Inuyasha (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inuyasha, jap. 犬夜叉, inuyasha
Luoja(t) Rumiko Takahashi
Kustantamo Shogakukan
Henkilötiedot
Oikea nimi Inuyasha
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Kagome, Shippō, Miroku, Sango, Myōga, Kirara
Voimat yli-inhimilliset voimat ja nopeus; käyttää aseinaan lähinnä käsiensä teräviä kynsiä tai miekkaansa Tessaigaa
Suhteet
Sukulaiset Sesshōmaru (puoliveli)
Inu no taisho (isä, kuollut)
Izayoi (äiti, kuollut)

Inuyasha (jap. 犬夜叉) on yksi päähenkilöistä Rumiko Takahashin luomassa manga- ja animesarja Inuyashassa. Hänen nimeään tavataan kirjoitettuna usealla eri tavalla: InuYasha, Inuyasha, Inu-Yasha, Inu-yasha, Inu Yasha, Inu yasha. Nimi tarkoittaa "koirademonia".

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Inuyasha on han'yō eli puolidemoni, joka on voimakkaan yōkai-lordin ja ihmisnaisen lapsi. Jouduttuaan orvoksi jo nuorena, häntä alkoivat jahdata sekä youkait että ihmiset ja hänen lapsuutensa olikin surullistalähde?. Ihmiset halusivat tappaa demonit ja yōkait puolestaan "puoliveriset" sekä ihmiset. Inuyasha kuitenkin tapasi mystistä jalokiveä, Shikon no Tamaa vartioivan miko Kikyōn, joka hyväksyi hänet.

Aluksi Inuyasha aikoi varastaa Shikon no Taman tullakseen täysiveriseksi yōkaiksi, mutta rakastuttuaan Kikyōhon hän halusi ihmiseksi. Toinen hanyō (alun perin ihminen), joka tunnettiin nimellä Onigumo, nykyään Narakuna, sai heidät kuitenkin vastatusten huijaten molempia. Tämä johti siihen, että Naraku hyökkäsi Inuyashan hahmossa Kikyōn kylään ja varasti Shikon no Taman. Puolustaessaan kyläänsä ja saadakseen Shikon no Taman takaisin, Kikyō ampui Inuyashaa. Kikyōn ampuma nuoli lävisti Inuyashan rinnan lukiten tämän samalla takanaan ollutta puuta vasten. Inuyasha ei kuitenkaan kuollut vaan vaipui unimaiseen tilaan. Tämän jälkeen Kikyō kaatui maahan Inuyashan hamhmossa olleen Narakun tekemän haavan johdosta ja kuoli hetken kuluttua. Hänen siskonsa Kaede järjesti hänelle polttohautauksen ja hän poltti siskonsa ruumiin kanssa myös Shikon no Taman niin kuin hänen siskonsa oli pyytänyt.

50 vuotta myöhemmin Kagome-niminen tyttö saapui vahingossa tulevaisuudesta. Hänessä oli sisällä Kikyōn sielu sekä Shikon no Tama, jonka voimista ei kuitenkaan tiennyt. Kagome joutui Kumade Jōrō-nimisen yōkain hyökkäyksen kohteeksi, tämän yrittäessä saada Shikon no Taman haltuunsa. Kagome pakeni saman puun juurelle, jota vasten Inuyasha oli vangittu. Inuyasha kuitenkin heräsi ja Kagome vapautti tämän, koska Inuyasha lupasi tappaa Kumade Jōrōn, joka jahtasi yhä Kagomea. Inuyasha onnistui tappamaan tämän, mutta sitten kääntyi Kagomea vastaan yrittäen varastaa tältä Shikon no Taman. Ikääntynyt Kaede kuitenkin taikoi Inuyashan kaulaan korun, Kotodama no Nenjuun, joka saa Inuyashan paiskaantumaan maata vasten aina kun Kagome sanoo "o-suwari" (suom. istu). Myöhemmin korppiyōkai, varasti Shikon no Taman ja Kagomen ammuttua lintua myös sen nielaisema Shikon no Tama särkyi sadoiksi sirpaleiksi, jotka levisivät ympäri Japania. Inuyasha ja Kagome alkoivat etsiä sirpaleita, sillä ne saattaisivat vääriin käsiin joutuessaan aiheuttaa paljon pahaa.

Pian sen jälkeen hän sai isänsä perintönä mahtavan miekan, Tessaigan, josta hän päätyy taistelemaan velipuolensa Sesshōmarun kanssa useaan otteeseen.

Shikonin sirpaleita etsiessään Kagome ja Inuyasha tapaavat niin uusia ystäviä kuin vihollisiakin. Vihollisista merkittävin on Naraku, joka yrittää päästä Inuyashasta eroon. Inuyashan kuultua, kuinka Naraku huijasi häntä ja Kikyōta, hän päättää kostaa Narakulle. Taistelusta Narakua vastaan tuleekin yksi juonen pääkohdista, sillä Narakulla on useita vihamiehiä. Merkittävä käänne Inuyashan elämässä syntyy myös, kun Kikyō herätetään jälleen henkiin. Aluksi Kikyō luulee Inuyashan pettäneen hänet, ja haluaa tappaa tämän, koska muuten hänen sielunsa ei löydä rauhaa. Kun hän kuulee Narakun olevan vastuussa kuolemastaan, Kikyō liittyy mukaan taisteluun, ja hänestä tulee yksi sarjan tärkeimmistä henkilöistä. Inuyasha ei osaa päättää, sillä hän on rakastumassa Kagomeen, mutta ei voi unohtaa menneisyyttään, eikä ole "elänyt päivääkään miettimättä Kikyōta".

Inuyashan taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voima: Inuyashan yōkainveri antaa hänelle yli-inhimilliset voimat, joille ei sarjassa näy mitään rajaa. Virallisessa hahmokirjassa, Zusetsutaizen Ōgikaidenissa tosin kerrotaan, että Inuyasha on ainakin tarpeeksi vahva nostaakseen korkuisensa kivenlohkareen (arvioitu paino kahdeksasta kymmeneen tonniin) yhdellä kädellä päänsä yläpuolelle ja juosta sitä kannatellen kilometrikaupalla (tämä taito tulee tarpeeseen, kun kolme pientä apinahenkeä tekee hänelle jekun loitsimalla hänen kätensä kiinni isoon kiveen, jota hän saa kantaa koko päivän, koska apinat eivät itse muista vastaloitsua).
  • Nopeus: Inuyasha on nopeampi kuin hevonen ja luultavasti juoksee samaa vauhtia kuin gepardi. Yōkaihevonen Entei, Inuyashan isoveli Sesshōmaru sekä Yōkaisusi Koga ovat toistaiseksi Inuyashaa nopeampia sarjassa. Koga tosin vain sen takia koska hänellä on jaloissaan Shikon-sirpaleet.
  • Kestävyys: Inuyashan tulirotan turkista tehty kaapu suojaa häntä hyvin, sillä se on vahvempi kuin tavalliset suojat. Lisäksi Inuyasha parantuu nopeammin kuin ihmiset ja on muillakin tavoilla kestävempi kuin tavalliset kuolevaiset.

Aseettomat tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sankon tessō (散魂鉄爪, suom. "sielunkin hajalle repivät rautakynnet"): Inuyashan tavallisin kynsihyökkäys, joka on kykenevä repimään sielunkin pirstaleiksi.
  • Hijin kessō (飛刃血爪, suom. "lentävät verikynsiterät"): Kun Inuyasha yhdistää vertaan Sankon tessō'hon, hänen on mahdollista singota siitä syntyviä teriä vihollista päin.Musta aukko:imee vihollisen tuon puoleiseen.

Tessaiga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tessaiga eli rautaa repivä torahammas on Inuyashan käyttämä ase. Se on myös hänen isänsä jättämä perintö. Se on tehty yōkaikoiran torahampaasta. Tessaigan salaisuus perustuu suojeluun, eli se tekee muodonmuutoksensa vain jos Inuyashalla on halu ja tarve suojella jotakuta ihmistä. Tessaiga myös kahlitsee Inuyashan yōkaiveren niin, ettei se pääse ottamaan häntä valtaansa (manga numero 16) Mangasarjan numerossa 16 Narakun hirviöverso katkaisi Tessaigan ja Inuyasha muuttui melkein yōkaiksi. Tōtōsai pystyi korjaamaan Tessaigan käyttäen liitoksena Inuyashan hammasta, mutta sinetti oli jo rikkoutunut. Inuyashalla oli 'huonommat' hampaat kuin isällään, joten Tessaiga muuttui painavammaksi. Aina kun Inuyasha muuttuu, hänen sydämensä lähes katoaa pimeyteen, minkä takia Inuyashan täytyi voittaa eräs vahva yōkai, jotta Tessaiga korjautuisi kunnolla ja muuttuisi myös kevyemmäksi (manga numerot 19 ja 20).

Tessaigan tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaze no Kizu eli suom. Tuulen haava on Inuyashan yleisimmin käytämä tekniikka, joka voi tappaa jopa 100 vihollista yhdellä iskulla. Tekniikka toimii niin, että isketään kahden yōkin (yliluonnollinen voima) törmäyspisteeseen. Valitettavasti Tuulen Haavaa voi käyttää vain yōkaita vastaan, sillä ihmisillä ei (tietenkään) ole yōkia. Muita iskuja ovat Bakuryuuha, Tessaigan mestaritekniikka, jonka avulla Tuulen Haavaa voi käyttää milloin vain, ja Kongōsōha, jonka Inuyasha sai miekkaansa voitettuaan yōkai Hōsenkin tämän maailman ja tuonpuoleisin rajalla. Kongōsōha tarkoittaa: "repivät timanttikeihäät". Lisäksi on olemassa Meidou Zangetsuha, Sesshōmarun "antama", jonka avulla Inuyasha voi lähettää vastustajansa helvettiin.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Japani: Kappei Yamaguchi
  • Englanti: Richard Ian Cox
  • Italia: Massimiliano Alto (ep 1-26); Francesco Pezzulli (ep 27-167)
  • Saksa: Dominik Auer
  • Unkari: Moser Károly