Encore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee konserttitermiä. Sanan encore muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: encore.

Encore eli ylimääräinen on konsertin lopuksi esitetty, konsertin varsinaiseen ilmoitettuun tai suunniteltuun ohjelmaan kuulumaton musiikkiesitys. Encore esitetään ”yleisön pyynnöstä”, kun suosionosoitukset ovat riittävän pitkät ja voimakkaat varsinaisen konserttiohjelman loputtua. Encoren esittäminen on hyvin tavanomaista populaarimusiikkikonserteissa; ylimääräisenä esitetään useimmiten yhtyeen tai artistin tunnetuimpia, yleisön rakastamia kappaleita. Ylimääräisillä numeroilla on pitkä ja vahva perinne myös klassisen musiikin konserteissa.

Encore [ãˈkor] on ranskaa ja tarkoittaa ’uudelleen’, ’vielä (kerran)’. Ranskalaiset itse eivät useinkaan käytä sanaa tässä konserttiohjelmaan liittyvässä merkityksessä vaan huutavat lisänumeroa pyytäessään ”rappel” tai ”bis”.

Populaarimusiikin konsertissa encore alkaa usein niin, että yleisö huutaa bändin nimeä tai ”we want more” eli ’me haluamme lisää’. Klassisen konsertin encore pyritään saamaan aikaan pitkin ja voimakkain taputuksin. Myös italiankielisellä huudolla ”Da capo!” voi pyrkiä samaan päämäärään.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.