Moskovan teknillinen valtionyliopisto
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Moskovan teknillinen valtionyliopisto (ven. Моско́вский госуда́рственный техни́ческий университе́т и́мени Н. Э. Ба́умана, МГТУ и́мени Н. Э. Ба́умана, Moskovski gosudarstvennyi tehnitšeski universitet imeni N. E. Baumana, MGTU imeni N. E. Baumana) on venäläinen teknillinen valtionyliopisto, joka tunnetaan myös nimellä Bauman-instituutti.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Sisältö ei vastaa venäjänkielisen sivun sisältöä |
Yliopiston perusti vuonna 1830 nimellä "Keisarillinen ammattikoulu" (Ремесленное училище eli Remeslennoe Uchilische) keisari Nikolai I. Vuonna 1868 se nimettiin uudelleen, ja nimeksi tuli Keisarillinen Moskovan teknillinen koulu. Vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen se sai nimen Moskovan ylin teknillinen koulu. Vuonna 1930 yliopistosta irrotettiin useita uusia tutkimusinstituutteja, joista tuli itsenäisiä tutkimuslaitoksia. Tällaisiin kuului muun muassa aerodynamiikan tutkimuslaitos TsAGI. Yliopisto sai 1900-luvun alun kommunistin Nikolai Baumanin mukaan uuden nimen Baumanin Moskovan mekaaninen ja koneenrakennuksen instituutti. Moskovan ylin teknillinen koulu -nimi tuli uudestaan käyttöön vuonna 1943. Tämä yliopisto tunnettiin Bauman-nimellä muun muassa 1950- ja 1960-lukujen avaruuskilvan aikaan. Viimeisin nimikorjaus tehtiin vuonna 1989.
Koulun rehtorina toimii I. B. Fjodorov. Opetushenkilökuntaa yliopistolla on 3 500 henkilöä. Yliopistossa on 18 000 perustutkinto-opiskelijaa ja 1 000 jatko-opiskelijaa.
Osastot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Radioelektroniikka ja laserteknologia
- Perustieteet
- Koneenrakennus
- Erikoiskoneet
- Voimalaitteet
- Robotiikka ja automaatio
- Tietotekniikka ja säätötekniikka
- Biolääketiede
- Sosiaaliset ja ihmistieteet
- Liiketaloustiede ja johtaminen
Erikoisosastot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Radiotekniikka
- Raketti- ja avaruustekniikka
- Optoelektroniikka
- Laiterakennus
- Ilmailu- ja avaruustekniikka
Kuuluisia opettajia ja opiskelijoita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Sergei Afanasjev
- Sergei Koroljov
- Semjon Lavotškin
- Sergei Lebedev
- Aleksandr Mikulin
- Vladimir Petljakov
- Nikolai Pilugin
- Pavel Suhoi
- Vladimir Šuhov
- Pafnuti Tšebyšov
- Vladimir Tšelomei
- Andrei Tupolev
- Sergei Vavilov
- Nikolai Žukovski
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Yliopisto sivusto
- Yliopiston opiskelijoiden sivusto
- Yliopiston opiskelijoiden toinen sivusto
- Baumanin historia (venäjäksi)
|