My Little Pony: Ystävyyden taikaa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
My Little Pony: Ystävyyden taikaa
My Little Pony: Friendship Is Magic
My Little Pony Friendship is Magic logo.svg
Tyyli animaatio
Kestoaika ~ 22 Min
Luoja(t) Lauren Faust
Pääosissa Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Claire Corlett
Madeleine Peters
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kanada
Verkko Yhdysvaltain lippu Discovery Family
Suomen lippu Ruutu+ Lapset
Suomen lippu Nelonen
Suomen lippu Fox
Esitetty Yhdysvaltain lippu 10. lokakuuta 2010 –
Tuotantokausia 7
Jaksoja 147
Ikäraja S/7
Tuotanto
Tuottaja(t) Sarah Wall
Ohjaaja(t) Jayson Thiessen
James Wootton
Käsikirjoittaja(t) Lauren Faust
Amy Keating Rogers
Cindy Morrow
Chris Savino
Meghan McCarthy
Charlotte Fullerton
M. A. Larson
Dave Polsky
Merriwether Williams
Tuotantoyhtiö(t) DHX Median animaatio-studio Vancouverissa
Hasbro Studios
Edeltäjä Pikku ponit
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

My Little Pony: Ystävyyden taikaa (engl. My Little Pony: Friendship Is Magic) on yhdysvaltalais-kanadalainen Hasbron My Little Pony -lelusarjan pohjalta tehty lasten animaatiosarja. Sarjan on luonut Lauren Faust, joka on työskennellyt miehensä Craig McCrackenin rinnalla sarjoissa Tehotytöt ja Foster's Home for Imaginary Friends.

Sarjaa on tähän mennessä esitetty seitsemän tuotantokautta, joista kaikilla muilla kausilla paitsi kolmannella on ollut kullakin 26 jaksoa. Kolmannella tuotantokaudella jaksoja oli puolet vähemmän eli 13 kappaletta. Sarjan seitsemännen tuotantokauden esitys Yhdysvalloissa alkoi huhtikuussa 2017. Suomessa sarjaa on esitetty televisiossa alkuperäisten esitysten jälkeen suomeksi puhuttuna. Ensimmäinen jakso esitettiin Suomessa Nelosella 1. syyskuuta 2012.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa Twilight Sparkle -nimistä yksisarvista, jonka tämän opettaja ja mentori, prinsessa Celestia, lähettää Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyden taikaa. Twilight Sparkle on aluksi skeptinen asian suhteen, sillä häntä kiinnostaa enemmän opiskelu, kuin ystävien saaminen. Ponyvilleen saapuessaan Twilight ystävystyy viiteen hyvin erilaiseen poniin, joista jokainen edustaa omalla tavallaan ystävyyden erilaisia osa-alueita. Twilightin uusia ystäviä, ja sarjan viisi muuta päähenkilöä, ovat pegasokset Rainbow Dash ja Fluttershy, maaponit Applejack ja Pinkie Pie, sekä pääkuusikon toinen yksisarvinen Rarity.

Sarjan jaksot keskittyvät pääsääntöisesti päähenkilöiden arkipäiväiseen elämään Ponyvillessä ja sen ympäristössä, ratkoen arkipäivän ongelmia ja kommelluksia. Tapahtumien keskiössä on yksi tai useampia pääkuusikon jäsenistä, ja useimmissa jaksoissa on jokin ystävyyteen tai jokapäiväiseen elämään liittyvä opetus. Ensimmäisellä kaudella ponit lähettivät usein kirjeitä prinsessa Celestialle, opittuaan jotain uutta ystävyydestä. Joissakin jaksoissa esiintyy myös Söpöysmerkkiklubi (engl. Cutie Mark Crusaders eli CMC), jossa Applejackin pikkusisko Apple Bloom, Rarityn pikkusisko Sweetie Belle ja heidän ystävänsä Scootaloo yrittävät epätoivoisesti keksiä erikoistaitonsa ja saada söpöysmerkkinsä. Viidennen kauden loppupuolella he viimein onnistuvatkin siinä.

Ensimmäinen kausi

Ensimmäisen kauden alussa Twilight Sparkle huomaa, että vanhan ennustuksen mukaan, Kuuhun kauan sitten karkotettu, Nightmare Moon -niminen paha poni on tekemässä paluuta, ja langettamassa Equestrian maan ikuiseen yöhön. Twilight Sparkle lähtee yhdessä uusien ystäviensä kanssa etsimään Harmonian Elementtejä (engl. Elements of Harmony), mystisiä taikaesineitä, joiden avulla Nightmare Moonin voi pysäyttää. Matkan aikana Nightmare Moon kokoaa kuusikon tielle esteitä ja vaaroja, mutta toisiinsa turvaten he selviytyvät vaaroista. Twilight Sparkle ymmärtää, että Harmonian Elementit ovat hänessä ja hänen ystävissään itsessään, ja voitettuaan Nightmare Moonin, Twilight Sparkle saa luvan jäädä Ponyvilleen asumaan, ja oppimaan lisää uusien ystäviensä avulla. Nightmare Moon muuttuu takaisin prinsessa Lunaksi, prinsessa Celestian siskoksi.

Toinen kausi

Toisella kaudella ponit saavat uuden vihollisen, Discordin, joka uhkaa laittaa koko Equestrian mullin mallin. Ystävykset kokevat koettelemuksia, mutta lopulta kivettävät Discordin uudestaan Harmonian Elementtien avulla. Toinen kausi jatkuu sitten taas ystävyyden oppimisen merkeissä ja arkipäivän kommelluksien selviämisestä. Toinen kausi päättyy suuriin häihin, joissa Twilightin veli, Shining Armor ja Mi Amore Cadenza (kutsutaan yleensä nimellä prinsessa Cadance) menevät naimisiin. Cadance oli ollut Twilightin lapsenvahti kun tämä oli pienempi.

Kolmas kausi

Kolmannella kaudella ponit matkaavat Kristallivaltakuntaan (engl. Crystal Empire) tapaamaan toisella kaudella avioituneita Cadancea ja Shining Armoria, mutta kaikki ei ole aivan mallillaan. Twilight ystävineen onnistuvat loppujen lopuksi päihittämään pahat voimat ja palaavat sitten takaisin Ponyvilleen. Tämän jälkeen kolmas kausi jatkuu taas arkipäiväisempien ongelmien parissa.

Kolmannen kauden lopussa Twilight Sparklen viiden poniystävän söpöysmerkit sekoittuvat keskenään. Twilight selvittää mysteerin ja saa kaiken ennalleen, minkä jälkeen hän tapaa prinsessa Celestian tähtisumua ympäröivässä paikassa. Celestia muuttaa Twilight Sparklen alicorniksi eli yksisarviseksi poniksi, jolla on myös pegasoksen siivet ja samalla Twilightista tulee myös ystävyyden prinsessa.

Neljäs kausi

Neljännellä kaudella Twilight ja hänen ystävänsä kokevat kummia. Prinsessat Celestia ja Luna katoavat kenenkään huomaamatta ja prinsessa Cadance ei voi auttaa, sillä hänen pitää suojella Kristallivaltakuntaa. Niinpä Ponyville jää Twilightin hoidettavaksi. Discordia epäillään syypääksi, mutta osoittautuukin, ettei se olekaan hän. Zecoran taikajuoman avulla Twilight löytää Harmonian puun (engl. The Tree of Harmony), ja kadonneiden prinsessojen mysteeri alkaa selvitä. Twilight löytää Ikimetsästä (engl. Everfree Forest), Celestian ja Lunan vanhasta linnasta sairaan Harmonian puun, jonka hän parantaa Harmonian Elementeillä ystäviensä kanssa. Lopulta Celestian ja Luna löytyvät ja kaikki palaa ennalleen Equestriassa.

Neljännen kauden lopussa Twilight turhaantuu prinsessana olemiseen, koska hänellä ei ole mitään kuninkaallista tehtävää, toisin kuin esim. Celestialla, joka nostaa auringon ja Lunalla, joka valvoo ja hallitsee ponien unia sekä nostaa kuun. Niinpä Celestia nimeää Twilightin ystävyyden prinsessaksi; ystävyyden taika on Equestrian vahvinta taikaa, edes alicorn-taika ei ole yhtä vahvaa. Samalla Twilightin asunto kirjastossa tuhoutuu ja hänelle ilmestyy tilalle oma linna, jossa on myös paikat muille pääkuusikon poneille.

Viides kausi

Viidennen kauden alussa Twilight ja hänen ystävänsä istuvat valtaistuimilleen. Istuinten keskellä oleva kartta (engl. The Cutie Mark Map) antaa poneille erilaisia tehtäviä osoittamalla, missä päin Equestriaa on ystävyysongelma. Ensimmäinen tehtävä koskee jokaista, ja ponit lähtevät yhdessä Our Town -nimiseen kaupunkiin. Ponien tehtävä on kukistaa ilkeä Starlight Glimmer, jonka mielestä söpöysmerkit turmelevat ponien olemuksen. Lopulta Starlight pakenee kaupungista, ja kaupunkilaiset saavat söpöysmerkkinsä takaisin. Kauden lopussa Starlight kuitenkin palaa mukanaan Starswirl parrakkaan loitsu, jonka avulla hän uskoo voivansa muuttaa Equestrian tulevaisuutta. Twilight kuitenkin tapansa mukaan keksii keinon osoittaa Starlightille, kuinka tärkeää ystävyys on, ja miksi hänen ei kannata yrittää kostaa. Starlight ja Twilight palaavat takaisin nykyhetkeen ja Starlight ystävystyy myös muiden ponien kanssa. Kauden aikana myös esim. Rarityn unelma toteutuu pitää toista putiikkia Canterlotissa, ja söpöysmerkkiklubilaiset saavat vihdoin söpöysmerkkinsä. Myös Diamond Tiara ja Silver Spoon lopettavat heidän kiusaamisensa ja ystävystyvät Söpöysmerkkiklubin kanssa.

Kuudes kausi

Kuudennella kaudella keskitytään seuraamaan kuinka Twilight yrittää ystävyyden prinsessana opettaa Starlightia ymmärtämään ystävyyden merkitystä ja saamaan uusia ystäviä, kuten Celestia opetti Twilightia ensimmäisellä kaudella. Starlight ystävystyy mm. Trixien kanssa, josta Twilight ei ole mielissään, sillä pelkää Trixiellä olevan huonoa vaikutusta Stralightiin. Prinsessa Cadance ja Shining Armor saavat vauvan nimeltä Flurry Heart, joka hämmentää kaikkia synnyttyään alicornina. Flurry Heart on vähällä aiheuttaa kaaoksen Kristallivaltakunnassa, sillä hän ei osaa vielä hallita voimiaan.

Fanikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin 4chanista liikkeelle lähtenyt sarjan kohderyhmän ulkopuolella olevien fanitus levisi internetissä ja sarjasta tuli yhä tunnetumpi. Sarja onkin saavuttanut kulttisuosion. Merkittävä osa sarjan faneista on kohderyhmän ulkopuolelta olevia 12–35-vuotiaita poikia ja miehiä. Tällaisista kohderyhmän ulkopuolelta olevista fanista käytetään englanninkielistä termiä brony[2], joka tulee sanoista brother (veli) ja pony (poni). Sarjan naispuolisista faneista on käytetty termiä pegasister, joka on yhdistelmä englannin kielen sanoista pegasus (pegasos) ja sister (sisko)lähde?, mutta toisinaan myös naispuoliset fanit kutsuvat itseään bronyiksi. Brony-termi kattaa siis laajassa merkityksessään kaikki varsinaisen kohderyhmän ulkopuolelta olevat fanit ja kapeassa merkityksessään vain kohderyhmän ulkopuolelta olevat miespuoliset fanit.

Sarjan faneille on syntynyt ajan mittaan oma kulttuurinsa sarjan ympärille muun muassa omine termeineen, tapahtumineen ja taideyhteisöineen.

Suomenkielinen dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan suomenkielisestä tuotannosta vastaa SDI Media A/S. Ääniohjaana toimii Kari Starck (jaksot 1–80) sekä Mikko Laiho (jaksot 81–91) ja kääntäjinä Päivi Kangas sekä Erno Koskenmäki (kaudet 2–3).lähde?

 Henni-Liisa Stam  … Twilight Sparkle (kaudet 1–6)  
 Heljä Heikkinen  … Twilight Sparkle (7. kausi), sivuäänet  
 Katja Sirkiä  … Rainbow Dash, Spike (jaksot 6–15), Sapphire Shores, sivuäänet  
 Saara Lehtonen  … Pinkie Pie, sivuäänet  
 Annituuli Kasurinen  … Applejack, Spitfire (kaudet 2-3), sivuäänet  
 Taru Tikkanen  … Rarity, Lightning Dust  
 Susa Saukko  … Fluttershy, Apple Bloom[3], Sweetie Belle[3]  
 Sari Ann Moilanen  … Scootaloo,[4] Spike (jaksot 27–52),[4] Prinsessa Luna (kausi 2)[4], Kuningatar Chrysalis, sivuäänet  
 Kiti Kokkonen  … Spike (jaksot 1–5 ja 18–26), Goldie Delicious, Spitfire (kausi 1), sivuäänet  
 Katja Aakkula  … Prinsessa Celestia (jaksot 2–16 ja 27–52), Daring-Do, Prinsessa Cadence, Starlight Glimmer, sivuäänet  
 Ella Pyhältö  … Prinsessa Celestia (jaksot 22–26), Nightmare Moon/Prinsessa Luna (jaksot 1 ja 2), Zecora, Maud Pie, sivuäänet  
 Pasi Ruohonen  … Discord (kausi 2 ja 4 kauden avausjakso), Iron Will, Gummy (kausi 5), sivuäänet  
 Markus Bäckman  … Discord (kaudet 3–7), Lordi Tirek, Big Macintosh, sivuäänet  
 Antti L. J. Pääkkönen  … Braeburn, Shining Armor, Soarin, Cheese Sandwich, sivuäänet  
 Yasmine Yamajako  … Trixie, Cheerilee, sivuäänet  
 Eeva Markkinen  … Gilda, sivuäänet  
 Petrus Kähkönen  … Thorax, Sunburst, Feather Bangs  
 Anna Asunta  … Ember  
 Samuel Harjanne  … Time Turner (5. kausi), sivuäänet  
 Teuvo Matala  … sivuäänet  
 Kari Tamminen  … sivuäänet  
 Petri Hanttu  … sivuäänet  
 Pinja Hanski  … sivuäänet  
 Taru Eronen  … sivuäänet  
 Tarja Alexander  … sivuäänet  
 Laura Aarre  … sivuäänet  
 Antti Jaakola  … sivuäänet  
 Raili Raitala  … sivuäänet  
 Ninni Norra  … sivuäänet  
 Ilari Hämäläinen  … Big Macintosh, sivuäänet  

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight Sparkle on lila yksisarvinen (myöhemmin alicorn), joka sarjan alussa muuttaa lohikäärmeavustajansa Spiken kanssa Ponyvillen kirjastoon opiskelemaan ystävyyttä. Hän on Equestrian hallitsija prinsessa Celestian oppilas. Ponyvillessä Twilight Sparkle tutustuu Rarityyn, Rainbow Dashiin, Pinkie Piehin, Fluttershyhin ja Applejackiin. Ensimmäisen kauden 24. jaksossa Twilight tapaa pöllön, josta tulee hänen lemmikkinsä nimeltä Pöllökäinen (engl. Owliscious). Twilightin söpöysmerkissä olevat tähdet edustavat hänen erityiskykyään taikojen tekemisessä. Jotkut väittävät, että Twilightin söpöysmerkki edustaa hänen ystävyyttään viiden ponin välillä, jossa hän itse on iso, pinkki tähti keskellä ja muut valkoisia pieniä tähtiä pinkin ison tähden ympärillä. Kolmannen kauden lopussa prinsessa Celestia antaa Twilightille korjattavaksi vanhan Alicorn loitsun, jonka vain Alicorn voi korjata, mutta jota kukaan ei ollut osannut loppuun. Twilight korjaa loitsun onnistuneesti ja kun hän kokeilee sitä hän näkee prinsessa Celestian ja saa samalla siivet. Prinsessa Celestia kertoo, että Twilightin opinnot ovat päättyneet ja hän ylentää Twilightin prinsessaksi. Neljännen kauden lopussa Twilight turhaantuu prinsessana olemiseen, koska hänellä ei ole mitään tehtävää, toisin kuin esim. Celestialla, joka nostaa auringon ja Lunalla, joka valvoo ja hallitsee ponien unia ja myös nostaa kuun. Niinpä Celestia nimeää Twilightin Ystävyyden prinsessaksi, ystävyyden taika on Equestrian vahvinta taikaa, edes Alicorn taika ei ole yhtä vahvaa. Samalla Twilightin asunto kirjastossa tuhoutuu ja hänelle ilmestyy tilalle oma linna, jossa on myös paikat muille pääkuusikon poneille. Viidennen kauden alussa linnaan ilmestyy myös kartta, joka antaa Twilight Sparklelle ja hänen ystävilleen erilaisia ystävyyteen liittyviä tehtäviä ympäri Equestriaa. Twilight edustaa taikuuden elementtiä.

Rarity on valkoinen yksisarvinen, jolla on violetit harja ja häntä. Hän rakastaa muotia ja asuu omassa vaateputiikissaan, Karuselliputiikissa. Hän on ammatiltaan muotisuunnittelija ja ompelija ja hänellä on lemmikkikissa nimeltä Opal (engl. Opalescence). Viidennellä kaudella hän avaa toisen putiikin Canterlotiin (engl. Canterlot Carousel) ja myöhemmin kuudennella kaudella Harjattaniin (engl. Manehattan). Rarityn söpöysmerkki on kolme jalokiveä, jotka viittaavat häneen taitoonsa löytää maaperästä jalokiviä taiallaan. Harmonian Elementeistä Rarity edustaa anteliaisuutta. Itse hän ei välitä liasta eikä kylmistä keleistä.

Rainbow Dash on sininen pegasos, jolla on satenkaarenkirjavat harja ja häntä. Hän rakastaa vauhtia ja kilpailemista. Jotkut luulevat häntä pojaksi hänen luonteensa ja äänensä takia, mutta hän on oikeasti naispuolinen poni eli tamma. Hänelle onkin luotu omalaatuinen ääni. Hän asuu komeassa pilvitalossa Ponyvillen yläpuolella. Hän on erityisen taitava lentäjä ja tunnetaan ainoana ponina, joka on tehnyt Sonic Rainboom -nopeustempun. Kakkoskauden seitsemännessä jaksossa May the best pet win Rainbow saa lemmikikseen kilpikonnan nimeltä Tankki (engl. Tank). Rainbow Dash ihailee suuresti Equestrian kuuluisaa taitolentojoukkuetta Sähikäiset (engl. Wonderbolts) ja haluaisi liittyä heihin. Sarjan kakkoskauden 16. jaksossa Rainbow ihastuu myös Daring Do -seikkailukirjoihin. Kuudennella kaudella Rainbowin unelma Sähikäisiin liittymisestä toteutuu pienten alkuvaikeuksien jälkeen. Rainbow Dashin söpöysmerkki on pilvestä iskevä kolmivärinen salama, joka symboloi hänen taitoaan muuttaa säätä ja hänen lentämistaidoistaan Hän edustaa uskollisuuden elementtiä.

Fluttershy on keltainen pegasos, jolla on vaaleanpunaiset harja ja häntä. Hän on erittäin ujo sekä eläinrakas ja asuu mökissään Ponyvillen laidalla lukuisten lemmikkiensä kanssa. Lemmikeistä toistaiseksi vain yksi, valkoinen kaniini Angel, on nimetty sarjassa. Muista pegasoksista poiketen Fluttershy on heikko lentäjä ja mieluummin kävelee. Harmonian Elementeistä Fluttershy edustaa lempeyttä. Fluttershyn söpöysmerkki on kolme perhosta ja edustaa hänen taitoaan käsitellä kaikenlaisia eläimiä. Fluttershy onnistui myös muuttamaan Discordin hyväksi ja on Discordin lähin ystävä.

Applejack (eli AJ) on oranssi maaponi, jolla on vaaleankeltaiset harja ja häntä. Hän on hyvin työteliäs ja aina valmis auttamaan muita. Hän asuu sisarustensa (Big MacIntoshin ja Apple Bloomin) ja isoäitinsä (Granny Smithin) kanssa Omppulan omenatarhan tilalla (engl. Sweet Apple Acres), ja kuuluu laajaan Omppulan sukuun. Applejackin lemmikki on paimenkoira Winona. Applejack edustaa rehellisyyden elementtiä. Hänen söpöysmerkkinsä on kolme omenaa, jotka edustavat hänen päätöstään omistautua sukunsa omenatilan hoitoon. Vaikka Applejackia luullaan miespuoliseksi, hän on sukupuoleltaan tyttö eli tamma.

Pinkie Pie on vaaleanpunainen sekä vaaleanpunaharjainen ja -häntäinen maaponi, joka rakastaa hauskanpitoa ja herkkuja sekä haluaa ilahduttaa kaikkia. Hän laulaa mielellään ja esittää monet sarjan lauluista. Hän rakastaa juhlien järjestämistä, mihin viittaavat hänen söpöysmerkkinsä ilmapallot. Pinkien lemmikki on Kami (engl. Gummy) niminen hampaaton alligaattorin poikanen. Aiemmin hän oli perheensä kivifarmilla, mutta nykyisin hän on töissä Sokeripala-leipomossa (engl. Sugarcube Corner). Pinkie Pien elementti on nauru ja hänen söpöysmerkkinsä on kolme ilmapalloa.

Sivuhahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöiden ystäviä ja perheenjäseniä

 • Spike on pieni vauvalohikäärme ja Twilightin apuri, joka on ihastunut Rarityyn. Spike syö mielellään jalokiviä. Hänen herkkuaan ovat turkoosit jalokivet. Hän pelastaa Kristallivaltakunnan (engl. Crystal Empire) toisen kaueden jaksossa The Crystal Empire ja uudestaan Equestrian kisoissa (engl. Equestria Games).
 • Apple Bloom on Big Macintoshin ja Applejackin pikkusisko. Hän käy Ponyvillen koulua ja on perustanut ystäviensä Sweetie Bellen ja Scootaloon kanssa Söpöysmerkkiklubin ansaitakseen söpöysmerkkinsä. Hän on taitava rakentamaan. Viidennellä kaudella hän sai söpöysmerkkinsä yhdessä Söpöysmerkkiklubin kanssa. Apple Bloomin merkki on kilpi, jossa on omena.
 • Sweetie Belle on Rarityn pikkusisko ja Apple Bloomin ja Scootaloon ystävä. Sweetie Belle pitää esiintymisestä, ja on hyvä laulaja. Hän sai söpöysmerkkinsä viidennellä kaudella ja se on kilpi, jossa on nuotti.
 • Scootaloo on oranssi pegasosvarsa, jolla on violetti harja, mutta hän ei osaa lentää. Scootaloo ihailee suuresti Rainbow Dashia, josta haluaisi isosiskonsa itselleen. Rainbow Dash suostuukin adoptoimaan Scootaloon pikkusiskokseen. Kolmannen sukupolven My Little Ponyissa Scootaloo oli Cheerileen pikkusisko, näin ei kuitenkaan ole Ystävyyden Taikaa-sarjassa. Apple Bloomin ja Sweetie Bellen tavoin Scootalookin sai söpöysmerkkinsä viidennellä kaudella. Hänen merkkinsä on kilpi, missä on siipi.
 • Babs Seed on Apple Bloomin serkku, joka asuu Manehattanilla. Hänestä tulee sarjan aikana yksi Söpöysmerkkiklubin jäsenistä.
 • Big Macintosh on Applejackin ja Apple Bloomin harvasanainen ja työteliäs isoveli. Hänen yleisimmät lausahduksensa ovat "Jep" ja "Eip".
 • Granny Smith on Applejackin, Big Macintoshin ja Apple Bloomin isoäiti. Hän on vanha ja hutera, mutta tietää kaiken omenatilan töistä.
 • Shining Armor on Twilight Sparklen isoveli ja Canterlotin (suom. Laukkapori) kuninkaallisen vartioston kapteeni. Hän menee naimisiin prinsessa Cadancen kanssa ja myöhemmin muuttaa tämän kanssa Kristallivaltakuntaan. Hän on Flurry Heartin isä.
 • Prinsessa Cadance eli prinsessa Mi Amore Cadenza on rakkauden alicorn-prinsessa. Hän levittää rakkautta yksisarvisen taikavoimillaan ja on Twilightin entinen varsanvahti ja nyt tämän ystävä ja käly. Kuudennen kauden alussa hän sai alicornvauvan, jonka nimeksi tuli Flurry Heart.
 • Prinsessa Celestia on alicorn-prinsessa ja Equestrian hallitsija, joka nostaa taikavoimillaan auringon taivaalle. Hän on myös Twilightin opettaja, joka lähetti hänet Ponyvilleen opiskelemaan ystävyyttä. Hän antaa joissain jaksoissa tehtäviä Twilightille ystävineen. Hänellä on lemmikkinä feenikslintu nimeltä Philomena.
 • Prinsessa Luna on alicorn-prinsessa ja Celestian pikkusisko, joka nostaa kuun taivaalle. Hän joutui kuuhun vangiksi tuhat vuotta sitten muututtuaan pimeiden taikavoimien vaikutuksesta pahaksi Nightmare Mooniksi. Nightmare Moon oli ensimmäinen pahis jonka Twilight ystävineen joutuivat kokemaan ja päihittivät tämän Harmonian Elementeillä.
 • Prinsessa Flurry Heart on Cadancen ja Shining Armorin vauva-alicorn.
 • Cornicle on toinen nimen saanut vaihdokas. Esiintyy jaksossa Celestial Advice. Väri on turkoosi.
 • Bright Mac on maaponi, joka on Applejackin, Applebloomin ja Big Macintoshin isä. Hän esiintyy ensimmäisen kerran seitsemännellä kaudella.
 • Pear Butter on Bright Macin puoliso ja näin ollen Applejackin, Applebloomin ja Big Macintosin äiti. Hän esiintyy ensimmäisen kerran seitsemännellä kaudella. Bright Mac antoi hänelle lempinimen Buttercup, kun he tapasivat ensimmäistä kertaa pieninä.

Sarjan antagonisteja

 • Kuningatar Chrysalis on vaihdokkaiden (engl. changeling) paha hallitsija, joka haluaa alistaa koko Equestrian valtaansa. Muiden vaihdokkaiden tavoin hän käyttää eri ponilajien tunteita voimiensa lähteenä ja osaa muuttaa muotoaan.
 • Discord on muinainen hevoslisko, jonka keho koostuu monien eläinten osista. Hän on kaaoksen ja epäsovun voimien edustaja ja Celestian puolustamien harmonian voimien vastapuoli. Sarjassa Discord murtautuu kivipatsaasta, johon Celestia oli vanginnut hänet kauan sitten, ja varastaa Harmonian elementit. Twilight ystävineen onnistuu päihittämään hänet ja muuttamaan hänet takaisin kiveksi. Myöhemmin Celestia vapauttaa hänet uskoen, että Twilight ja tämän ystävät voisivat saada Discordista esille tämän hyvän puolen. Tässä onnistuukin Fluttershy, joka saa Discordista ystävän. Kuitenkin 4. kaudella hän pettää ponit ja auttaa lordi Tirekiä voimistumaan. Hän kuitenkin tajusi myöhemmin, ettei ole mitään parempaa kuin ystävyyden taika. Ponikuusikko, Fluttershyta lukuun ottamatta, suhtautuu häneen varsin epäilevästi.
 • Sunset Shimmer on prinsessa Celestian entinen oppilas ennen Twilightia ja pääantagonisti elokuvassa Equestria Girls. Hän varasti Twilightin kruunun ja käyttäessään sitä hän muuttui demoniksi, mutta katui jälkeenpäin tekojaan. Esiintyy myös elokuvassa Rainbow Rocks. Hänestä on tullut hyvä, mutta muut oppilaat eivät usko hänen muuttuneen. Sunset Shimmeristä on paljon apua ystävysten kesken. Elokuvassa Friendship Games Sunset Shimmer on vaihtanut tyyliä ja epäilee toisen mailman Twilightia.
 • Kuningas Sombra on julma yksisarvinen, joka muinoin hallitsi Kristallivaltakuntaa. Hän yritti kolmannen kauden alussa ottaa Kristallivaltakuntaa jälleen haltuunsa, mutta Shining Armor, Prinsessa Cadence ja Twilight ystävineen onnistuivat tuhoamaan hänet.
 • Lordi Tirek on neljännen kauden lopussa esiintyvä hahmo, joka pyrkii valloittamaan Equestrian.
 • Diamond Tiara ja Silver Spoon ovat nuoria poneja, jotka käyvät Ponyvillen koulua. He ovat rikkaista perheistä ja kiusaavat Apple Bloomia, Sweetie Belleä ja Scootaloota, koska näillä ei silloin vielä ollut söpöysmerkkejä. Heillä itsellään sen sijaan on söpöysmerkit: Diamond Tiaralla tiara ja Silver Spoonilla lusikka.
 • Trixie on ylpeä yksisarvinen, joka saapuu Ponyvilleen esittämään taikashow’ta ja kerskailee olevansa taikuudessa voittamaton. Twilight voittaa hänet. Myöhemmin hän palaa kostaakseen nöyryytyksensä Twilightille ja kaappaa vallan Ponyvillessä. Myöhemmin Twilight voittaa Trixien ystäviensä avulla ja Trixie lähtee Ponyvillestä lopullisesti. Hän kuitenkin palasi kuudennella kaudella ja ystävystyi Starlightin kanssa. Trixie teki myös sovinnon Twilightin kanssa.
 • Veljekset Flim ja Flam ovat vaeltavia yksisarvisia, jotka kaupustelevat milloin mitäkin epäilyttävää tuotetta.
 • Starlight Glimmer on viidennen kauden alku- sekä loppuvastustaja. Hän johti kaupunkia Our Town, jossa kaikilta imettiin kohtalon voimat ja kaikki saivat saman söpöysmerkin (yhtäläisyysmerkin eli =). Starlight ei imenyt itseltänsä söpöysmerkkiä, koska muuten hän ei olisi saanut muiden ponien söpöysmerkkejä itselleen. Starlight valehteli Our Townin ponit uskomaan, että he olisivat onnellisempia, jos he kaikki olisivat samanlaisia. Starlight katosi sen jälkeen, kun Our Townin ponit saivat söpöysmerkkinsä takaisin. Hän kuitenkin palasi ja muutti aikaa niin, ettei Twilight ystävineen koskaan edes tavanneet, mikä sai aikaan paljon tuhoa Equestriassa. Twilight sai kuitenkin Starlightin tajuamaan virheensä.

Edellä lueteltujen antagonistien lisäksi monissa jaksoissa esiintyy jokin voitettava hahmo tai otus, joka esiintyy vain siinä yhdessä tai muutamassa sarjan jaksossa.

Muita usein esiintyviä hahmoja

 • Zecora on viisas seepra, joka asuu synkässä ja pelätyssä Ikimetsässä (engl. Everfree Forest) ja käy silloin tällöin Ponyvillessä ostoksilla. Hän osaa valmistaa taikajuomia ja auttaa monissa jaksoissa Twilightia tai tämän ystäviä. Hän puhuu riimitellen.
 • Cheerilee on Ponyvillen koulun opettaja.
 • Mayor Mare on Ponyvillen pormestari.
 • Herra ja rouva Cake pitävät Ponyvillessä Sokeripala-leipomoa, jossa Pinkie Pie työskentelee heidän apulaisenaan.
 • Ditzy Doo (myös Muffins tai Derpy) on siniharmaa keltasilmäinen pegasos. Hän oli alkujaan joukkokohtauksessa esiintyvä taustaponi, jolla oli animaatiovirheestä johtuen kierot silmät. Hänestä tuli sarjan fanien keskuudessa yksi suosituimmista hahmoista, ja hän on sittemmin esiintynyt sarjassa useita kertoja myös puheroolissa.
 • Photo Finish on muotisuunnittelija ja -kuvaaja ja puhuu itsestään hän-muodossa.
 • Gilda on aarnikotka ja Rainbow Dashin vanha ystävä lentoleiriltä. Gilda asuu Griffonstone-nimisessä kaupungissa, ja osoittautui aluksi ilkeäksi, mutta muuttuu myöhemmin ystäväksi. Nykyään Gilda yrittää levittää ystävyyttä Griffonstoneen.
 • Lightning Dust on yksi Sähikäisopiston (engl. Wonderbolt Academy) parhaista lentäjistä, johon Rainbow Dash tutustui. Hän oli kuitenkin Rainbow Dashia paljon voitontahtoisempi, ja siitä seurasi ongelmia.
 • Coco Pommel on poni, jonka Rarity ottaa töihin uuteen vaateliikkeeseensä Manehattanilla. Myöhemmin Coco Pommel hoitaa liikettä itse.
 • Pound Cake ja Pumpkin Cake ovat herra ja rouva Caken varsat. Pound Cake on valkoruskea pegasos, kun taas Pumpkin Cake on keltaoranssi yksisarvinen.
 • Sweetie Drops (eli Bon Bon) on usein Lyra Heartstringin kanssa taustalla näkyvä maaponi, jolla ei yleensä ole repliikkejä. 5. kaudella kuullaan, että hän työskentelee Canterlotin salaisessa palvelussa.
 • Lyra Heartstring on mintunvihreä poni, joka on myös Bon Bonin paras ystävä. Fanien keskuudessa Lyra on erittäin suosittu sivuponi.[5]
 • Octavia on harmaa maaponi, joka soittaa Canterlotin orkesterissa selloa. Hänen söpöysmerkkinsä on nuottiavaimennäköinen kuvio. Octavian kämppis on myös musiikkia rakastava Vinyl Scratch.
 • Vinyl Scratch (eli DJ-pon3) on elektronista musiikkia soittava sekä kuunteleva poni. Hänellä on yleensä aina päässään lasit ja hänellä ei yleensä ole repliikkejä sarjan jaksoissa. Equestria Girls Rainbow Rocks -elokuvassa hän auttaa Rainbooms-bändiä.
 • Maud Pie on Pinkie Pien isosisko, joka asuu kivifarmilla. Hän pitää paljon kivistä, ja hänellä on lemmikkikivi nimeltä Murikka (engl. Boulder). Aluksi Maudin ja Pinkien ystävien on vaikea löytää yhteyttä, muttä lopulta selviää, että heitä yhdistää se, että he pitävät Pinkie Piestä. Maud Pien puhetapa on hyvin monotoninen, mikä usein hämmentää muita poneja. Hän esiintyy sarjassa vain pari kertaa, mutta on yksi suosituimmista sivuhahmoista.
 • Thorax on vaihdokas, joka ennen piilotteli Kristalli valtakunnan läheisillä vuorille ennen kuin Spike löysi hänet, ystävystyi hänen kanssaan ja myöhemmin tämä muutti asumaan Kristalli valtakuntaan. Myöhemmin hänestä tuli vaihdokkaiden johtaja kuudennen kauden lopussa.

Sarjan tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa ja kaupunkeja

 • Equestria on maa, jossa ponit sarjassa asuvat.
 • Ponyville on Equestrian maalaiskaupunki, jossa monet sarjan hahmoista asuvat ja tapahtumista tapahtuvat.
 • Canterlot (suom. Laukkapori) on Equestrian pääkaupunki, jossa sijaitsee myös prinsessa Celestian sekä prinsessa Lunan linna.
 • Cloudsdale (suom. Pilvilaakso) on monien pegasusponien asuinpaikka.
 • Manehattan (suom. Harjattan) on suurkaupunkimainen kaupunki, jossa päähenkilöponit vierailevat muutamaan kertaan sarjan aikana.
 • Our Town on Equestrian laidalla sijaitseva kaupunki, jota Starlight Glimmer hallitsi.
 • Griffonstone on aarnikotkien asuinkaupunki.

Muita alueita ja yksittäisiä paikkoja

 • Everfree Forest (suom. Ikimetsä) on Ponyvillen laidalta alkava suuri ja pimeä metsäalue, josta kerrotaan kauhutarinoita ja jonne kaikki eivät uskalla mennä. Zecora asuu Ikimetsässä.
 • Crystal Empire (suom. Kristallivaltakunta) on kristalliponien kotipaikka, jonka kuninkaallisia prinsessa Cadance ja Shining Armor ovat. Kristalliponit pitävät Spikea sankarinaan, sillä tämä pelasti valtakunnan.
 • Changeling Kingdom on kuningatar Chrysaliksen johtama valtakunta, jossa vaihdokkaat syntyvät, kehittyvät ja asuvat. Kuningatar Chrysalis on estänyt taikojen toimimisen valtakunnassaan. Valtakunnassa on suuri ja sokkeloinen linna, joka murenee kuudennen kauden lopussa.
 • Yakyakistan on jakkien asuinpaikka.
 • Cloudsdalea (suom Pilvilaakso) on taivaalla pilvien päälle rakennettu kaupunki, jossa elää pelkästään pegasos-poneja. Pilvilaaksosta käsin kontrolloidaan koko Equestrian säätä ja vuodenaikoja. Sen lisäksi siellä valmistetaan sateenkaaria, pilviä ja lumihiutaleita. Kaupunki on tunnettu siitä, että monet taitavat ja tunnetut lentäjät ovat kotoisin sieltä. Monia lentämiseen liittyvistä kilpailuista järjestetään Pilvilaaksossa.
 • Sweet Apple Acres (suom. Omppulan omenatarha) on Ponyvillessä sijaitseva maatila, jossa asuvat Applejack, Apple Bloom, Big Macintosh ja Granny Smith.
 • Sugarcube Corner (suom. Sokeripala) on Ponyvillessä sijaitseva leipomo, jossa Pinkie Pie työskentelee ja viettää usein myös aikaansa.
 • Rock farm (suom. kivifarmi) on Pinkie Pien vanhempien ja sisarusten asuinpaikka.
 • Wonderbolt Academy (suom. Sähikäisopisto) on paikka, jossa koulutetaan ja testataan sähikäisiksi pyrkiviä pegasosponeja.
 • The Tree of Harmony (suom. harmonian puu) on paikka, josta Celestia ja Luna löysivät harmonian elementit. Myöhemmin Twilightin ja hänen ystäviensä piti palauttaa puulle harmonian elementit, jotta puu ja Equestria pelastuisivat. Puu sijaitsee lähellä Celestian ja Lunan vanhaa linnaan, ikimetsässä maan alla.

My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ponirotuja

 • Maaponi (engl. Earth pony) on poni, jolla ei ole sarvea eikä siipiä. Maaponit hoitavat maata ja saavat kasvit kasvamaan.
 • Pegasos on poni, jolla on siivet. Pegasokset hoitavat säätä ja voivat kävellä pilvillä.
 • Yksisarvinen (engl. unicorn) on poni, jolla on taikasarvi.
 • Alicorn on poni, jolla on sekä siivet että sarvi. Tähän mennessä sarjassa on nähty vain viisi alicornia, ja he kaikki ovat prinsessoja.

Ominaisuuksia ja usein toistuvia käsitteitä

 • Harmonian Elementit (engl. Elements of Harmony): nauru, lempeys, anteliaisuus, rehellisyys, uskollisuus ja taikuus. (engl. laughter, kindness, generosity, honesty, loyalty and magic) Vanhaa ponitaikuutta, Equestrian vahvinta. Ensimmäisen kauden pilottijaksossa ponit kukistavat elementeillä vihollisensa, Nightmare Moonin. Neljännellä kaudella Elementit annettiin Harmonian puulle. (engl. Tree of Harmony).
 • Söpöysmerkki (engl. cutie mark) merkki joka ilmestyy ponin takapuoleen kun hän löytää oman erikoistaitonsa. Jokainen söpöysmerkki on yksilöllinen. Ei olemassa kahta samanlaista söpöysmerkkiä. Söpöysmerkkiä ei voi pakottaa ilmestymään.
 • Söpöysmerkkiklubi (engl. Cutie Mark Crusaders eli CMC) on alun perin Apple Bloomin, Scootaloon ja Sweetie Bellen perustama kerho, jossa he pyrkivät saamaan itselleen omat söpöysmerkkinsä. Myöhemmin Söpöysmerkkiklubiin liittyy myös Babs Seed. Söpöysmerkkiklubilla on oma kerhohuone sekä tunnus.
 • Pinkie-vaisto (engl. Pinkie Sense) on Pinkie Pien vaisto, joka kertoo lähitulevaisuudesta hetkeä ennen tapahtumaa. Esimerkiksi vapiseva häntä enteilee jonkin asian putoamista.
 • Sonic rainboom on vaikea lentotemppu, joka loppuu suureen pamaukseen. Aiemmin luultiin, ettei kukaan pysty tekemään sitä, mutta Rainbow Dash on ainut poni, joka on sen onnistunut tekemään. Sonic rainboom -temppu osaltaan yhdistää kuutta päähenkilöä toisiinsa (jakson The Cutie Mark Chronicles mukaan).
 • Vaihdokas (engl. changeling), mustakehoinen ja siivekäs "reikäisen" ponin näköinen olento, joka voi muuttua jonkin ponin tai muun hahmon näköiseksi. Vaihdokkaiden kehitys muistuttaa joidenkin hyönteisten kehitystä munasta toukkavaiheen kautta lentäväksi yksilöksi. Vaihdokkaiden johtajana on toiminut kuningatar Chrysalis, mutta nykyään Thorax.

Tapahtumia

 • The Grand Galloping Gala (suom. suuri vuosijuhla) on kerran vuodessa järjestettävä arvostettu juhla, jonne pääsee vain avoimella kutsulla.
 • Hearth's Warming Eve on ponien vastine joululle. Silloin juhlitaan sitä, kuinka maaponit, yksisarviset ja pegasokset yhdistivät voimansa ja kukistivat pahat wendigot.
 • Winter Wrap Up (suom. talven päättäjäiset) on Ponyvillen ponien perinne, jossa talvi siivotaan pois; muissa paikoissa saatetaan käyttää kevättaikaa.
 • Equestria Games on Equestrian olympialaisia vastaavat suuret urheilukilpailut. Viimeksi Equestria gamesit järjestettiin Kristalli valtakunnassa.

Kotivideojulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

My Little Pony - yhden DVDn julkaisut

 • My Little Pony: Arvokkaat pääsyliput (DVD, 2011)
 • My Little Pony: Welcome to Ponyville (DVD, kausi 1, 2013)
 • My Little Pony. Call of the Cutie (DVD, kausi 1, 2013)
 • My Little Pony: A Pony Party (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Sonic Rainboom (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Green isn't Your Color (DVD, kausi 1, 2014)
 • My Little Pony: Return of Harmony (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: May the Best Pet Win (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: Baby Cakes (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: Putting Your Hoof Down (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: A Canterlot Wedding (DVD, kausi 2, 2015)
 • My Little Pony: The Crystal Empire (DVD, kausi 3, 2016)
 • My Little Pony: Games Ponies Play (DVD, kausi 3, 2016)
 • My Little Pony: Princess Twilight Sparkle (DVD, kausi, 4, 2016)
 • My Little Pony: Rarity Takes Manehattan (DVD, kausi 4, 2016)
 • My Little Pony: Maud Pie (DVD, kausi 4, 2016)
 • My Little Pony: Spooktacular Pony Tales (kokoelma-DVD, 2015)
 • My Little pony: Joulun taikaa (kokoelma-DVD, 2016)

My Little Pony - monilevyjulkaisut

 • My Little Pony: The Complete Season One (5 DVD, 2014)
 • My Little pony: The Complete Season Two (5 DVD, 2015)
 • My Little Pony: The Complete Season Three (2 DVD, 2016)
 • My Little Pony: Kaudet 1-3 täydellinen kokoelma (12 DVD, 2016)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]