Ero sivun ”Counter-Strike: Global Offensive” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Kehitys: Kirjoitusvirhe korjattu, Kielioppia korjattu
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisovelluksesta 
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 36: Rivi 36:
*hiiri
*hiiri
*näppäimistö
*näppäimistö
*internet-yhteys
*Internet-yhteys
| oheislaite = [[Virtuaalitodellisuus|VT]]-laitteet tuettu
| oheislaite = [[Virtuaalitodellisuus|VT]]-laitteet tuettu
}}
}}

Versio 2. helmikuuta 2016 kello 20.46

Counter-Strike: Global Offensive
Kehittäjä Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Valve Coproration (verkkomyynti)
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori Source
Julkaistu
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli, yksinpeli ja monen pelaajan verkkopeli (d)
Ikäluokitus PEGI: 18 (konsolit)[1]
ESRB: M 17+ (konsolit)[2]
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox 360, PlayStation 3
Jakelumuoto Xbox network ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset
Oheislaite VT-laitteet tuettu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Global Offensive (lyh. CS:GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli.

Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012. Se on saatavilla Windowsille, OS X:lle sekä PlayStation Networkin ja Xbox Live Arcaden kautta. Pelin betaversio oli pelattavissa Windowsilla jo aiemmin. Syyskuun 2014 lopussa pelistä julkaistiin myös Linux-versio.[3] Counter-Strike: Global Offensive on taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka simuloi sotaa terroristien ja erikoisjoukkojen välillä. Peli on ostettavissa Steam-palvelusta PC-alustalle. Counter-Strike: Global Offensive on myös yksi suosituimpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä PC:lle, ja sisältää paljon kilpailullisia elementtejä.[4]

Pelaaminen

Kuten sarjan aiemmatkin pelit on Global Offensive tavoitepohjainen joukkuepohjainen realismiin pyrkivä taktinen ammuntapeli. Pelaaja liittyy terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen tavoitteena on tavoitteiden suorittaminen ja vihollisten tappaminen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Useimmissa pelimuodoissa, kun pelaaja kuolee, hänen tulee odottaa erän loppumiseen uudelleensyntyäkseen. Pelaajat ostavat aseensa ja varusteensa erän alussa rahoilla, joita he ansaitsevat sen mukaan kuinka hyvin pelaavat. Suorittamalla tavoitteita ja tappamalla vihollisia pelaajat ansaitsevat, kun tappamalla omia ja panttivankeja pelaajat menettävät rahaa. Erän lopussa kaikki pelaajat saavat rahaa, voittavan tiimin pelaajat kuitenkin enemmän.

Kahta alla olevaa pelimuotoa voi pelata joko Rennossa tilassa, tai Kilpailullisessa tilassa. Rento on tarkoitettu kasuaalipelaajille, kun taas kilpailullinen eSport-kisoihin.

Pommitilanteessa terroristien tehtävä on virittää C-4-räjähde yhteen ennalta valituista sijainneista. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää pommin asentaminen tai sen räjähtäminen.

Panttivankitilan erikoisjoukkojen tehtävänä on pelastaa panttivangit terroristien hallusta, sekä kuljettaa heidät ennalta määrättyyn sijaintiin. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos Erikoisjoukkojen pelaaja yrittää tappaa panttivangin, hän menettää huomattavan summan rahaa. Päivityksen jälkeen muutettiin tapaa viedä panttivangit: Sen sijaan että erikoisjoukot ns. "taluttaisivat" panttivangit pois, heidän tulee kantaa, joka hidastaa huomattavasti matkantekoa.

Kahta edellä mainittua pelimuotoa voi pelata joko Rennossa tilassa, tai Kilpailullisessa tilassa. Rento on tarkoitettu kasuaalipelaajille, kun taas kilpailullinen eSport-kisoihin.

Kilpavarustelussa ainoa tavoite on tappaa toisia käyttäen eri aseita. Onnistuneesta taposta saat uuden aseen ja ensimmäisenä kaikilla aseilla tapon saanut voittaa kierroksen. Pelaaja uudelleensyntyy välittömästi kuoltuaan.

Räjäytystyö -pelimuoto poistaa aseiden ja tarvikkeiden ostamisen erien alussa, sen sijaan palkiten pelaajan uudella aseella tämän saatua ainakin yhden tapon. Toisesta taposta samalla kierroksella pelaaja saa satunnaisen kranaatin käytettäväksi ensi kierroksella uuden aseen kanssa.

Deathmatch on pelimuoto joka tarjoaa kymmenen minuutin pelejä. Voittaakseen pelaajan tulee ansaita isoin pistemäärä. Pisteitä pelaaja saa tappamalla muita pelaajia erilaisilla aseilla. Pistemäärä taposta riippuu aseesta. Kuten Kilpavarustelussakin, pelaaja syntyy välittömästi kuoltuaan.

Lisäksi pelissä on kaksi ns. offline-modea eli niiden pelaamiseen ei tarvitse nettiyhteyttä, Paikallisesti Boteilla, mikä tarjoaa samat pelimuodot botteja vastaan sekä Ampumarata uusille- ja veteraanipelaajille.

Global Offensivessa on muista versioista poiketen matchmaking, eli pelinhakija joka hallitsee pelien luomista ja palvelimia. Tätä pelinhallintaa ylläpitää Steam-palvelu. Pelin voi hakea pelimuodon ja karttojen mukaan sekä vaikka kavereiden kanssa samaan peliin. Valve ylläpitää myös Valven Huijauksenestoa, joka voi automaattisesti kieltää ja potkia ulos pelaajia jotka käyttävät kiellettyjä ohjelmia saadakseen epärehellisen hyödyn. Saattaakseen samantasoiset pelaajat samoihin peleihin, Valve käyttää Global Offensivessa raskaasti muokattua Elo-lukua. Tietokoneversio tukee myös yksityispalvelimia, joihin liitytään "Selaa yhteisöpalvelimia" osion kautta. Nämä palvelimet voivat olla raskaasti muokattuja ja täysin erilaisia kuin perinteiset pelimuodot.

Turnaukset

Global Offensive on hyvin suosittu elektronisen urheilun peli, ja se olikin kolmanneksi suosituin eSport-peli marraskuussa 2014.[5] Pelissä on järjestetty satoja turnauksia vuosien aikana, ja palkintorahaa on jaettu yli 4 miljoonaa dollaria.[6] Global Offensivessa on ollut kuusi isoa turnausta, joiden palkintopotti on ollut 250 tuhatta dollaria. Ensimmäinen näistä turnauksista oli vuonna 2013 ja viimeisin on ollut elokuussa 2015. Ensimmäisen turnauksen, Dreamhack Winter 2013, voitti Fnatic. Seuraava turnaus oli EMS One Katowice 2014, jonka voitti Virtus.pro. Tämän jälkeen pidettiin ESL One Cologne 2014, jonka voitti Ninjas in Pyjamas. Neljäs turnaus oli Dreamhack Winter 2014 Tukholmassa, jonka voitti ranskalainen Team LDLC.com - joukkue. Viides turnaus oli ESL One Katowice 2015, jonka voitti Fnatic. Fnatic oli myös ensimmäinen joukkue joka on koskaan voittanut kaksi Global Offensiven majoria. Kuudes major turnaus oli ESL One Cologne 2015, jonka voittajaksi nousi, myös edellisen turnauksen voittanut Fnatic. Ninjas in Pyjamas on ollut finaalissa viidessä eri turnauksessa.

Kehitys

CS:GO alkoi alun perin Hidden Path Entertainmentin työstä siirtää Counter Strike: Source Xbox Live Arcadeen. Kehityksen aikana Valve näki pelissä potentiaalin laajentaa Counter-Strikeä ja Global Offensiven kehitys alkoi vuonna 2010. Pelin kehitys julkistettiin 12. elokuuta 2011.[7][8] Julkaisun jälkeen Valve on säännöllisesti päivittänyt peliä ja sen sisältöä, kuten aseita ja karttoja. 13. elokuuta 2013 Valve esitteli Team Fortress 2 ja Dota 2 -tyylisen kosmetiikkapäivityksen nimeltä Arms Deal Update. Näin ollen aseita voi ns. värjätä erilaisilla väreillä. Lisäksi pelaajat voivat nyt vaihtaa aseiden paikkaa varusteluettelossa ja tavaraluettossa.[9] Myöhemmin lisättiin Steam Workshop -tuki jolloin pelaajat voivat laittaa ehdolle omia karttoja ja aseita Workshopiin ladattavaksi. Tuki yhteisön tekijöille näkyykin juuri erilaisina operaatioina johon kerätään heidän tekemiänsä karttoja ja värejä. Steamin Yhteisön Kauppapaikalta voi ostaa Counter-Strike: Global Offensiveen erilaisia musiikkipakkauksia sekä aseiden värejä jotka maksavat muutamista senteistä satoihin euroihin. Pelaajat voivat myös myydä omia värityksiä toisille pelaajille, tosin maksusta 15% menee Valvelle. Kauppapaikan maksimihinta on 400 euroa. Tavarat jotka ovat kalliimpia, voidaan vaihtaa toisten pelaajien kanssa tai myydä erilaisissa verkkokaupoissa.

Vastaanotto

Counter-Strike: Global Offensive on saanut yleisesti hyvän vastaanoton ammattilaiskriitikoilta. Global Offensive sai Metacriticiltä 83 pistettä sadasta perustuen 38:saan ammattilaiskriitikon arvioihin[10]. Alussa kritiikkiä oli kenttien puuttesta; ensimmäisten versioiden aikana uusia karttoja tuli vain Arms Race ja Demolition - pelimuotoihin mutta vuosien aikana Valve on lisännyt niitä lukuisasti myös muihin pelimuotohin[11].

Lähteet

  • Counter-Strike: Global Offensive

Lähteet

  1. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search pegi.info. Viitattu 15.6.2015.
  2. Rating information: Counter-Strike: Global Offensive esrb.org. Entertainment Software Rating Board. Viitattu 30.11.2014. (englanniksi)
  3. Kauppinen, Jukka: Counter-Strike: Global Offensive ilmestyi salakavalasti Linuxille 26.9.2014. Dome.fi. Viitattu 27.9.2014.
  4. Counter-Strike: Global Offensive Steam. Viitattu 25.4.2015.
  5. Jason Moth: Top 5 popular eSport games right now 11.11.2014. Loadthegame.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
  6. Top 50 Games Awarding Prize Money esportsearnings.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
  7. CS:GO - What we know so far HLTV.org. 12.10.2011. HLTV.org. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
  8. Meer, Alec: http://www.rockpapershotgun.com/2011/08/12/counter-strike-global-offensive/ Rock, Paper, Shotgun. 12.8.2011. Rock, Paper, Shotgun. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
  9. Valve Corporation: The Arms Deal Update 12.8.2013. Valve Corporation. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
  10. CS:GO on Metacritic 21.8.2012. Metacritic. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
  11. Evan Lahti: Counter-Strike : Global Offensive Review 24.8.2012. PC Gamer. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Counter-Strike: Global Offensive.