Ultra Bra

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ultra Bra
Ultra Bra.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1994–2001
reunion: 2007, 2012, 2017
Tyylilaji taiderock
poprock
laulelma
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Vuokko Hovattalaulu
Terhi Kokkonen, laulu
Kerkko Koskinenpiano
Antti Lehtinenrummut
Joel Melasniemikitara
Kari Pelttari, trumpetti
Jan Pethmanlyömäsoittimet
Ilmari Pohjolapasuuna
Marko Portinsaksofoni
Tommi Saarikivibasso
Arto Talme, laulu
Olli Virtaperko, laulu

Entiset jäsenet

Anna Tulusto, laulu (19941998)

Levy-yhtiö

Johanna, 1996–

MusicBrainz

Ultra Bra oli suomalainen poliittissävytteinen pop- ja rockyhtye, joka sai alkunsa vuonna 1994 ja lopetti varsinaisen toimintansa vuonna 2001. Yhtye teki lyhyen paluun lavoille vuonna 2017 tuotteliaimpien vuosiensa 12 hengen kokoonpanossa. Myös alkuvuosien laulaja Anna Tulusto oli mukana vierailijana kesän festarikeikoilla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye perustettiin alun perin Suomen demokraattisen nuorisoliiton (nyk. Vasemmistonuoret) järjestämää laulukilpailua varten. Alun perin tarkoituksena ei ollut muodostaa pysyvää yhtyettä puhumattakaan menestyvästä sellaisesta, mutta kilpailun voitettuaan osa bändin jäsenistä päätti jatkaa musiikin luomista yhdessä. Kilpailunauhalla lauloi muun muassa Maija Vilkkumaa.[2] Alkuvaiheen laulajiin kuuluivat myös Joel Melasniemen sisko, näyttelijä Vilma Melasniemi sekä näyttelijä Petriikka Pohjanheimo.

Yhtyeen ensimmäinen julkaisu oli SDNL:n laulukilpailun voittopalkintona kustantama Houkutusten kiihottava maku -ep heinäkuussa 1995. Tämän jälkeen yhtyeen kiinnitti Johanna Kustannus, jonka kautta yhtyeen kaikki myöhemmät julkaisut ilmestyivät. Ensimmäinen kokopitkä studioalbumi Vapaaherran elämää ilmestyi 20. syyskuuta 1996 ja valittiin vuoden albumiksi Rumbassa. Toinen albumi, Kroketti, julkaistiin 1997 ja on myynyt tuplaplatinaa. Albumin kappale "Älä soita tänne enää koskaan" oli Isänmaan toivot -TV-sarjan tunnusmusiikkina. "Sinä lähdit pois" oli albumin ainut julkaistu single ja se sai paljon radiosoittoa.

Vuonna 1998 Ultra Bra osallistui Suomen Euroviisukarsintaan ”Tyttöjen välisestä ystävyydestä” -kappaleella, jolla se sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle.[3] Samana vuonna laulaja Anna Tuluston ja yhtyeen tiet erosivat. Kerkko Koskisen mukaan ”Perusongelma oli, että Anna ei osannut laulaa".[4]

Yhtyeen kolmas levy Kalifornia julkaistiin 13. maaliskuuta 1999. Se myi heti julkaisuviikollaan kultaa ja nousi albumilistan ensimmäiseksi.

Yhtyeen viimeinen levy Vesireittejä ilmestyi 13. lokakuuta 2000 ja myi nopeasti platinaa. Single Heikko valo myi myös kultaa. Vuonna 2001 yhtye päätti lopettaa, julkaisi tuplakokoelman Sinä päivänä kun synnyin ja soitti viisi perättäistä jäähyväiskonserttia Helsingin Tavastialla. Yhtye ei varsinaisesti hajonnut vaan kertoi, että saattaa jatkaa toimintaansa joskus tulevaisuudessa.

Lopettamisen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen hajottua Kokkonen, Lehtinen, Melasniemi ja Saarikivi jatkoivat yhdessä Scandinavian Music Group -yhtyeessä. Lokakussa 2006 julkaistun "Uuden ajan kynnyksellä" -kappaleen työryhmässä oli mukana suuri osa Ultra Bran jäsenistä. Kerkko Koskinen ja Vuokko Hovatta ovat mukana vuosina 2012 ja 2014 kaksi albumia julkaisseessa Kerkko Koskinen Kollektiivissa.

Ultra Bra esiintyi tunnetuimmassa kokoonpanossaan Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa Helsingin Tavastialla 26. marraskuuta 2007.[5] Seuraavan kerran yhtye esiintyi 30. tammikuuta 2012 Helsingin jäähallissa Pekka Haaviston presidenttikampanjan tukikonsertissa Kokoaan suurempi Suomi 2012.[6]

Ultra Bra teki kolmen festivaalin kiertueen (Provinssi, Ruisrock ja Ilosaarirock) kesällä 2017.[4] Lisäksi Ultra Bra ilmoitti elokuun lopussa pitävänsä Helsingin Hartwall areenalla keikan 15. joulukuuta 2017.[7] Keikka myytiin nopeasti loppuun, ja yhtyeen ilmoitettiin soittavan toisen keikan seuraavana päivänä.[8] Pian toisen keikan ilmoittamisen jälkeen paljastettiin, että on tulossa vielä kolmaskin keikka sunnuntaina 17. joulukuuta 2017.[9]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultra Bra tunnetaan myös musiikkivideoistaan. "Kirjoituksia"- ja "Sinä lähdit pois" -videot ovat voittaneet kultaisen Muuvin ja "Kaunis ja ylpee" - sekä "Tyttöjen välisestä ystävyydestä" -videot saaneet pronssisen Muuvin. "Villiviini"-video oli Jyrki Video Awardseissa vuoden popvideo.

Sanat ja sävel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultra Bran tunnetuin sanoittaja oli sittemmin mm. työministerinä ja Vihreiden puheenjohtajana toiminut Anni Sinnemäki. Muita sanoittajia olivat Janne Saarikivi, Pekka Lahdenmäki, Juhana Rossi, Erpo Pakkala, Tommi Saarikivi ja Ville Putro. Lisäksi muutamat Ultra Bran laulut perustuvat Anna Ahmatovan suomennettuihin runoihin. Kaikki kappaleet sävelsi Kerkko Koskinen lukuun ottamatta "Kuka haluaa" -kappaletta, jonka sävelsi Antti Lehtinen.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ultra Bran diskografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]