Itäkeskuksen maamerkki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itäkeskuksen maamerkki
Itäkeskuksen maamerkki heinäkuussa 2011.
Itäkeskuksen maamerkki heinäkuussa 2011.
Osoite Kauppakartanonkatu 7
Sijainti Itäkeskus, Helsinki
Koordinaatit 60°12′30.3″N, 025°04′58.2″E
Rakennustyyppi toimistorakennus
Valmistumisvuosi 1987
Suunnittelija Erkki Kairamo
Urakoitsija Haka
Omistaja Kiinteistö Oy Itäkeskuksen Maamerkki
Runkorakenne betoni
Julkisivumateriaali klinkkeri
Korkeus 82
Kerrosluku 19
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Itäkeskuksen maamerkki on Helsingin Vartiokylän kaupungiosassa Itäkeskuksen Lyypekinaukion reunalla, Kauppakartanonkadulla sijaitseva tornitalo. Se on 82 metriä korkea ja siinä on 19 kerrosta.[1] Ylhäällä on näköalatasanne. Rakennuksessa on yli 30 eri yrityksen toimitiloja. Talo valmistui vuonna 1987 ja sen on suunnitellut arkkitehti Erkki Kairamo. Keväällä 2014 rakennuksen uudeksi nimeksi tuli Helmitorni.

Itäkeskuksen maamerkki on Helsingin toiseksi korkein tornitalo (Vuosaaren Cirruksen jälkeen) ja Suomen viidenneksi korkein rakennus.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen 82 metriä korkea lasinen porrashuone on yksi selkeimmin erottuvista piirteistä rakennuksen ulkoasussa. Yhdessä rakennuksen katolla olevan lasilyhdyn kanssa ne muodostavat suurimittakaavaisen suprematistisen ristin. Maamerkin taivaalle kurottautuva porrashuone korostaa rakennuksen korkeutta. Tähän pyrittiin myös katolle johtavien ilmastointikanavien sijoittamisella rungon ulkopuolelle. Näillä arkkitehtonisilla ratkaisuilla rakennuksen muoto on saatu kohtalaisen solakaksi huolimatta siitä, että rakennuksessa on vain 16 varsinaista kerrosta.[2]

Maamerkin rakentamiseksi Haka järjesti arkkitehtikilpailun vuonna 1977. Kutsukilpailun voitti arkkitehtitoimisto Gullichsen, Kairamo, Vormala/ Arkkitehdit Ky:n ehdotus Valomerkki. Valmistumisestaan vuoteen 2006 asti se oli Helsingin korkein rakennus, muusta kaupunkikuvasta erottuva ”piikki”. Lasiseinäinen rakennuksen ulkopuolinen porrashuone on pimeään aikaan valaistu. Kiinteistö Oy Itäkeskuksen Maamerkin rakennus on rungoltaan paikallavalettua betonia ja sen julkisivut ovat klinkkeripintaiset.[3]

Kiinteistön omistaja on hakenut lupaa muuttaa rakennuksen 4.–17. kerrokset asunnoiksi.[4]

Kuvia rakennuksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gullichsen, Kristian & Kairamo, Erkki & Vormala, Timo: Arkkitehtuurin nykyhetki: 7 näkökulmaa. Suomen rakennustaiteen museo, 1990. ISBN 951-9229-67-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Emporis.com - Itäkeskuksen maamerkki
  2. Gullichsen et al., 1990, s.23.
  3. Helsingin kaupunginmuseon lausunto Kiinteistö Oy Itäkeskuksen Maamerkin poikkeamishakemuksesta (PDF) (Lausunto sisältyy Kaupunkisuunnittelulautakunnan pöytäkirjaan 1.10.2013 § 313) 1.10.2013. Helsingin kaupunki. Viitattu 3.5.2014.
  4. Itäkeskuksen Maamerkki pääosin asuntokäyttöön Helsingin Uutiset. 7.10.2013. Suomen Lehtiyhtymä. Viitattu 3.5.2014.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Itäkeskuksen maamerkki.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.