Ero sivun ”Bresso” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Drefer (keskustelu | muokkaukset)
Sijainti korjattu
p →‎Talous ja liikenne: kiitorata → kiitotie
 
Rivi 81: Rivi 81:


== Talous ja liikenne ==
== Talous ja liikenne ==
Bresson vaakunassa oleva [[Mulperit|mulperipuun]] kuva viittaa alueen perinteiseen elinkeinoon, joka on silkkiäistoukkien viljely. Palvelusektorin merkitys on kasvanut 2000-luvulla. Bresson halki etelästä pohjoiseen kulkee Via Vittorio Veneto. Moottoritie A4 kulkee kaupungin pohjoispuolitse, lähimmät liittymät ovat naapurikaupunkien alueella. Bresson itäosassa on lentopaikka Aeroporto di Bresso. Sen 1 080 metriä pitkä kiitorata on rakennettu täsmälleen etelä–pohjoissuuntaiseksi. Kenttä liittyy ilmailun historian varhaisvaiheisiin, sillä sen rakennustyö aloitettiin 1912.
Bresson vaakunassa oleva [[Mulperit|mulperipuun]] kuva viittaa alueen perinteiseen elinkeinoon, joka on silkkiäistoukkien viljely. Palvelusektorin merkitys on kasvanut 2000-luvulla. Bresson halki etelästä pohjoiseen kulkee Via Vittorio Veneto. Moottoritie A4 kulkee kaupungin pohjoispuolitse, lähimmät liittymät ovat naapurikaupunkien alueella. Bresson itäosassa on lentopaikka Aeroporto di Bresso. Sen 1 080 metriä pitkä kiitotie on rakennettu täsmälleen etelä–pohjoissuuntaiseksi. Kenttä liittyy ilmailun historian varhaisvaiheisiin, sillä sen rakennustyö aloitettiin 1912.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Nykyinen versio 12. marraskuuta 2020 kello 18.41

Bresso

Koordinaatit: 45°32′0″N, 9°11′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 3,38[1] km²
Korkeus 142 m
Väkiluku (29.2.2020) 26 412[2]
 – Väestötiheys 7 809 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20091
Suuntanumero(t) 02

















Bresso on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on kahdeksan kilometriä pohjoiseen.[3] Bresso on osa Nord Milanon aluetta, eli Milanon pohjoista esikaupunkivyöhykettä, jonka pinta-ala on noin 50 neliökilometriä ja väkiluku noin 270 000 (2019).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bresso sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Milanon metropolikaupungin pohjoisosassa. Pinta-alaltaan pieni ja tiheään asuttu Bresso nivoutuu tiiviisti yhteen Milanon ja muiden naapurikaupunkiensa kanssa. Yli 600 hehtaarin laajuinen Parco Nord Milano ulottuu Bresson alueelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oxy.gen-paviljonki Bresson lounaisosassa

Bresso sijaitsi aikoinaan roomalaistie Via Mediolanum-Bellasiumin varrella, tie yhdisti Milanon Bellagioon. Kaupungin latinalainen nimi on Brixium. Vuonna 1869 Bresso yhdistettiin Bruzzanon ja Derganon kanssa Afforiin, ja ne muodostivat kunnan Affori e uniti aina elokuuhun 1894, jolloin Bresso sai takaisin asemansa itsenäisenä kuntana. Muut alueet ovat nykyisin Milanon pohjoisia kaupunginosia.

Bresso teollistui nopeasti 1900-luvun puolen välin jälkeen ja väkiluku moninkertaistui vuodesta 1951 vuoteen 1977, jolloin se oli 34 590. Väentiheys oli tuolloin yli 10 000 asukasta neliökilometriä kohden. Vuoteen 2011 tultaessa väkiluku oli vähentynyt noin neljänneksen. 1900-luvun lopulla suuri osa Bresson teollisuudesta kuihtui ja tilalle tuli palvelusektorin työpaikkoja.

Bresson vanhin kirkko on Chiesa dei Santi Nazaro e Celso 1400-luvulta. Kaupungissa sijaitsee näyttävä Villa Rivolta (Villa Patellani De Bortoli Rivolta) 1700-luvulta.[4][5] Sitä ympäröi puisto Parco Renzo Rivolta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bresson vaakunassa oleva mulperipuun kuva viittaa alueen perinteiseen elinkeinoon, joka on silkkiäistoukkien viljely. Palvelusektorin merkitys on kasvanut 2000-luvulla. Bresson halki etelästä pohjoiseen kulkee Via Vittorio Veneto. Moottoritie A4 kulkee kaupungin pohjoispuolitse, lähimmät liittymät ovat naapurikaupunkien alueella. Bresson itäosassa on lentopaikka Aeroporto di Bresso. Sen 1 080 metriä pitkä kiitotie on rakennettu täsmälleen etelä–pohjoissuuntaiseksi. Kenttä liittyy ilmailun historian varhaisvaiheisiin, sillä sen rakennustyö aloitettiin 1912.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Bresso e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  4. Villa Patellani De Bortoli Rivolta Lombardiabeniculturali.it. Regione Lombardia. Viitattu 1.9.2020. (italiaksi)
  5. Brèsso Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 14.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bresso.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Bresso