Ultraviolet (Light My Way)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Ultraviolet (Light My Way)”
U2
Kappaleen ”Ultraviolet (Light My Way)” kansikuva
Promosinglen keskiön kuva
Kappaleen tiedot
 Albumilta Achtung Baby
 Julkaistu 19. marraskuuta 1991
 Tyylilaji vaihtoehtorock
 Kesto 05.31
 Levy-yhtiö Island Records
Achtung Babyn muut kappaleet
Tryin’ to Throw Your Arms Around the World
9
”Ultraviolet (Light My Way)”
10
Acrobat
11

”Ultraviolet (Light My Way)” on irlantilaisen rockyhtye U2:n kappale. Se on kymmenes raita yhtyeen vuoden 1991 studioalbumilla Achtung Baby. Kappaleen säveltäjiksi on ilmoitettu U2, ja sen sanoittajaksi yhtyeen laulaja Bono. Kappaleen sanoitus kertoo rakkaudesta ja sen aiheuttamasta riippuvuudesta,[1] mutta sen on tulkittu sisältävän myös esimerkiksi hengellisiä ja uskonnollisia viittauksia, kuten viittaus Raamatun Vanhan testamentin Jobin kirjaan.

Kappaletta ei julkaistu singlenä, mutta se on silti saavuttanut suosion yhtyeen fanien keskuudessa. Se on myös esiintynyt elokuvissa Klik! ja Perhonen lasikuvussa, ja 1990-luvulla se lainasi nimensä eräälle U2:n liikeyrityksistä. U2 on esittänyt ”Ultraviolet (Light My Way):n” konserteissaan harvakseltaan, aina encore-kappaleena. Yhtye on soittanut kappaletta Zoo TV Tour-, U2 360° Tour- ja The Joshua Tree Tour 2017 -kiertueillaan.

The Killers levytti kappaleesta oman versionsa vuonna 2011 tribuuttialbumille AHK-toong BAY-bi Covered, jolle eri yhtyeet ja artistit levyttivät omia versioitaan Achtung Babyn kappaleista.

Levyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Ultraviolet (Light My Way)” sai alkunsa nimillä ”Ultraviolet” ja ”69” tunnetusta demosta, josta myöhemmin kehittyi ”One”-singlen b-puolena julkaistu kappale ”Lady with the Spinning Head”, sekä demosta ”(Light My Way)”. Levyttämisen aikana U2 lisäsi kappaleeseen lukuisia päällekkäisäänityksiä, mutta tuottaja Brian Enon mielestä ne muuttivat kappaletta huonommaksi. Eno ohjasi yhtyettä kappaleen muokkaamisessa sen lopulliseen muotoon.

Kappaleen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Ultraviolet (Light My Way)” on sävelletty E-duurissa ja sen tahtilaji on 4/4.[2] Kappaleen tempo on 108 iskua minuutissa (BPM), ja sitä voidaan kuvata italian kielen sanalla ”moderato” (suom. maltillinen).[3] Laulaja Bonon ääniala kappaleessa on asteikolla B3-B5.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Graham (2004), s. 50
  2. a b U2 ”Ultraviolet (Light My Way)” Sheet Music in E Major musicnotes.com. MusicNotes. Viitattu 5.9.2018. (englanniksi)
  3. BPM for Ultraviolet (Light My Way) (U2) getsongbpm.com. GetSongBPM. Viitattu 5.9.2018. (englanniksi)