Telppäs-niityn ihme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Telppäs-niityn ihme on vuonna 1796 Savossa sattunut tapahtuma, josta katsotaan herännäisyyden eli körttiläisyyden saaneen alkunsa.

Telppäs-niityllä silloisen Iisalmen pitäjän Savojärven kylässä, Lapinlahden kirkon lähellä, kesken heinänteon tuli voimakas tuulenpuuska ja niityllä olleet kahden talon, Asikkalan ja Heikkilän ihmiset kokivat, että kuin suuri käsi olisi kaatanut heidät maahan. Väki piti tätä Pyhän Hengen ilmestymisenä. Tilanteessa ilmeni myös kielilläpuhumista ja näkyjen näkemistä. Tämä sai aikaan mukana olleissa voimakkaan hengellisen herätyksen, joka levisi aluksi kyläläisten keskuuteen, sitten laajemmalle. Tapahtumaa pidetään Savon herännäisyyden alkuna.[1][2]

L. J. Niskanen kertoo muistokirjassaan muutamien Telppäs-niityllä mukana olleiden ihmisten saaneen kyvyn vaipua horrostilaan ja saarnata unissaan. Heistä tunnetuin oli Juhana Martiskainen, joka horrostilaan jouduttuaan oli tunnottomassa tilassa. Hän vaipui hartaustilaisuuksissa ja muulloinkin tainnoksiin ja alkoi saarnata. Matthias Akianderin Historiska upplysningar om religiösa rörelserna i Finland -kirjassa olevan Paavo Ruotsalaisen kertomuksen mukaan, hän nuhteli ja tuomitsi horrostilassa ihmisiä, ken oli totisesti Herran edessä, ken petollisesti ja jaetulla sydämellä. Hänen horrostilassa pitämiään saarnoja pidettiin voimallisina ja Raamattuun perustuvina.[3][2]

Liikkeen johtajaksi nousi Torniosta paikkakunnalle muuttanut pyöräntekijä Juhana Lustig.

Telppäs-niitylle nykyisessä Lapinlahden kunnassa on sittemmin pystytetty tapahtuneen muistoksi liekkiä kuvaava kivinen muistomerkki. Lisäksi siellä ovat herännäiset järjestäneet joitakin seuratilaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rosendal, Mauno: Suomen herännäisyyden historia XIX:llä vuosisadalla 1, Kustannusyhtiö Herättäjä, Oulu 1902
  • Kauppala, Jalmari: Helluntai-ilmiöitä Suomen Siionissa entisaikana, 2 p., Ristin Voitto, Hämeenlinna,1982, ISBN: 951-605-765-9 (sid.)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosendal, s. 3
  2. a b Kauppala, s. 96–99
  3. Rosendal, s. 5