Uncharted 4: A Thief’s End

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uncharted 4: A Thief’s End
Uncharted 4.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Ohjaaja Bruce Straley
Neil Druckmann
Suunnittelija Kurt Margenau
Käsikirjoittaja Neil Druckmann
Tom Bissell
Josh Scherr
Taiteilija Frank Tzeng
Yibing Jiang
Säveltäjä Henry Jackman
Pelisarja Uncharted
Julkaistu
  • 10. toukokuuta 2016
Lajityyppi toimintaseikkailu, kolmannen persoonan ammunta, tasohyppely
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 16
USK 16
Alusta PlayStation 4
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Uncharted 4: A Thief’s End on yhdysvaltalaisen Naughty Dog -pelitalon kehittämä toimintaseikkailupeli, jonka Sony Computer Entertainment julkaisi PlayStation 4:lle. Se on Uncharted-videopelisarjan neljäs ja viimeinen osa. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti 10. toukokuuta 2016[1].

Pelin tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa kohtauksesta, jossa Nate ja hänen veljensä Sam purjehtivat myrskyisellä merellä veneensä kanssa kohti saarta. Shoreline sotilaat jahtaavat heitä ampuessaan heitä miinoilla. Kohtaus päättyy ison veneen ajavan heidän venettä kohti. Seuraavaksi siirrytään menneisyyteen, jolloin Nate oli orpokodissa. Sam odottaa häntä ulkona ja Nate pakenee orpokodista ikkunasta. Päästyään pihalle Sam kertoo löytäneensä heidän äitinsä päiväkirjat, ja haluaisi Naten mukaansa tulla hakemaan ne. Kohtaus menee seuraavaksi Panaman vankilaan, missä Nate ja Sam ovat. Nate ja vankilanvartija menevät tuhoutuneiden linnakkeiden luokse. Naten tarkoitus olisi etsiä yhdestä linnakkeesta pyhän Dismasin ristin, hän löytää ristin, mutta valehtelee vartijalle ettei löytänyt mitään sieltä. Nate palaa Samin luo ja paikalle tulee myös Rafe, joka on Samin ja Naten lisäksi vankilassa. Kolmikko menee pesutilaan puhumaan rististä, jolloin lähdettyä pois, joukko vankeja yllättää heidät ja syntyy tappelu. Vartijat keskeyttävät tappelun ja yksi vartijoista löytää Naten taskusta ristin. Toimistossaan vartija uhkaa ampua heidät, mutta Rafe saa hänet rauhoittumaan. Pienen keskustelun jälkeen Rafe puukottaa vartijan kuolleeksi ja kolmikko pakenee vankilasta. Onnistuessa paossa, Sam saa kuitenkin pari osumaa luodeista ja putoaa peltikaton läpi maahan. Nate ja Rafe pakenevat yhdessä pois.

15 vuotta myöhemmin Nate on lopettanut aarteenetsimisen ja viettää normaalia elämää vaimonsa Elenan kanssa ja työskentelee sukeltajana etsiessään romuja ja ajoneuvoja. Ullakolla Naten katsoessa erästä työkeikkaa, hän katselee aiemmista peleistä tuttuja aarteita. Tämän jälkeen hän leikkii lelupyssynsä kanssa ampuessa maalitauluja ja Elena keskeyttää tämän huutamalla hänet syömään. Aterian jälkeen he pelaavat Crash Bandicoot minipeliä. Aamuyöllä Nate on tekemässä työpaikan toimistossaan paperitöitä, jolloin oveen koputtaa hänen kuolleeksi luultu veli Sam. Sam haluaa kuulla Naten seikkailuja ja hän aloittaa kertomalla esim. löytämällä El Doradon. Keskustelun jälkeen Sam kertoo että hän on pahassa pulassa, ja että hänen elämänsä on vaakalaudalla. Sam kertoo, kuinka hän pakeni Panaman vankilasta huumepomon Hector Alcazarin kanssa. Päästyään vankilasta Hector kysyy Samilta, kuinka kauan hänelle kestää saada Henry Averyn aarre? Hector antaa Samille kolme kuukautta aikaa etsiä aarre, tai hänen henkensä on poissa. Sam pyytää Natea auttamaan aarteen etsimiseen, jolloin Nate suostuu ja valehtelee Elenalle että hän on ottanut työkeikan vastaan.

Alkuasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu tapahtumiltaan kolmen vuoden päähän edeltäjästään Uncharted 3: Drake’s Deception. Nathan ”Nate” Drake on jättänyt aarteenmetsästäjän elämän taakseen ja asettunut aloilleen vaimonsa Elena Fisherin kanssa. Drake kuitenkin tempautuu takaisin aarteenmetsästyksen pariin, kun hänen kuolleeksi luultu veljensä Sam saapuu yllättäen kuvioihin ja pyytää häneltä apua. He alkavat etsimään kapteeni Henry Averyn kauan sitten kadonnutta aarretta ja Libertaliaa, merirosvojen utopiaa.[2] Pelin kehittänyt Naughty Dog on kuvaillut sen olevan ”Draken suurin seikkailu”, joka ”panee koitokselle hänen ruumiilliset rajansa, päättäväisyytensä ja lopulta sen, mitä hän on valmis uhraamaan pelastaakseen rakkaimpansa.”[2]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nolan North  Nathan Drake  
 Troy Baker  Samuel Drake  
 Richard McGonagle  Victor Sullivan  
 Emily Rose  Elena Fisher  
 Warren Kole  Rafe Adler  
 Laura Bailey  Nadine Ross  
 Brandon Scott  Jameson  
 Hemky Madera  Vargas  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 10/10[3]
Pelaaja 9/10[4]
Muropaketti 5/5 tähteä[5]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GameSpot antoi pelille arvosanaksi täydet 10/10 arvostelussaan.[3]

Muropaketti antoi pelille täydet 5/5 arvostelussaan.[5]

Pelaaja-lehti antoi pelille arvosanan 9/10 arvostelussaan.[4]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on voittanut muun muassa palkinnot:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Layden, Shawn: New Release Date for Uncharted 4: A Thief’s End PlayStation Blog. 1.3.2016. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  2. a b Uncharted 4: A Thief’s End – PS4-pelit – PlayStation Sony PlayStation Suomi. playstation.com/fi. Viitattu 26.12.2015.
  3. a b Mahardy, Mike: Uncharted 4: A Thief's End Review 5.5.2016. GameSpot. Viitattu 25.11.2017.
  4. a b Pyykkönen, Janne: Uncharted 4: A Thief's End 6.5.2016. Pelaaja. Viitattu 25.11.2017.
  5. a b Lehtonen, Miikka: Uncharted 4: A Thief’s End – ”helvetin hyvä” (PS4) 9.5.2016. Muropaketti. Viitattu 25.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]