Säveltäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Säveltäminen on musiikkikappaleen eli sävellyksen tekemistä. Säveltäjät ovat henkilöitä, jotka luovat uutta musiikkia. Musiikin luomisprosessiin osallistuu usein myös erillinen sanoittaja, sovittaja, tuottaja ja tulkitsija. Näitä kaikkia voi yhdellä kappaleella olla useita tai sama henkilö voi vastata useasta osa-alueesta.

Perinteinen kansanmusiikki ei ole sävellettyä, vaan toistuvan kollektiivisen improvisaation tulosta, joka on välittynyt perimätietona sukupolvelta toiselle. Kirjoitustaidon ja tallennustekniikan kehittyessä musiikin säveltäminen ja sävellyksen esittäminen eli tulkinta ovat eriytyneet kahdeksi erilliseksi luomisprosessiksi, jotka ovat usein kytköksissä toisiinsa vain tallennusvälineen, esim. nuotinnoksen kautta.

Säveltäminen on prosessina erittäin paljon sidoksissa teostyyppiin. Teoriassa kyseessä on vapaa luova luomisprosessi, jonka lopputuloksena syntyy toistettavissa ja tunnistettavissa oleva ääninä aistittava teos. Käytännössä kuitenkin eri teostyyppien luomiseksi on vakiintunut musiikin teoriaan ja perinteeseen sidoksissa olevia sääntöjä ja tapoja niin taide- kuin populaarimusiikissakin.

Säveltämiseen on olemassa monta tapaa. Erilaisia sävelmiä voi kuvitella vain mielessään, mutta niitä voi myös yrittää hyräillä, vihellellä, tapailla jonkin soittimen avulla tai kirjoittaa suoraan nuoteiksi. Usein lopullinen sävellys syntyy toiston ja improvisaation välisen vuoropuhelun tuloksena. Sävellyksen voi kirjoittaa nuotiksi tai partituuriksi, tai sitten sen voi esimerkiksi ainoastaan painaa mieleensä, nauhoittaa jollain soittimella ja syöttää tietokoneen musiikkiohjelmaan. Lahjakas säveltäjä voi kehittää säveltämistaitojaan opiskelemalla ja harjoittelemalla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.