Richard Ian Cox

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Ian Cox
Syntymäaika 3. lokakuuta 1973 (ikä 45)
Syntymäpaikka Wales St Asaph
Aktiivisena 1990–
Oikea nimi Richard Ian Cox
Muut nimet Richard Cox
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Alec Ramsay
(Musta ori)
Elohopea
(X-Men: Evolution)
Inuyasha
(Inuyasha)
Scattorshot
(Transformers: Cybertron)
Puoliso Becky Cox
Palkinnot
Ehdokkuudet
Aiheesta muualla
IMDb

Richard Ian Cox (s. 3. lokakuuta 1973 St Asaph, Wales) on kanadalainen Young Artistilla palkittu näyttelijä, joka tunnetaan paremmin useista äänirooleistaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän aloitti näyttelemisen jo 9-vuotiaana ja teki ensimmäisen sopimuksensa agentin kanssa 14-vuotiaana. Sittemmin hän sai ensimmäisen televisioroolin Musta ori televisiosarjassa, jossa Cox näytteli vuosina 1990–1993. Sarjan aikana hänet palkittiin Young Artistilla vuonna 1992 parhaana nuorena näyttelijänä televisiosarjassa. Sarjan päätyttyä Cox jatkoi esiintymistä televisiossa ja kokeili myös ääninäyttelemistä vuonna 1994 dubattuaan Rulon roolin OVAssa Green Legend Ran. Seuraavan kerran hän päätyi tekemään äänirooleja vuonna 1998, jonka jälkeen Cox on ollut yksi käytetyimmistä äänistä animen dubbaamisessa englanniksi. Erityisesti hän nousi tunnettavuuteen ääninäyttelijänä 2000-luvun alussa dubattuaan Inuyasha animen samannimistä päähahmoa, sekä tehtyään ensimmäisen alkuperäisen ääniroolinsa X-Men: Evolutionissa. Sitä ennen Cox tunnetaan muun muassa Ranma ½:ssa Ranma Saotomen miespuolen äänenä.

Ääniroolien ohella Cox on jatkanut näytelmäroolien tekemistä ja on esiintynyt niin sarjoissa kuin elokuvissakin, kuten Cold Squad, Tähtiportti, Kaikki viisi vaimoani, Kierot kytät, Stargate Atlantis, Sisarrakkautta ja Eureka. Hänellä oli myös pienirooli elokuvassa Ghost Rider – aaveajaja vuonna 2007.

Siviilissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cox on naimisissa Becky Coxin kanssa ja hän harrastaa pyöräilyn lisäksi judoa. Lisäksi Cox puhuu sujuvasti ranskaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]