Aleksanteri II:n patsas (Moskova)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksanteri II:n patsas on Aleksanteri II:n kunniaksi pystytetty monumentti Kristus Vapahtajan katedraalin lähellä Moskovassa. Muistomerkki paljastettiin vuonna 2005. Aikaisempi monumentti paljastettiin vuonna 1898 ja tuhottiin vuoteen 1931 mennessä. Monumentti tunnetaan myös nimellä Keisari Aleksanteri II:n muistomerkki.

Alkuperäinen muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäistä muistomerkkiä alettiin rakentaa vuonna 1893, ja se valmistui vuonna 1898. Sen suunnittelivat Aleksandr Opekušin, Pjotr Žukovski ja Nikolai V. Sultanov. Alkuperäisen veistoksen jalusta oli valmistettu Suomen Karjalasta tuodusta punaisesta graniitista. Muistomerkin patsas tuhottiin vuonna 1918 mutta vasta vuonna 1931 tuhottiin koko muistomerkki Stalinin määräyksestä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen muistomerkin rakentaminen aloitettiin vuonna 2004, ja se valmistui seuraavana vuonna. Nykyinen Aleksanteri II:n patsas on pienempi kuin alkuperäinen. Aleksanteri II:n patsas on viisi metriä korkea pronssiveistos, joka on viisimetrisen jalustan päällä. Veistoksen jalustassa olevassa laatassa lukee Aleksanteri II:n saavutuksia, muun muassa se, että hän vapautti miljoonia talonpoikia orjuudesta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kuvia alkuperäisestä monumentista

kuvia nykyisestä monumentista

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Monument to Alexander II (Moscow)
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.