Philipp Lahm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Philipp Lahm
Henkilötiedot
Koko nimi Philipp Lahm
Syntymäaika 11. marraskuuta 1983 (ikä 40)
Syntymäpaikka München, Länsi-Saksa
Pelipaikka laitapuolustaja, puolustava keskikenttä
Pituus 170 senttimetriä
Paino 66 kilogrammaa
Seura
Seura Lopettanut
Pelinumero 21
Junioriseurat
1989–1995 Saksa FT Gern München
1995–2001 Saksa Bayern München
Seurat
Vuodet Seura O (M)
2001–2003 Saksa Bayern München II 63 (3)
2002–2017 Saksa Bayern München 292 (10)
2003–2005 SaksaVfB Stuttgart (laina) 53 (2)
Maajoukkue
1999 Saksa U17 1 (0)
2000 Saksa U18 1 (0)
2001–2002 Saksa U19 9 (1)
2002–2003 Saksa U20 6 (0)
2003 Saksa U21 3 (0)
2004–2014 Saksa 113 (5)

Seurajoukkueuran tilastot kattavat vain kansalliset sarjat, päivitetty 5. joulukuuta 2015.
Maajoukkueuran tilastot päivitetty 18. heinäkuuta 2014.

Philipp Lahm (s. 11. marraskuuta 1983 München, Baijerin osavaltio, Länsi-Saksa) on uransa lopettanut saksalainen jalkapalloilija, joka pelasi bundesliigaseura Bayern Münchenissä.

Seurajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahm syntyi Münchenissä ja aloitti pelaamisen viisivuotiaana FT Gern Münchenissä, josta siirtyi 11-vuotiaana Bayern Müncheniin ja on näin ollen Bayern Münchenin omia kasvatteja [1]. Bayernin juniori- ja amatöörijoukkueissa Lahm pelasi joko keskikentän keskellä tai oikeassa laidassa sekä oikeana laitapakkina. Sekä alle 19-vuotiaiden mestaruuden kahdesti voittaneessa joukkueessa että Bayernin amatööreissä Lahm oli myös joukkueen kapteeni ja Bayernin amatöörivalmentajan, Herman Gerlandin, mielestä Lahm on lahjakkain jalkapalloilija, jota hän on koskaan valmentanut[2].

Lahmin erikoisuus on se, että hän pystyy pelaamaan sekä vasemmalla että oikealla laidalla. Juniorivuosinaan Bayern Münchenissä sekä vielä kaudella 2002–2003 Bayernin reservijoukkueessa Lahm pelasi oikeana laitapuolustajana tai puolustavana keskikenttäpelaajana. Vasemman laitapuolustajan tontille Lahm päätyi, kun seuran silloinen valmentaja Felix Magathi siirsi hänet Stuttgartiin. Sen jälkeen Lahm on pelannut pääasiassa oikeana puolustajana sekä seurajoukkueissaan että maajoukkueessa, jossa tosin tarvittaessa on myös pelannut vasempana laitapuolustajana. Lahm itse kokee olevansa vielä hieman vahvempi oikealla kuin vasemmalla laidalla.

VfB Stuttgart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahmin Bundesliigaura alkoi VfB Stuttgartissa, jossa hän pelasi lainasopimuksella kaksi kautta (2003–2005), Bixente Lizarazun pelatessa vasemman puolustajan ja Willy Sagnolin oikean puolustajan paikkaa Bayern Münchenissä ja Bayernin keskikentänkin ollessa hyvillä pelaajilla täytetty. Lahm hankittiin alun perin Andreas Hinkelin varamieheksi oikean puolustajan tontille, mutta valmentaja Felix Magath kokeili lahjakasta müncheniläistä useammalla pelipaikalla ennen kauden alkua harjoitusotteluissa, ja lopulta Lahm vakiinnutti paikkansa vasemman laidan puolustavassa roolissa, jossa hän syrjäytti silloisen Saksan maajoukkuepakin, Heiko Gerberin [3] .

Stuttgartissa Lahm vakiinnutti paikkansa joukkueen avauskokoonpanossa lähes välittömästi ja pelasi joukkueessa kaudella 2003–2004 31 Bundesliigapelissä ja seitsemässä Mestarien liigan pelissä - mm. Manchester Unitedia ja Chelseaa vastaan - ja oli jokaisessa pelissä joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa [4]. Kauden päätteeksi Lahm tuli Saksan vuoden jalkapalloilija äänestyksessä toiseksi.

Toisella Stuttgartin kaudellaan Lahm kärsi kahdesta vakavasta loukkaantumisesta, minkä lisäksi EM kisojen jälkeinen lyhyt valmistautumisaika ja uuden valmentajan, Matthias Sammerin, taktiikkaan sopeutuminen toi omat ongelmansa piskuisen laitapakin peliin [5]. Tammikuussa 2005 Lahm joutui pelikentiltä syrjään oikean jalkapöydän rasitusmurtuman takia, joka lopulta piti hänet kentän laidalla lähes neljän kuukauden ajan. Vain viisi viikkoa kentälle paluunsa jälkeen Lahm kärsi ristisidevamman, jonka paraneminen kesti lähes puoli vuotta.

FC Bayern München[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loukkaantumisten takia Lahmin ammattilaisura Bayern Münchenissä alkoi kuntoutuksessa ja hän palasi pelikentille vasta loppuvuodesta 2005. Kentille paluunsa jälkeen hän kuitenkin vakiinnutti paikkansa Bayernin kokoonpanossa nopeasti ja on siitä lähtien ollut yksi seuran luottopelaajista. Kaudella 2005–2006 Lahm kamppaili tervehtymisensä jälkeen tasaväkisesti peliajasta Lizarazun kanssa [6] ja on sen jälkeen ollut joukkueen luottopuolustaja vasemman pakin tontilla. Kaudella 2006–2007 Lahm pelasi jokaisessa Bayernin Bundeliigapelissä ja yhdeksässä kymmenestä mestarien liigan pelistä ja näistä kahta lukuun ottamatta kaikissa täydet 90 minuuttia. Myös seuraavalla kaudella Lahm kuului vakiokoonpanoon loukkaantumistaukoja lukuun ottamatta. Kaudella 2007–2008 Bayern hankki riveihinsä Saksan maajoukkuepuolustajan Marcell Jansenin ja Lahmin oletettiin siirtyvän oikeaksi laitapuolustajaksi pelipaikalle, jolla hän itse kokee olevansa vielä vahvempi kuin vasemmalla, mutta tästä huolimatta Lahm pelasi kyseisellä kaudella valtaosan otteluista vasemman puolustajan tontilla. Seuraavan kauden alussa Bayern myi Jansenin HSV:lle, koska tämän mahdollisuudet Lahmin syrjäyttämiseen ja paikkansa vakiinnuttamiseen vasempana pakkina olivat maajoukkuetason pelaajalle olemattomat. Tämän seurauksena myös kaudella 2008–2009 Lahmin pelipaikka seurassa pysyi vasempana pakkina, vaikka hän edellisen kauden aikana ja jatkosopimuksen allekirjoittamisen aikoihin esittikin useasti toiveensa siirtymisestä oikealle.

Kauden 2007–2008 lopulla Lahm näytti olevan vaihtamassa kasvattajaseurastaan Bayernista ulkomaalaiseen seuraan ja mm. espanjalaisten medioiden mukaan FC Barcelona oli Lahmin todennäköinen uusi työnantaja [7] . Siirtohuhuista huolimatta Lahm jatkoi sopimustaan Bayernin kanssa vuoteen 2012 ja yhtenä tärkeänä tekijänä Lahmin päätökseen pidettiin uutta valmentajaa Jürgen Klinsmannia, jonka alaisuudessa hän oli pelannut myös Saksan maajoukkueessa. Ennen kauden 2008–2009 alkua Saksan medioissa liikkuneiden huhujen mukaan vasta 24-vuotias Lahm oli myös vahva ehdokas Oliver Kahnin seuraajaksi Bayern Münchenin kapteenina, mutta lopulta Klinsmann valitsi tehtävään hollantilaisen Mark van Bommelin.

Kaudella 2009–2010 Lahm pelasi uuden valmentajan, hollantilaisen Louis van Gaalin, alaisuudessa vihdoin omasta mielestään vahvimmalla paikallaan oikeana laitapakkina. Alkukauden vaikeuksien jälkeen Lahm pelasi oikealla laidalla yhden parhaista kausistaan ja muodosti toimivan tutkaparin Arjen Robbenin kanssa. Tehojen valossa tarkasteltuna kausi oli Lahmin uran paras. Hän saavutti kaikissa Bayernin riveissä pelaamissaan otteluissa tehot 1+12 [8]. Tämän lisäksi Van Gaal nimesi Lahmin joukkueen toiseksi kapteeniksi. Lahm pelasi kauden kaikissa otteluissa ja lukuun ottamatta ensimmäistä Saksan Cupin ottelua, myös täydet minuutit joka pelissä.

Kaudella 2013-14 Lahm pelasi usein myös keskikentän pohjalla.

Maajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahmin maajoukkeura alkoi varsinaisesti alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa. Omien sanojensa mukaan Lahm pääsi kertaalleen myös alle 17-vuotiaiden leirille mukaan, mutta oli silloisten valmentajien mukaan liian pieni pärjätäkseen joukkueessa. Alle 19-vuotiaissa Lahm pelasi vuoden 2002 EM-kisoissa, joissa Saksa sijoittui toiseksi Espanjan jälkeen. Lahm teki kisoissa yhden maalin ottelussa Englantia vastaan.

Ensimmäisen A-maaottelunsa Saksan A-maajoukkueesessa Lahm pelasi 20-vuotiaana 18.2.2004 Kroatiaa vastaan (2-1) ja on sen jälkeen loukkaantumisten aiheuttamia taukoja lukuun ottamatta vakiinnuttanut paikkansa joukkueen aloituskokoonpanossa. Vuoden 2004 EM-kisoissa Lahm pelasi kaikissa Saksan kolmessa ottelussa täydet peliminuutit ja saksalaismedioissa hänet arvioitiin maan harvoihin onnistujiin muuten alakanttiin menneessä turnauksessa. Kaksi vakavaa loukkaantumista (jalkapöydän rasitusmurtuma ja oikean polven ristisidevamma) pitivät Lahmin sivussa kentiltä lähes koko vuoden 2005, joten kyseisenä vuonna hän ei pelannut yhdessäkään maaottelussa, eikä siten pystynyt myöskään osallistumaan Saksassa pelattuun Confederations Cupiin.

Lahm teki avausmaalin Saksassa pelatuissa jalkapallon MM-kilpailuissa vuonna 2006 ja pelasi ainoana joukkueesta täydet minuutit kaikissa otteluissa huolimatta siitä, että loukkasi vasemman kyynärpäänsä harjoitusottelussa FSV Luckenwaldea vastaan vain kolme viikkoa ennen turnauksen alkua ja joutui pelaamaan ottelut erikoisvalmisteinen tuki kyynärpäässään. Lahm valittiin myös turnauksen viralliseen tähdistöjoukkueeseen sekä ottelun parhaaksi pelaajaksi alkusarjan pelissä Puolaa vastaan.

Jalkapallon EM-kilpailuissa vuonna 2008 Lahm aloitti Saksan joukkueessa oikeana laitapakkina, mutta siirtyi takaisin vasemmalle Marcell Jansenin epäonnistuttua kahdessa ensimmäisessä ottelussa vasemman laitapakin tontilla. EM-kisoissa Lahm laukoi Saksan välierässä Turkki vastaan viimeminuuttien maalillaan (3-2) finaaliin ja hänet valittiin ottelun pelaajaksi, vaikka Lahm itse olikin sitä mieltä, ettei valinta välttämättä ollut oikeutettu. Loppuottelussa Espanjaa vastaan Lahm vaihdettiin puoliajalla kentältä jalkapöydän vamman takia. Espanja voitti ottelun 1-0 ja näin Lahm ja Saksa saivat hopeaa. Kuten jo MM-kisoissa 2006, myös EM-kisoissa 2008 Lahm valittiin turnauksen tähdistöjoukkeeseen.

Karsinnoissa jalkapallon MM-kilpailuihin vuonna 2010 Lahm pelasi täydet minuutit jokaisessa ottelussa. Michael Ballackin juuri ennen kisoja tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen Saksan päävalmentaja Joachim Löw nimesi Lahmin joukkueen kapteeniksi lopputurnaukseen. Tämän valinnan myötä Lahmista tuli Saksan MM-kisahistorian nuorin kapteeni.

18. heinäkuuta 2014 Lahm ilmoitti päättävänsä maajoukkueuransa. Hän teki viisi maalia 113 ottelussa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saksan mestaruus U19 2001, 2002
  • Saksan Liga-Pokalin voitto 2007
  • Saksan Bundesliigan voitto 2003, 2006, 2008, 2010, 2013, 2014, 2015 ja 2016
  • Saksan Cupin voitto 2003, 2006, 2008, 2010, 2013, 2014, 2015 ja 2016
  • Mestarien liigan voitto 2013
  • Uefa Supercupin voitto 2014

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • U19 EM toinen sija 2002
  • Kolmas sija MM 2006
  • Toinen sija EM 2008
  • Kolmas sija MM 2010
  • Ensimmäinen sija MM 2014

Henkilökohtaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ottelun paras pelaaja: alkusarjan ottelussa Saksa-Puola FIFA World Cup 2006
  • MM 2006 Mastercardin turnauksen tähdistöjoukkue
  • Ottelun paras pelaaja: välieräottelussa Saksa-Turkki UEFA Euro 2008
  • Euro 2008 Turnauksen tähdistöjoukke
  • UEFA Team of the Year: 2006, 2008
  • Fifa Team of the Year: 2008

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philipp Lahm meni naimisiin (Aying, Baijeri, Saksa) vuonna 2010 Claudia Chattenbergin kanssa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Portrait, Verein philipplahm.de. Arkistoitu 21 syyskuu 2008. Viitattu 5 September 2008. Saksa
  2. Schlecht spielen kann der gar nicht sueddeutsche.de. Arkistoitu 10 helmikuu 2009. Viitattu 5 September 2008. Saksa
  3. Philipp Lahm - ein Wolf im Schafspelz fussballportal.de. Viitattu 16 September 2008. Saksa[vanhentunut linkki]
  4. 1. Bundesliga, Saison 2003/04 Statistik (für VfB Stuttgart) kicker.de. Viitattu 16 September 2008. Saksa
  5. Philipp Lahm - ein Wolf im Schafspelz fussbalportal.de. Viitattu 16 September 2008. Saksa[vanhentunut linkki]
  6. 1. Bundesliga, Saison 2005/06 Statistik (für FC Bayern München) kicker.de. Viitattu 16 September 2008.
  7. Philipp Lahm - Die Führungskraft, die aus der Tiefe kommt stuttgarter-zeitung.de. Viitattu 14 September 2008. Saksa
  8. 1. Bundesliga, Saison 2009/10 Statistik (für FC Bayern München) kicker.de. Viitattu 6 June 2010. Saksa
  9. Stern.de

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]