Kirill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo patriarkasta. Etunimestä Kirill tai Kiril kerrotaan artikkelissa Kiril.
Kirill
Kiril I 2018.jpg
Moskovan ja koko Venäjän patriarkka
1.2.2009 alkaen
Edeltäjä Aleksei II
Henkilötiedot
Syntynyt20. marraskuuta 1946
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Kirill (ven. Кири́лл, s. 20. marraskuuta 1946 Leningrad), siviilinimeltään Vladimir Mihailovitš Gundjajev (ven. Владимир Михайлович Гундяев), on Moskovan ja koko Venäjän patriarkka, Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, vuoden 2009 helmikuun alusta. Etniseltä taustaltaan hän kuuluu suomalais-ugrilaiseen kansaan, ersäläisiin[1].

Kirill valittiin Moskovan ja koko Venäjän 16. patriarkaksi selvällä äänten enemmistöllä. Häntä vastustivat kirkon vanhoilliset piirit, jotka eivät pidä siitä, että Kirill on pyrkinyt saamaan hyvät suhteet myös Vatikaaniin.[2]

Ennen patriarkaksi valintaansa Kirill toimi Viipurin piispana vuosina 1976–1984, arvonimenään piispa vuosina 1977–1984 ja sen jälkeen arkkipiispa. Tämän jälkeen hän toimi Smolenskin ja Kaliningradin piispana 1984–2009. Jälkimmäissä virassa hänen arvonimenään oli aluksi arkkipiispa (1984–91) ja sitten metropoliitta (1991–2009). Viipurin piispana ollessaan hän oli myös Suomessa toimivien Moskovan patriarkaatin alaisten seurakuntien johtaja (vuodesta 1978).[3] Pitkään kylmillään ollut Viipurin Kristuksen kirkastumisen katedraali kunnostettiin ja vihittiin uudelleen hänen tullessaan piispaksi, alkuvuodesta 1976.

Ennen piispallista uraansa Kirill toimi Leningradin hengellisen akatemian rehtorina. Pyhän Synodin jäsen hän on ollut vuodesta 1989.

Kirillin mielestä feminismi on erittäin vaarallista ja voi tuhota Venäjän. Kirillin mukaan feminismi tarjoaa naisille illuusion vapaudesta, eräänlaisen pseudo-vapauden, jossa naiset toimivat avioliiton ja perheen ulkopuolella – kun taas naisten pitäisi keskittyä perheisiinsä ja lapsiinsa. Kirillin mukaan jos naisen tärkeä rooli hävitetään, sen mukana tuhoutuu kaikki muu, kuten perhe, ja sen mukana kotimaa. Kirillin mukaan ei ole sattumaa, että suurin osa feministijohtajista on naimattomia.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kirill.
Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.