My Little Pony: Ystävyyden taikaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
My Little Pony: Ystävyyden taikaa
My Little Pony: Friendship Is Magic
My Little Pony Friendship is Magic logo.svg
Tyyli animaatio
Kestoaika 22 min
Tekijä Lauren Faust
Pääosissa Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Claire Corlett
Madeleine Peters
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kanada
Verkko Yhdysvaltain lippu The Hub
Suomen lippu Nelonen Perhe
Suomen lippu Nelonen
Esitetty Yhdysvaltain lippu 10. lokakuuta 2010 –
Tuotantokausia 4
Jaksoja 91
Ikäraja s
Tuotanto
Tuottajat Sarah Wall
Ohjaajat Jayson Thiessen
James Wootton
Käsikirjoittajat Lauren Faust
Amy Keating Rogers
Cindy Morrow
Chris Savino
Meghan McCarthy
Charlotte Fullerton
M. A. Larson
Dave Polsky
Merriwether Williams
Tuotantoyhtiö DHX Media/Vancouver
Hasbro Studios
Edeltäjä Pikku ponit
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

My Little Pony: Ystävyyden taikaa (engl. My Little Pony: Friendship Is Magic) on yhdysvaltalais-kanadalainen lasten animaatiosarja, jonka on luonut Lauren Faust (joka on työskennellyt miehensä Craig McCrackenin rinnalla sarjoissa Tehotytöt ja Foster's Home for Imaginary Friends) perustuen samannimiseen Hasbron lelusarjaan.

Poneista on tehty myös elokuva My Little Pony: Equestria Girls ja 27. syyskuuta 2014 julkaistu Rainbow Rocks-elokuva. 4-kausi on suomennettu jo. 5-kausi julkaistaan keväällä 4.4.2015.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa Twilight Sparkle -nimistä yksisarvista, jonka tämän opettaja ja mentori, prinsessa Celestia, lähettää Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyden saloja. Twilight Sparkle on aluksi skeptinen asian suhteen, sillä tätä kiinnostaa enemmän opiskelu, kuin ystävien saaminen. Ponyvilleen saapuessaan, Twilight Sparkle ystävystyy viiteen hyvin erilaiseen poniin, joista jokainen edustaa omalla tavallaan ystävyyden erilaisia osa-alueita. Twilightin uusia ystäviä, ja sarjan viisi muuta päähenkilöä, ovat Pegasokset Rainbow Dash ja Fluttershy, maaponit AppleJack ja Pinkie Pie, sekä pääkuusikon toinen yksisarvinen Rarity.

Twilight Sparkle huomaa, että vanhan ennustuksen mukaan, Kuuhun kauan sitten karkotettu, Nightmare Moon -niminen paha poni on tekemässä paluuta, ja langettamassa Equestrian maan ikuiseen yöhön. Twilight Sparkle lähtee yhdessä uusien ystäviensä kanssa etsimään Harmonian Elementtejä, mystisiä taikaesineitä, joiden avulla Nightmare Moonin voi pysäyttää. Matkan aikana Nightmare Moon kokoaa kuusikon tielle esteitä ja vaaroja, mutta toisiinsa turvaten he selviytyvät vaaroista. Twilight Sparkle ymmärtää, että Harmonian Elementit ovat hänessä ja hänen ystävissään itsessään, ja voitettuaan Nightmare Moonin, Twilight Sparkle saa luvan jäädä Ponyvilleen asumaan, ja oppimaan lisää uusien ystäviensä avulla.

Sarjan jaksot keskittyvät pääsääntöisesti päähenkilöiden arkipäiväiseen elämään Ponyvillessä ja sen ympäristössä, ratkoen arkipäivän ongelmia ja kommelluksia. Tapahtumien keskiössä on yksi pääkuusikon jäsenistä, ja tai joskus jopa kaikki, ja useimmissa jaksoissa on jokin ystävyyteen tai jokapäiväiseen elämään liittyvä opetus. Ensimmäisellä kaudella varsinkin ponit lähettivät usein kirjeitä prinsessa Celestialle, opittuaan jotain uutta ystävyydestä. Kakkoskaudella ponit saavat uuden vihollisen, Discordin, joka uhkaa laittaa koko Equestrian mullin mallin. Ystävykset kokevat koettelumuksia, mutta lopulta kivettävät Discordin uudestaan Harmonian elementtien avulla. Kakkoskausi jatkuu sitten taas ystävyyden oppimisen merkeissä ja arkipäivän kommelluksien selviämisestä. Kolmos kaudella ponit matkaavat kristallivaltakuntaan tapaamaan kakkoskaudella avioituneita Mi AmoreCadenzaa ja tämän puolisoa, Shinig Amoria (Twilightin veli), mutta kaikki ei ole aivan mallillaan. Mi Amore Cadenza on lempinimeltään Cadence ja oli ollut Twilightin lapsenvahti kun tämä oli pienempi. Twilight onnistuu loppujen lopuksi ystäviensä avustuksella päihittämään pahat voimat ja palaa sitten takaisin Ponyvilleen.

Kolmoskauden lopussa poniystävien söpöysmerkit sekoittuvat keskenään paitsi Twilight Sparklen. Sparkle selvittää mysteerin ja saa kaiken ennalleen. Sitten Twilight tapaa prinsessa Celestian jossain tähtisumua ympäröivässä paikassa. Celestia muuttaa Twilight Sparklen Alicorniksi! Se on siivekäs hevonen sarvella. Twilightista tulee prinsessa. Neloskaudella Twilight ja hänen ystävänsä kokevat kummia. Prinsessa Celestia ja Prinsessa Luna ovat kadonneet! Mitä nyt on tehtävissä? Cadence ei voi auttaa sillä hänen pitää suojella kristallivaltakuntaa. Niinpä Ponyville jää Sparklen hoidettavaksi. Discordia epäillään syypääksi, mutta osoittautuukin, että se ei olekaan Discord. Zecoran taikajuoman avulla Twilight löytää harmonian puun (the tree of harmony), ja kadonneiden prinsessojen mysteeri alkaa selvitä. Mutta mikä on mystinen lipas, johon tarvitaan kuusi avainta...löytyvätkö avaimet neloskauden aikana?

Fanikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin 4chanista liikkeelle lähtenyt, sarjan kohderyhmän ulkopuolella olevien fanitus levisi Internetissä, ja yhä useampi tuli tietoiseksi sarjasta. Sarja onkin saavuttanut kulttisuosion. Merkittävä osa sarjan faneista on kohderyhmän ulkopuolelta olevia, 12–35-vuotiaita poikia ja miehiä. Tällaisista, kohderyhmän ulkopuolelta olevista fanista käytetään englanninkielistä termiä brony[1], joka tulee alun perin sanoista brother (veli) ja pony (poni). Alunperin Brony tarkoitti lähinnä miehiä, mutta ajanmyötä termi on muuttunut unisex-termiksi, tarkoittaen myös naisfaneja, joista on käytetty termiä pegasister[2], joka on yhdistelmä englannin kielen sanoista pegasus (pegasos), ja sister (sisko).

Sarjan faneille on syntynyt ajanmittaa oma kulttuurinsa sarjan ympärille, omine termeineen, tapahtumineen ja mm. taideyhteisöineen.

Suomenkielinen dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan suomenkielisestä tuotannosta vastaa SDI Media A/S. Ääniohjaana toimii Kari Starck (jaksot 1-80) sekä Mikko Laiho (jaksot 81-91) ja kääntäjinä Päivi Kangas sekä Erno Koskenmäki (kausi 2-3).

 Henni-Liisa Stam  … Twilight Sparkle  
 Katja Sirkiä  … Rainbow Dash, Spike (jaksot 6-15)  
 Saara Lehtonen  … Pinkie Pie  
 Annituuli Kasurinen  … Applejack  
 Taru Tikkanen  … Rarity  
 Susa Saukko  … Fluttershy, Apple Bloom[3], Sweetie Belle[3]  
 Sari Ann Moilanen  … Scootaloo,[4] Spike (jaksot 27-52),[4] Prinsessa Luna (kausi 2)[4], sivuäänet  
 Kiti Kokkonen  … Spike (jaksot 1-5, 18-26), sivuäänet  
 Katja Aakkula  … Prinsessa Celestia (jaksot 2-16, 27-52), sivuäänet  
 Ella Pyhältö  … Prinsessa Celestia (jaksot 22-26), Nightmare Moon/Prinsessa Luna (jaksot 1 ja 2), Zecora, sivuäänet  
 Pasi Ruohonen  … Discord (kausi 2), sivuäänet  
 Markus Bäckman  … Discord (kausi 3-4), sivuäänet  
 Antti L. J. Pääkkönen  … Braeburn, sivuäänet  
 Yasmine Jamajako  … sivuäänet  
 Eeva Markkinen  … sivuäänet  
 Teuvo Matala  … sivuäänet  
 Kari Tamminen  … sivuäänet  
 Anna Asunta  … sivuäänet  
 Pinja Hanski  … sivuäänet  
 Taru Enonen  … sivuäänet  
 Tarja Alexander  … sivuäänet  
 Ilari Hämäläinen  … sivuäänet  

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight Sparkle (suom. Hämy) on liila yksisarvinen (myöhemmin alicorn), joka sarjan alussa muuttaa lohikäärmeavustajansa Spiken kanssa Ponyvillen kirjastoon opiskelemaan ystävyyttä. Hän on Equestrian hallitsija prinsessa Celestian oppilas. Ponyvillessä Twilight Sparkle tutustuu Rarityyn, Rainbow Dashiin, Pinkie Piehin, Fluttershyhin ja Applejackiin. Ensimmäisen kauden 24. jaksossa Twilight tapaa pöllön, josta tulee hänen lemmikkinsä nimeltä Pöllökäinen (engl. Owliscious). Twilightin söpöysmerkki olevat tähdet edustavat hänen erityiskykyään taikojen tekemisessä.

Rarity (suom. Ihmestys) on valkovioletti yksisarvinen, joka rakastaa muotia ja asuu omassa vaateputiikissaan. Hän on ammatiltaan muotisuunnittelija ja ompelija ja hänellä on lemmikkikissa nimeltä Opalescence. Rarityn söpöysmerkki on kolme jalokiveä, jotka viittaavat häneen taitoonsa löytää maaperästä jalokiviä taiallaan. Harmonian elementeistä Rarity edustaa anteliaisuutta.

Rainbow Dash (suom. Kirjokiito) on sininen ja sateenkaarenkirjava pegasus, joka rakastaa vauhtia ja kilpailemista. Hän asuu komeassa pilvitalossa Ponyvillen yläpuolella. Hän on erityisen taitava lentäjä ja tunnetaan ainoana ponina, joka on tehnyt Sonic Rainboom -nopeustempun. Kakkoskauden seitsemännessä jaksossa May the best pet win Rainbow saa lemmikikseen kilpikonnan nimeltä Tank. Rainbow Dash ihailee suuresti Equestrian kuuluisaa taitolentojoukkuetta Sähikäiset (engl. Wonderbolts) ja haluaisi liittyä heihin. Sarjan kakkoskauden 16. jaksossa Rainbow ihastuu myös Daring Do -seikkailukirjoihin. Rainbow Dashin söpöysmerkki on pilvestä iskevä kolmivärinen salama ja hän edustaa uskollisuuden elementtiä.

Fluttershy(suom. Kainosiipi) on keltainen pegasus, joka on erittäin ujo ja eläinrakas. Fluttershy asuu mökissään Ponyvillen laidalla lukuisten lemmikkiensä kanssa. Lemmikeistä toistaiseksi vain yksi, valkoinen kaniini Angel, on nimetty sarjassa. Muista pegasuksista poiketen Fluttershy on heikko lentäjä ja mieluummin kävelee. Harmonian elementeistä Fluttershy edustaa lempeyttä. Fluttershyn söpöysmerkki on kolme perhosta ja edustaa hänen taitoaan käsitellä kaikenlaisia eläimiä.

Applejack(suom. Omppuviini) eli AJ oranssi maaponi, joka on hyvin työteliäs ja aina valmis auttamaan muita. Hän asuu sisarustensa ja isoäitinsä kanssa Omppulan omenatarhan tilalla (eng. Sweet Apple Acres), ja kuuluu laajaan Omppulan sukuun. Applejackin lemmikki on paimenkoira Winona. Applejack edustaa rehellisyyden elementtiä. Hänen söpöysmerkkinsä on kolme omenaa, jotka edustavat hänen päätöstään omistautua sukunsa omenatilan hoitoon.

Pinkie Pie(suom. Marenki piiras) on vaaleanpunainen maaponi, joka rakastaa hauskanpitoa ja herkkuja sekä haluaa ilahduttaa kaikkia. Hän laulaa mielellään ja esittää monet sarjan lauluista. Hän rakastaa juhlien järjestämistä, mihin viittaavat hänen söpöysmerkkinsä ilmapallot. Hän on töissä Sugar Cube Corner -leipomossa. Pinkie Piellä on lemmikkinään Gummy-niminen krokotiilinpoikanen, jolla ei ole hampaita. Pinkie Pie edustaa naurun elementtiä.

Sivuhahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöiden ystäviä ja perheenjäseniä
 • Spike on pieni lohikäärmevauva ja Twilightin apuri, joka on ihastunut Rarityyn.
 • Apple Bloom on Big Macin ja Applejackin pikkusisko. Hän käy Ponyvillen koulua ja on perustanut ystäviensä Sweetie Bellen ja Scootaloon kanssa söpöysmerkkiklubin ansaitakseen söpöysmerkkinsä. Hän on taitava rakentamaan.
 • Sweetie Belle on Rarityn pikkusisko ja Apple Bloomin ja Scootaloon ystävä. Sweetie Belle pitää esiintymisestä.
 • Scootaloo on oranssi pegasusvarsa, jolla on sinipunainen harja, mutta hän ei osaa lentää. Scootaloo ihailee suuresti Rainbow Dashia, josta haluaisi isosiskonsa itselleen.
 • Big Macintosh on Applejackin ja Apple Bloomin harvasanainen ja työteliäs isoveli.
 • Granny Smith on Applejackin, Bic Macintoshin ja Apple Bloomin isoäiti. Hän on vanha ja hutera, mutta tietää kaiken omenatilan töistä.
 • Shining Armor on Twilight Sparklen isoveli ja Laukkaporin kuninkaallisen vartioston kapteeni. Hän menee naimisiin prinsessa Cadancen kanssa ja myöhemmin muuttaa tämän kanssa Kristallivaltakuntaan.
 • Prinsessa Cadance (koko nimeltään prinsessa Mi Amore Cadenza) on alicorn-prinsessa, Twilightin entinen lastenhoitaja ja myöhemmin ystävä ja käly. Sarjan kuluessa hänestä tulee Kristallivaltakunnan hallitsija.
 • Prinsessa Celestia on alicorn-prinsessa ja Equestrian hallitsija, joka nostaa taikavoimillaan auringon taivaalle. Hän on myös Twilightin opettaja, joka lähetti hänet Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyttä. Hän antaa joissain jaksoissa tehtäviä Twilightille ystävineen. Hänellä on lemmikkifeeniks nimeltä Philomena.
 • Prinsessa Luna on alicorn-prinsessa ja Celestian pikkusisko, joka nostaa kuun taivaalle. Hän joutui kuuhun vangiksi tuhat vuotta sitten muututtuaan pimeiden taikavoimien vaikutuksesta pahaksi Nightmare Mooniksi.
 • Kuningatar Chrysalis on vaihdokasponien (engl. Changeling) paha hallitsija, joka haluaa alistaa koko Equestrian valtaansa. Muiden vaihdokasponien tavoin hän käyttää muiden ponilajien tunteita voimiensa lähteenä ja osaa muuttaa muotoaan.
 • Discord on muinainen hevoslisko (engl. Draconepuus) jonka keho koostuu monien eläinten osista. Hän on kaaoksen voimien edustaja ja Celestian puolustamien harmonian voimien vastapuoli. Sarjassa Discord murtautuu kivipatsaasta, johon Celesatia oli vanginnut hänet kauan sitten, ja varastaa Harmonian elementit. Twilight ystävineen onnistuu päihittämään hänet ja muuttamaan hänet takaisin kiveksi. Myöhemmin Celestia vapauttaa hänet uskoen, että Twilight ja tämän ystävät voisivat saada Discordista esille tämän hyvän puolen.
 • Sunset Shimmer on prinsessa Celestian entinen oppilas ennen Twilightia ja pääantagonisti elokuvassa Equestria Girls. Hän varasti Twilightin kruunun ja käyttäessään sitä hän muuttui demoniksi, mutta katui jälkeenpäin tekojaan. Esiintyy myös seuraavassa elokuvassa Rainbow Rocks.
 • Diamond Tiara ja Silver Spoon ovat nuoria poneja, jotka käyvät Ponyvillen koulua. He ovat rikkaista perheistä ja kiusaavat Apple Bloomia, Sweetie Belleä ja Scootaloota, koska näillä ei ole söpöysmerkkejä.
 • Trixie on ylpeä yksisarvinen, joka saapuu Ponyvilleen esittämään taika-show'ta ja kerskailee olevansa taikuudessa voittamaton. Twilight voittaa hänet. Myöhemmin hän palaa kostaakseen nöyryytyksensä Twilightille.
 • Zecora on viisas seepraponi, joka asuu synkässä ja pelätyssä Everfree-metsässä ja käy silloin tällöin Ponyvillessä ostoksilla. Hän osaa valmistaa taikajuomia ja auttaa monissa jaksoissa Twilightia tai tämän ystäviä. Hän puhuu riimitellen.
 • Cheerilee on Ponyvillen koulun opettaja.
 • Herra ja rouva Cake pitävät Ponyvillessä Sugar Cube Corner -leipomoa, jossa Pinkie Pie työskentelee heidän apulaisenaan.
 • Veljekset Flim ja Flam ovat vaeltavia yksisarvisia, jotka kaupustelevat milloin mitäkin epäilyttävää tuotetta.
 • Ditzy Doo (myös Derpy Hooves) on harmaa kierosilmäinen pegasus,jolla on keltaisen väriset silmät. Hän esiintyy silloin tällöin taustaponina. Hänestä tuli sarjan fanien keskuudessa yksi suosituimmista hahmoista.
 • Caramel Toisinaan tunaroiva vaalean ruskea ori jolla on tumman ruskea harja ja siniset silmät Caramelin söpöyskuvio on kolme hevosenkenkää.
 • Photo finish Muotisuunnittelia/kuvaaja.
 • Gilda Rainbow Dashin vanha ystävä lentoleiriltä. Aarnikotka, joka osoittautui hyvin ilkeäksi.
 • Lightning dust Yksi sähikäisopiston parhaista lentäjistä.
 • Pound Cake ja Pumpkin Cake Ovat herra ja rouva Caken varsat. Pound Cake on valkoruskea pegasos,kun taas Pumpkin Cake on keltaoranssi yksisarvinen.

My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Elements of Harmony, nauru, lempeys, anteliaisuus, rehellisyys, uskollisuus ja taikuus. Vanhaa ponitaikuutta, Equestrian vahvinta. Ykköskauden pilottijaksossa ponit kukistavat elementeillä vihollisensa, Nightmare Moonin,
 • Canterlot (suom. Laukkapori), Equestrian pääkaupunki jossa sijaitsee myös prinsessa Celestian linna
 • Alicorn, poni jolla on sekä siivet että sarvi (vain prinsessa)
 • Equestria, maa jossa ponit sarjassa asuvat
 • Cutie Mark,(suom. Söpöysmerkki) merkki joka ilmestyy poniin kun hän löytää oman erikoistaitonsa
 • The Grand Galloping Gala,(suom. Suuri Vuosijuhla) kerran vuodessa järjestettävä arvostettu juhla, jonne pääsee vain avoimella kutsulla
 • Winter Wrap-up,(suom. Talven Päättäjäiset) Ponyvillen ponien perinne, jossa talvi siivotaan pois; muissa paikoissa saatetaan käyttää kevättaikaa.
 • Pinkie-vaisto, Pinkie Pien saamia väristyskohtauksia jotka tarkoittavat että jotain tapahtuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]