmannen persoonan ammunta, tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Uncharted 3: Drake's Deception on Naughty Dogin kehittämä kolmas osa Uncharted-pelisarjaan, ja sen julkaisi Sony Computer Entertainment PlayStation 3:lle. Peli on jatkoa sarjan aiemmille osille, Uncharted: Drake's Fortunelle ja Uncharted 2: Among Thievesille. Kolmannen osan julkaisemisesta tiedotettiin 11. joulukuuta 2010 Spike Video Game Awards -pelitapahtuman yhteydessä, kun pelin traileri sai ensiesityksensä.

Pelissä sarjan päähenkilö Nathan Drake sekä hänen ystävänsä Victor Sullivan matkustelevat maailmalla muun muassa Rub’ al-Khalin aavikolla etsimässä kadonnutta kaupunkia. Naispuoliset päähenkilöt Chloe Frazer ja Elena Fisher ovat myös mukana pelissä. Yksi uusi sankarihahmo on Charlie Cutter. Päävihollisina toimivat Rameses, Katherine Marlowe ja Talbot.

Peli sisältää uusia ominaisuuksia, joita ovat esimerkiksi Draken paranneltu kiipeilytaito, automaattinen ammusten kerääminen moninpelissä sekä mahdollisuus taistella useaa vihollista vastaan yhtäaikaisesti. Myös vihollisten tekoälyä on paranneltu, mikä mahdollistaa esimerkiksi vihollisten ryhmittäytymisen hyökkäyksissä. Lisäksi moninpeliä ja yhteistyöpelitilaa on laajennettu. Peli tukee stereoskooppista 3D:tä.

Naughty Dog on varmistanut pelissä olevan paljon uutta animaatiota, jolla voidaan saada Drake reagoimaan ympäristöönsä. Kaikki raha, jota pelaaja ansaitsee niin yksin- että moninpelissä, on käytettävissä kummassakin pelimuodossa. Rahalla saa ostettua uusia aseita ja parannuksia verkkopeliin. Hiippailumekaniikkoja on myös paranneltu ja yksinkertaistettu.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin tarina alkaa, kun Nathan ”Nate” Drake ja Victor ”Sully” Sullivan astuvat sisään baariin Lontoossa. Nate aikoo myydä sormuksen, joka aikoinaan kuului Sir Francis Drakelle. Ostaja antaa Natelle isot lunnaat, mutta pian tämä väittää rahojen olevan väärennettyjä ja haluaa sormuksen takaisin. Nate saa sormuksen takaisin, ja baaritappelun kaaoksessa Nate ja Sully pakenevat takaovesta. Takakujalla he joutuvat kahden miehen pahoinpitelemäksi. Paikalle saapuu Sullyn entinen ystävä Katherine Marlowe, joka ottaa Naten sormuksen haltuunsa. Nathan yrittää saada tämän takaisin, mutta hänet ja Sully ammutaan.

Naten teini-ikään sijoittuvassa takaumassa Nate vierailee museossa ja löytää Sir Francis Draken sormuksen. Nate kohtaa Sullyn, jolla on kopio avaimesta, jolla aarteita suojaava lasikupu voidaan avata. Sully yrittää aukaista lukkoa, mutta avain ei sovikaan siihen. Nate vakoilee paikalta häipyvää Sullya, joka tapaa Marlowen. Pian tämän jälkeen Nate varastaa avaimen ja lähtee karkuun. Nate murtautuu museoon yöllä ja varastaa sormuksen, jonka myös Sully ja Marlowe haluavat. Nate pakenee Marlowen kätyreitä, ja paon epäonnistuessa Sully pelastaa Naten. Nate ja Sully tutustavat toisiinsa, ja Nate kertoo mikä sormuksessa on niin tärkeää.

Takauma vaihtuu nykyhetkeen. Naten ja Sullyn murha paljastuu lavastukseksi; Marlowen kätyreihin soluttautunut Charlie Cutter ampui heitä paintball-ammuksilla. Nate kertoo Marlowen ottaneen haltuunsa väärennetyn sormuksen ja että Natella on edelleen aito sormus.

Nate, Sully ja Charlie tapaavat Chloe Frazerin, joka oli tarkkailut, kun Marlowe oli ajanut autonsa erääseen varastoon. Nate, Sully, Charlie ja Chloe etenevät varastoon ja löytävät salakäytävän, joka vie huolto- ja metrotunnelin läpi Marlowen piilopaikkaan. Kun Marlowe on lähtenyt, Nate, Sully ja Charlie tutkivat salaista kirjastoa ja löytävät tutun koodinpurkajan, joka toimii vain Draken sormuksen avulla. Nate saa vihjeen esi-isänsä kartasta, joka on piilotettu kirjastoon. Kun Nate saa kartan, syntyy tulitaistelu, josta Nate tovereineen taistelee tiensä ulos. Charlien asunnolla joukko tutkii karttaa ja Naten löytämää kirjaa. Pian he tajuavat löytyöjen liittyvän kadonneeseen kaupunkiin, ”Hiekkojen Atlantikseen”. Natella on molemmat vihjeet, ”Arabian Lawrencen” vihje ja Francis Draken vihje.

Nate ja Sully löytävät itä-Ranska Chateausta ensimmäisen vihjeen palasen ja Syyriasta toisen, mutta Talbot ja Marlowe saavat ne käsiinsä. Nate ja Sully lähtevät Jemeniin, jossa he tapaavat vanhan tutun, Elena Fisherin. Kolmikko matkustaa kaupungin vanhalle puolelle, josta he löytävät tien maan alle. Nate, Sully ja Elena lähtevät tutkimaan salaperäistä maanalaista huonetta, josta he löytävät lisää vihjeitä ja viestejä Francis Drakelta. Kun Nate astuu ulos salahuoneesta, he saavat Talbotin joukot peräänsä. He pakenevat maan pinnalle, mutta huumattu Nate pakenee ja menettää tajunsa. Nate virkoaa Marlowen, Talbotin ja Rameseksen seurasta. Marlowe pyytää Natelta apua löytääkseen Sullyn, jolla on Iramin eli Hiekkojen Atlantiksen koordinaatit. Keskustelu ajautuu rähinään, ja Nate lähtee jahtaamaan Talbotia, kunnes he ajautuvat käsirysyyn ja Rameses lyö Naten tajuttomaksi.

Nate palaa tajuihinsa rahtilaivalta, jossa hän kohtaa Rameseksen, joka haluaa saada Iramin koordinaatit. Nate vaikenee, ja Rameseksen poistuessa Nate taistelee tiensä vapaaksi. Nate etenee laivahautausmaan läpi Rameseksen risteilyalukselle. Aluksella syntyy kaoos, ja laiva kaatuu kyljelleen. Nate onnistuu pakenemaan laivalta ennen sen uppoamista.

Nate palaa tajuihinsa Jemenin rannikolta ja suuntaa hotelliin, jossa hän tapaa Elenan. Elena kertoo Marlowen joukkojen napanneen Sullyn, ja että nämä ovat matkalla Hiekkojen Atlantikseen. Koska he eivät ehdi saamaan Sullya kiinni autolla, Nate piiloutuu salamatkustajaksi rahtikoneeseen.

Nate ajautuu taisteluun lentokoneessa. Kone tekee pakkolaskun, mutta Nate ennättää pelastautua laskuvarjolla. Nate tajuaa olevansa Rub’ al-Khalin aavikolla. Hän jatkaa matkaansa ja löytää pitkän vaelluksen jälkeen aavekaupungin, jossa piileskeleekin Marlowen joukkoja. Naten pelastaa arabialainen Salim, joka vie hänet heimonsa leiriin. He päättävät hyökätä aamun koitteessa saattueen kimppuun. Nate pelastaa Sullyn saattueen etummaisesta kuorma-autosta. Sully kertoo Natelle, että Marlowe ja Talbot eivät etsi aarretta vaan jotain muuta.

Nate ja Sully jatkavat matkaa ja astuvat sisään Hiekkojen Atlantikseen. Nate juo lähteestä vettä. Pian Talbot ampuu Sullyn, ja Nate lähtee Talbotin perään. Myöhemmin Nate kohtaa Sullyn, joka onkin elossa. Sully kertoo lähdeveden aiheuttaneen Natelle hallusinaatioita. Nate ja Sully tajuavat, että Talbot ja Marlowe etsivät tätä saastunutta vettä. Nate sanoo, että Talbot ja Marlowe haluavat sitä, mitä on veden sisässä. Tappeluiden jälkeen he löytävät Marlowen ja Talbotin nostamasta vedestä isoa maljakkoa. Nate tuhoaa kaivausoperaation, mikä aiheuttaa kaaoksen Hiekkojen Atlantiksessa.

Kun kaikki ovat pakenemassa, Nate, Sully, Marlowe ja Talbot saapuvat huoneeseen, jonka lattia pettää. Marlowe putoaa juoksuhiekkaan ja pyytää Natea auttamaan häntä tarjoten Draken sormusta. Nate ei onnistu pelastamaan Marlowea. Nate ja Sully joutuvat käsirysyyn Talbotin kanssa, mutta pian Talbot joutuu Naten ampumaksi.

Salim tulee Natea ja Sullya vastaan, ja he pakenevat kaupungista juuri ennen sen sortumista. Lopuksi Nate, Sully ja Elena lähtevät takaisin kotiin Sullyn uudella lentokoneella, joka on samanlainen kuin Naten ja Elenan hajottama kone pelissä Uncharted: Drake’s Fortune.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Nolan North  Nathan Drake  
 Richard McGonagle  Victor Sullivan  
 Emily Rose  Elena Fisher  
 Claudia Black  Chloe Frazer  
 Graham McTavish  Charlie Cutter / Zoran Lazarevic  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]