My Little Pony: Ystävyyden taikaa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
My Little Pony: Ystävyyden taikaa
My Little Pony: Friendship Is Magic
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli animaatio
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Lauren Faust
Pääosissa Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Claire Corlett
Madeleine Peters
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kanada
Verkko Yhdysvaltain lippu Discovery Family
Suomen lippu Ruutu+ Lapset
Suomen lippu Nelonen
Suomen lippu Fox
Esitetty Yhdysvaltain lippu 10. lokakuuta 2010
Suomen lippu 1. syyskuuta 2012 –
Tuotantokausia 8
Jaksoja 192
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu Kuvaohjelman ikäraja 7
Tuotanto
Tuottaja(t) Sarah Wall
Ohjaaja(t) Jayson Thiessen
James Wootton
Käsikirjoittaja(t) Lauren Faust
Amy Keating Rogers
Cindy Morrow
Chris Savino
Meghan McCarthy
Charlotte Fullerton
M. A. Larson
Dave Polsky
Merriwether Williams
Tuotantoyhtiö(t) DHX Median animaatiostudio Vancouverissa
Hasbro Studios
Edeltäjä Pikku ponit
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

My Little Pony: Ystävyyden taikaa (engl. My Little Pony: Friendship Is Magic) on yhdysvaltalais-kanadalainen Hasbron My Little Pony -lelusarjan pohjalta tehty lasten animaatiosarja. Sarjan on luonut Lauren Faust, joka on työskennellyt miehensä Craig McCrackenin rinnalla sarjoissa Tehotytöt ja Foster's Home for Imaginary Friends.

Sarjaa on 2018 vuoteen mennessä esitetty kahdeksan tuotantokautta, joista kaikilla muilla kausilla paitsi kolmannella on ollut kullakin 26 jaksoa. Kolmannella tuotantokaudella jaksoja oli puolet vähemmän eli 13 kappaletta. Suomessa sarjaa on esitetty televisiossa alkuperäisten esitysten jälkeen suomeksi puhuttuna. Kahdeksannen kauden jaksot 1-13 julkaistiin suomeksi Ruutu+ -palvelussa 16. toukokuuta 2018, joka oli jaksojen 10-13 maailman ensi-ilta. Ensimmäinen jakso esitettiin Suomessa Nelosella 1. syyskuuta 2012.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa Twilight Sparkle -nimistä yksisarvista, jonka tämän opettaja ja mentori, prinsessa Celestia, lähettää Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyden taikaa. Twilight Sparkle on aluksi skeptinen asian suhteen, sillä häntä kiinnostaa enemmän opiskelu, kuin ystävien saaminen. Ponyvilleen saapuessaan Twilight ystävystyy viiteen hyvin erilaiseen poniin, joista jokainen edustaa omalla tavallaan ystävyyden erilaisia osa-alueita. Twilightin uusia ystäviä, ja sarjan viisi muuta päähenkilöä, ovat pegasokset Rainbow Dash ja Fluttershy, maaponit Applejack ja Pinkie Pie, sekä pääkuusikon toinen yksisarvinen Rarity.

Sarjan jaksot keskittyvät pääsääntöisesti päähenkilöiden arkipäiväiseen elämään Ponyvillessä ja sen ympäristössä, ratkoen arkipäivän ongelmia ja kommelluksia. Tapahtumien keskiössä on yksi tai useampia pääkuusikon jäsenistä, ja useimmissa jaksoissa on jokin ystävyyteen tai jokapäiväiseen elämään liittyvä opetus. Ensimmäisellä kaudella ponit lähettivät usein kirjeitä prinsessa Celestialle, opittuaan jotain uutta ystävyydestä. Joissakin jaksoissa esiintyy myös Söpöysmerkkiklubi (engl. Cutie Mark Crusaders eli CMC), jossa Applejackin pikkusisko Apple Bloom, Rarityn pikkusisko Sweetie Belle ja heidän ystävänsä Scootaloo yrittävät epätoivoisesti keksiä erikoistaitonsa ja saada söpöysmerkkinsä. Viidennen kauden loppupuolella he viimein onnistuvatkin siinä.

Ensimmäinen kausi

Ensimmäisen kauden alussa Twilight Sparkle huomaa, että vanhan ennustuksen mukaan, Kuuhun kauan sitten karkotettu, Nightmare Moon -niminen paha poni on tekemässä paluuta, ja langettamassa Equestrian maan ikuiseen yöhön. Twilight Sparkle lähtee yhdessä uusien ystäviensä kanssa etsimään Harmonian Elementtejä (engl. Elements of Harmony), mystisiä taikaesineitä, joiden avulla Nightmare Moonin voi pysäyttää. Matkan aikana Nightmare Moon kokoaa kuusikon tielle esteitä ja vaaroja, mutta toisiinsa turvaten he selviytyvät vaaroista. Twilight Sparkle ymmärtää, että Harmonian Elementit ovat hänessä ja hänen ystävissään itsessään, ja voitettuaan Nightmare Moonin, Twilight Sparkle saa luvan jäädä Ponyvilleen asumaan, ja oppimaan lisää uusien ystäviensä avulla. Nightmare Moon muuttuu takaisin prinsessa Lunaksi, prinsessa Celestian siskoksi.

Toinen kausi

Toisella kaudella ponit saavat uuden vihollisen, Discordin, joka uhkaa laittaa koko Equestrian mullin mallin. Ystävykset kokevat koettelemuksia, mutta lopulta kivettävät Discordin uudestaan Harmonian Elementtien avulla. Toinen kausi jatkuu sitten taas ystävyyden oppimisen merkeissä ja arkipäivän kommelluksien selviämisestä. Toinen kausi päättyy suuriin häihin, joissa Twilightin veli, Shining Armor ja Mi Amore Cadenza (kutsutaan yleensä nimellä prinsessa Cadance) menevät naimisiin. Cadance oli ollut Twilightin lapsenvahti kun tämä oli pienempi.

Kolmas kausi

Kolmannella kaudella ponit matkaavat Kristallivaltakuntaan (engl. Crystal Empire) tapaamaan toisella kaudella avioituneita Cadancea ja Shining Armoria, mutta kaikki ei ole aivan mallillaan. Twilight ystävineen onnistuvat loppujen lopuksi päihittämään pahat voimat ja palaavat sitten takaisin Ponyvilleen. Tämän jälkeen kolmas kausi jatkuu taas arkipäiväisempien ongelmien parissa.

Kolmannen kauden lopussa Twilight Sparklen viiden poniystävän söpöysmerkit sekoittuvat keskenään. Twilight selvittää mysteerin ja saa kaiken ennalleen, minkä jälkeen hän tapaa prinsessa Celestian tähtisumua ympäröivässä paikassa. Celestia muuttaa Twilight Sparklen alicorniksi eli yksisarviseksi poniksi, jolla on myös pegasoksen siivet ja samalla Twilightista tulee myös ystävyyden prinsessa.

Neljäs kausi

Neljännellä kaudella Twilight ja hänen ystävänsä kokevat kummia. Prinsessat Celestia ja Luna katoavat kenenkään huomaamatta ja prinsessa Cadance ei voi auttaa, sillä hänen pitää suojella Kristallivaltakuntaa. Niinpä Ponyville jää Twilightin hoidettavaksi. Discordia epäillään syypääksi, mutta osoittautuukin, ettei se olekaan hän. Zecoran taikajuoman avulla Twilight löytää Harmonian puun (engl. The Tree of Harmony), ja kadonneiden prinsessojen mysteeri alkaa selvitä. Twilight löytää Ikimetsästä (engl. Everfree Forest), Celestian ja Lunan vanhasta linnasta sairaan Harmonian puun, jonka hän parantaa Harmonian Elementeillä ystäviensä kanssa. Lopulta Celestian ja Luna löytyvät ja kaikki palaa ennalleen Equestriassa.

Neljännen kauden lopussa Twilight turhaantuu prinsessana olemiseen, koska hänellä ei ole mitään kuninkaallista tehtävää, toisin kuin esim. Celestialla, joka nostaa auringon ja Lunalla, joka valvoo ja hallitsee ponien unia sekä nostaa kuun. Niinpä Celestia nimeää Twilightin ystävyyden prinsessaksi; ystävyyden taika on Equestrian vahvinta taikaa, edes alicorn-taika ei ole yhtä vahvaa. Samalla Twilightin asunto kirjastossa tuhoutuu ja hänelle ilmestyy tilalle oma linna, jossa on myös paikat muille pääkuusikon poneille.

Viides kausi

Viidennen kauden alussa Twilight ja hänen ystävänsä istuvat valtaistuimilleen. Istuinten keskellä oleva kartta (engl. The Cutie Mark Map) antaa poneille erilaisia tehtäviä osoittamalla, missä päin Equestriaa on ystävyysongelma. Ensimmäinen tehtävä koskee jokaista, ja ponit lähtevät yhdessä Our Town -nimiseen kaupunkiin. Ponien tehtävä on kukistaa ilkeä Starlight Glimmer, jonka mielestä söpöysmerkit turmelevat ponien olemuksen. Lopulta Starlight pakenee kaupungista, ja kaupunkilaiset saavat söpöysmerkkinsä takaisin. Kauden lopussa Starlight kuitenkin palaa mukanaan Starswirl parrakkaan loitsu, jonka avulla hän uskoo voivansa muuttaa Equestrian tulevaisuutta. Twilight kuitenkin tapansa mukaan keksii keinon osoittaa Starlightille, kuinka tärkeää ystävyys on, ja miksi hänen ei kannata yrittää kostaa. Starlight ja Twilight palaavat takaisin nykyhetkeen ja Starlight ystävystyy myös muiden ponien kanssa. Kauden aikana myös esim. Rarityn unelma toteutuu pitää toista putiikkia Canterlotissa, ja söpöysmerkkiklubilaiset saavat vihdoin söpöysmerkkinsä. Myös Diamond Tiara ja Silver Spoon lopettavat heidän kiusaamisensa ja ystävystyvät Söpöysmerkkiklubin kanssa.

Kuudes kausi

Kuudennella kaudella keskitytään seuraamaan kuinka Twilight yrittää ystävyyden prinsessana opettaa Starlightia ymmärtämään ystävyyden merkitystä ja saamaan uusia ystäviä, kuten Celestia opetti Twilightia ensimmäisellä kaudella. Starlight ystävystyy mm. Trixien kanssa, josta Twilight ei ole mielissään, sillä pelkää Trixiellä olevan huonoa vaikutusta Stralightiin. Prinsessa Cadance ja Shining Armor saavat vauvan nimeltä Flurry Heart, joka hämmentää kaikkia synnyttyään alicornina. Flurry Heart on vähällä aiheuttaa kaaoksen Kristallivaltakunnassa, sillä hän ei osaa vielä hallita voimiaan.

Hahmot ja keskeiset tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjalla on kuusi ponia päähenkilöinä. Heidän joukossaan on yksi alicorn (ennen yksisarvinen, Twilight Sparkle), yksi yksisarvinen (Rarity), kaksi pegasosta (Rainbow Dash, Fluttershy) sekä kaksi maaponia (Applejack, Pinkie Pie). Tärkein tapahtuma paikka on Equestria eli maa, jossa sarjan hahmot asuvat. Pääartikkelissa esitellään sarjassa esiintyvät hahmot, keskeiset tapahtumapaikat sekä sarjalle ominaista sanastoa.

Fanikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan faneille on syntynyt ajan mittaan oma kulttuurinsa sarjan ympärille muun muassa omine termeineen, tapahtumineen ja taideyhteisöineen.

Alun perin 4chanista liikkeelle lähtenyt sarjan kohderyhmän ulkopuolella olevien fanitus levisi internetissä ja sarjasta tuli yhä tunnetumpi. Sarja onkin saavuttanut kulttisuosion. Merkittävä osa sarjan faneista on kohderyhmän ulkopuolelta olevia 12–35-vuotiaita poikia ja miehiä. Tällaisista kohderyhmän ulkopuolelta olevista fanista käytetään englanninkielistä termiä brony[2], joka tulee sanoista brother ja pony . Sarjan naispuolisista faneista on käytetty termiä pegasister, joka on yhdistelmä englannin kielen sanoista pegasus (suom. pegasos) ja sisterlähde?, mutta toisinaan myös naispuoliset fanit kutsuvat itseään bronyiksi. Brony-termi kattaa siis laajassa merkityksessään kaikki varsinaisen kohderyhmän ulkopuolelta olevat fanit ja kapeassa merkityksessään vain kohderyhmän ulkopuolelta olevat miespuoliset fanit.

Yhdysvalloissa, Baltimorella järjestetään vuosittain myös Bronycon , joka kerää sarjan faneja tapahtumaan.

Suomenkielinen dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan suomenkielisestä tuotannosta vastaa SDI Media A/S. Ääniohjaana toimii Kari Starck (jaksot 1–80) sekä Mikko Laiho (jaksot 81–91) ja kääntäjinä Päivi Kangas sekä Erno Koskenmäki (kaudet 2–3).lähde?

 Henni-Liisa Stam  … Twilight Sparkle (kaudet 1–6, 8)  
 Heljä Heikkinen  … Twilight Sparkle (7. kausi, 8. kauden jaksot 11–13), sivuäänet  
 Katja Sirkiä  … Rainbow Dash, Spike (jaksot 6–15), Sapphire Shores, sivuäänet  
 Saara Lehtonen  … Pinkie Pie, sivuäänet  
 Annituuli Kasurinen  … Applejack, Spitfire (kaudet 2-3), sivuäänet  
 Taru Tikkanen  … Rarity, Lightning Dust, Starlight Glimmer  
 Susa Saukko  … Fluttershy, Apple Bloom[3], Sweetie Belle[3]  
 Sari Ann Moilanen  … Scootaloo,[4] Spike (jaksot 27–52),[4] Prinsessa Luna (kausi 2)[4], Kuningatar Chrysalis, sivuäänet  
 Kiti Kokkonen  … Spike (jaksot 1–5 ja 18–26), Goldie Delicious, Spitfire (kausi 1), sivuäänet  
 Katja Aakkula  … Prinsessa Celestia (jaksot 2–16 ja 27–52), Daring-Do, Prinsessa Cadence, Starlight Glimmer, sivuäänet  
 Ella Pyhältö  … Prinsessa Celestia (jaksot 22–26), Nightmare Moon/Prinsessa Luna (jaksot 1 ja 2), Spike, Zecora, Maud Pie, sivuäänet  
 Pasi Ruohonen  … Discord (kausi 2, 4 kauden avausjakso ja 6. kauden jakso 17), Iron Will, Gummy (kausi 5), sivuäänet  
 Markus Bäckman  … Discord (kaudet 3–8), Big Macintosh, Stygian/Varjojen poni, sivuäänet  
 Antti L. J. Pääkkönen  … Braeburn, Shining Armor, Lordi Tirek (4. kausi), Soarin, Cheese Sandwich, Zephyr Breeze, Gallus, sivuäänet  
 Yasmine Yamajako  … Trixie, Cheerilee, sivuäänet  
 Eeva Markkinen  … Gilda, sivuäänet  
 Petrus Kähkönen  … Thorax, Sunburst, Feather Bangs, Sandbar, sivuäänet  
 Anna Asunta  … Ember, Sugar Belle, Kuningatar Chrysalis (8. kausi)  
 Samuel Harjanne  … Time Turner (5. kausi), Shining Armor (5. kausi), Steven Magnet (5. kausi), sivuäänet  
 Pinja Hanski  … Zecora (5. kausi), sivuäänet  
 Petri Hanttu  … Lordi Tirek (8. kausi), Neighsay, sivuäänet  
 Amy Burgess  … sivuäänet  
 Teuvo Matala  … sivuäänet  
 Kari Tamminen  … sivuäänet  
 Taru Eronen  … sivuäänet  
 Tarja Alexander  … sivuäänet  
 Laura Aarre  … sivuäänet  
 Antti Jaakola  … sivuäänet  
 Raili Raitala  … sivuäänet  
 Ninni Norra  … sivuäänet  
 Myy Lohi  … Silverstream, Yona, Smolder, Ocellus, Cozy Glow, Limestone Pie (8. kausi), sivuäänet (8. kausi)  
 Ilari Hämäläinen  … Big Macintosh, sivuäänet  

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

My Little Pony: Ystävyyden taikaa - yhden DVDn julkaisut

 • My Little Pony: Arvokkaat pääsyliput (DVD, 2011)
 • My Little Pony: Welcome to Ponyville (DVD, kausi 1, 2013)
 • My Little Pony. Call of the Cutie (DVD, kausi 1, 2013)
 • My Little Pony: A Pony Party (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Sonic Rainboom (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Green isn't Your Color (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Return of Harmony (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: May the Best Pet Win (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: Baby Cakes (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: Putting Your Hoof Down (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: A Canterlot Wedding (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: Spooktacular Pony Tales (kokoelma-DVD, 2015)
 • My Little Pony: The Crystal Empire (DVD, kausi 3, 2016)
 • My Little Pony: Games Ponies Play (DVD, kausi 3, 2016)
 • My Little Pony: Princess Twilight Sparkle (DVD, kausi, 4, 2016)
 • My Little Pony: Rarity Takes Manehattan (DVD, kausi 4, 2016)
 • My Little Pony: Maud Pie (DVD, kausi 4, 2016)
 • My Little pony: Joulun taikaa (kokoelma-DVD, 2016)
 • My Little Pony: Twilight's Kingdom (DVD, kausi 4, 2018)
 • My Little Pony: The Cutie Map (DVD, kausi 5, 2018)
 • My Little Pony: Princess Spike (DVD, kausi 5, 2018)
 • My Little Pony: Canterlot Boutique (DVD, kausi 5, 2018)
 • My Little Pony: The Cutie Re-Mark (DVD, kausi 5, 2018)
 • My Little Pony: The Crystalling (DVD, kausi 6, 2018)
 • My Little Pony: Flutter Brutter (DVD, kausi 6, 2018)
 • My Little Pony: Dungeons and Discords (DVD, kausi 6, 2018)
 • My Little Pony: Viva Las Pegasus (DVD, kausi 6, 2018)

My Little Pony: Ystävyyden taikaa - monilevyjulkaisut

 • My Little Pony: The Complete Season One (5 DVD, 2014)
 • My Little pony: The Complete Season Two (5 DVD, 2015)
 • My Little Pony: The Complete Season Three (2 DVD, 2016)
 • My Little Pony: Kaudet 1-3 täydellinen kokoelma (12 DVD, 2016)

My Little Pony: Elokuva

Elokuvan kotivideojulkaisu listattu Ystävyyden taikaa -julkaisujen joukossa, koska elokuva on osa Ystävyyden taikaa -sarjaa ja sarjan 8. kausi on suoraa jatkoa elokuvalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]