Pegasos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo myyttisestä hevosesta, muut merkitykset sivulla Pegasus (täsmennyssivu).
Pegasos, Poznanin oopperatalo.

Pegasos (muinaiskreikaksi Πήγασος, Pégasos, lat. Pegasus) on kreikkalaisen mytologian siivekäs hevonen, jonka vanhemmiksi nimetään gorgo Medusa ja Poseidon, joka oli saattanut edellisen raskaaksi hevosmuodossaan. Pegasoksen kerrotaan ponnahtaneen esiin Medusan kaulasta sen jälkeen, kun Perseus oli katkaissut tämän pään.[1][2] Kun Perseus oli tappanut Medusan, Pegasos auttoi häntä lennättämällä hänet selässään kotiin. Eräässä tarinassa Pegasoksen kerrotaan usein kantaneen salamoita Zeukselle.

Kun Bellerofon oli Pegasoksen selästä surmannut Khimairan, hänen kerrottiin tulleen pöyhkeäksi. Myöhemmin Bellerofon päätti lentää Pegasoksella taivaaseen, mutta hänen pudottuaan ratsunsa selästä – joko pelästyttyään tai Zeuksen saatua Pegasoksen villiintymään – Pegasos jatkoi edelleen lentoaan, ja Zeus asetti tämän Pegasus-tähdistöksi taivaalle.[3]

Pegasos on myös ollut tekemisissä muusien kanssa. Tämän vuoksi Pegasoksesta puhutaan usein myös runoratsuna. Kerrotaan, että aina kun Pegasoksen kavio osuu maahan, paikalle syntyy lähde. Myös aamuruskon jumalatar Aurora(Eos) ratsasti sillä joskus. Kun Pegasos kuoli, Zeus muutti sen tähtikuvioksi öisille taivaalle. Samalla hetkellä, kun Pegasos muuttui tähdeksi, maahan leijaili valkoinen höyhen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hesiodos: Jumalten synty 270–333 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.4.2 (engl. käännös).
  3. Hyginus, Astronomica ii.18 (engl. käännös)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pegasos.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.