Ero sivun ”Kirjoitus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  3 vuotta sitten
p
Käyttäjän Menneske af Norge muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Gereon K. tekemään versioon.
[arvioimaton versio][katsottu versio]
(WRITING)
p (Käyttäjän Menneske af Norge muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Gereon K. tekemään versioon.)
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
 
== Historia ==
 
Kirjoitusjärjestelmiä edelsivät esikirjoitusjärjestelmät, jotka koostuivat [[Ideogrammi|ideogrammeista]] ja [[Muistimerkki|muistimerkeistä]]. Näiden kuvien avulla pyrittiin merkitsemään asioita. Kuvat toimivat muistamisen apuvälineenä, ja niitä katsomalla saatettiin palauttaa mieleen asioita pelkkää muistelua tehokkaammin. Usein heimojen kulttiesineisiin tehtiin kuvioita, joita katsomalla asiaan vihkiytynyt saattoi muistaa niihin liittyviä tarinoita, heimon historiaa tai yliluonnollisen maailman rakennetta. Tällaista muistiinmerkitsemistä ovat käyttäneet lukuisat kansat, kuten [[intiaani]]t, ja [[saamelaiset]] noitarummuissaan. Ongelmana kirjoitustaitoon nähden oli, että merkeillä ja kuvioilla ei ollut täysin vakiintuneita, muihin kuvioihin yleistettäviä merkityksiä, joten tulkinnallisuus oli suurta. Kuva oli usein [[pyhä]], ja sen tulkintataito oli vain pienen ryhmän käsissä, ja pääsi siksi helposti unohtumaan. Varsinainen kirjoitustaito syntyi ilmeisesti kaupankäyntiin ja [[hallinto]]on liittyvistä merkinnöistä, joilla merkittiin usein lukumääriä.
 

Navigointivalikko