Moskovan kehätie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moskovan kehätie
Московская кольцевая автомобильная дорога
Maa Venäjä
Kaupunki Moskova
Pituus 108,9 km
Kaistaluku 5+5
Kehätien sijainti Moskovassa.

Moskovan autoliikenteen kehätie (ven. Московская кольцевая автомобильная дорога, Moskovskaja koltsevaja avtomobilnaja doroga) eli MKAD[1] (ven. МКАД) on Moskovassa sijaitseva kehätie, joka kulki avautuessaan pääasiallisesti Moskovan silloista rajaa pitkin. Kehätie on valmistunut vuonna 1962, ja se on 108,9 kilometriä pitkä.[2] Tie on moottoritie, jonka nopeusrajoitus on 100 km/h.

Kasvavien liikenneongelmien vuoksi Moskovaan alettiin suunnitella 1950-luvulla kaupungin rajoja seuraavaa kehätietä, joka ohjaisi kaupungin lävitse kulkevaa ohikulkuliikennettä pois ydinkeskustasta. Kehätie avattiin 2+2-kaistaisena vuonna 1961, jolloin se kulki kaupungin silloisten rajojen mukaisesti Moskovan ympäri. Alun perin tie oli tavallinen maantie, jonka nopeusrajoitus oli 100 km/h ja jolla oli muun muassa valo-ohjatut liittymät tärkeimpien teiden kohdilla.

Vuosina 1995-1999 kehätie levennettiin 5+5-kaistaiseksi, jolloin kaikki liittymät muutettiin eritasoliittymiksi, jalankulkijoille rakennettiin ylikulkukäytävät, ja keskikaistaan sijoitettiin yhtenäinen betonieste vastaantulevien liikenteen erottamiseksi. Vuonna 2001 silloisen pormestarin määräyksestä kaikkia hitaita ajoneuvoja kiellettiin käyttämästä kehätietä, ja juuri uudistettu kehätie sai moottoritieluokituksen.

  1. Ilkka Malmberg: Moskovan kehätiellä kaahaavat Ladat ja Lamborghinit (Kuukausiliite; tilaajille) Helsingin Sanomat, hs.fi. 3.5.2014. Viitattu 7.2.2022.
  2. Oleg Yegorov: Why Moscow has so many rings – and what you should know about them rbth.com. 8.4.2019. Viitattu 7.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]