Uspenskin katedraali (Moskova)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uspenskin katedraali kesällä.
Uspenskin katedraali (1856).

Uspenskin katedraali (ven. Успенский собор, Uspenski sobor) on Moskovan Kremlissä sijaitseva katedraali.

Kirkon rakentaminen aloitettiin 4. elokuuta 1326, kun metropoliitta Pietari oli taivutellut Moskovan suuriruhtinaan Iivana I Kalitan rakennuttamaan vastaavanlaisen kirkon Moskovaan kuin oli vielä silloisessa suuriruhtinaiden pääkaupungissa Vladimirissa.[1]

1400-luvun lopulla vanha kirkko alkoi olla ränsistynyt ja vuonna 1472 aloitettiin uuden katedraalin rakennustyöt Krivtsovin ja Myškinin suunnitelmien mukaisesti. Kahden vuoden aikana rakennus lähes valmistui, kunnes se maanjäristyksen vaikutuksesta sortui.

Iivana III kutsui arkkitehti Aristotele Fioravantin Bolognasta suunnittelemaan uuden katedraalin, jonka tuli olla vanhan venäläisen perinteen mukainen. Fioravanti matkusti Vladimiriin opettelemaan venäläistä rakennustekniikkaa. Lopulta valmistuneessa rakennuksessa on vaikutteita sekä renessanssin tyylistä että venäläisestä perinteestä.

Sen sisustukseen kuuluu edelleen useitakin eri tsaareille tehtyjä katoksellisia valtaistuimia.

Kirkkoa käytettiin Iivana IV Julmasta alkaen tsaarien kruunauskirkkona. Vallankumouksen yhteydessä se museoitiin, mutta Neuvostoliiton kaaduttua kirkko avattiin uudelleen. Kaikki Venäjän presidentit, Boris Jeltsin, Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev, siunattiin virkaansa juuri tässä kirkossa. Jeltsinin ja Putinin seremonian toimitti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Aleksei II ja Medvedevin puolestaan nykyinen patriarkka Kirill.

Nykyisin kirkkoa käytetään vain tärkeisiin valtiollisiin seremonioihin. Kesäisin se on turisteille avoimena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.