Skyline

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manhattanin skyline 2006.
Mumbain skyline.
Jyväskylän Lutakon kerrostaloja lähekkäin – ei kuitenkaan varsinainen skyline.
Hongkongin skyline.
Tokion skyline.
Taipein skyline.
Frankfurtin skyline.

Skyline on pilvenpiirtäjien muodostama maisema, jossa tavallisesti näkyy kaupungin siluetti. Käsitykset siitä, mikä luokitellaan skylineksi ja mikä ei, vaihtelevat.

Skylinet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se, onko Suomessa skylinejä vai ei, riippuu siitä, miten edellä mainittu asia luokitellaan. Jotkut laskevat skylineksi vain kerrostalorykelmän, toiset vaativat 150 metrin rakennelmia. Mikäli kerrostaloissa pitäisi olla korkeutta 20 kerrosta, Suomessa ei olisi niitä. Kuitenkin mm. Helsinkiin suunnitellaan jopa kymmeniä pilvenpiirtäjiä, mikä toteutuessaan tekisi Helsingistä ns. skyline-kaupungin.

Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin pilvenpiirtäjistä ja skylineistä keskustellaan kiivaasti. Skylineä on suunniteltu muun muassa Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Pasilaan. Helsinki on pääosin ns. ”matala kaupunki”, eli sen useimmat kerrostalot eivät ole kovin korkeita, lukuun ottamatta esimerkiksi Cirrusta ja Itäkeskuksen maamerkkiä. Korkeimmat Helsinkiin suunnitellut rakennukset tulisivat sijaitsemaan Pasilassa, mihin on suunniteltu jopa neljänkymmenen kerroksen korkuisia rakennuksia.lähde?

Helsingin korkeimmat rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain yli 50 metriä korkeat rakennukset.

Espoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoossa sijaitsevat monet Suomen korkeimmista rakennuksista. Espoon pilvenpiirtäjistä on myös kovaa kiistaa, Keilaniemen skylineä halutaan laajentaa muun muassa neljällä asuinrakennuspilvenpiirtäjällä.

Espoon korkeimmat rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain yli 50 metriä korkeat rakennukset.

Tampere[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on useita korkeita rakennuksia, muun muassa Suomen toiseksi korkein rakennus Hotelli Torni Tampere, Hotelli Ilves ja Suomen korkein rakennus Näsinneula. Myös Hervannassa on muutama korkea rakennus. Tampereella on vireillä useita tornitalohankkeita, joista korkeimpana yli satametrinen asuintorni uuden monitoimiareenan yhteyteen. Mikäli tornitalorakentaminen jatkuu, keskustan ja Hervannan suunnille alkaa muodostua kunnollinen skyline.

Tampereen korkeimmat rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain yli 50 metriä korkeat rakennukset.

Jyväskylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylässä on suhteellisen paljon tornitaloja lähekkäin. Jos kerrostalot olisivat korkeampia, ne muodostaisivat skylinen.

Jyväskylän korkeimmat rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain yli 50 metriä korkeat rakennukset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.