Aleksanteri II:n patsas (Moskova)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alexander Opekushin, Peter Zhukovsky, Nicholas V. Sultanov (arkkitehti), Aleksanteri II:n monumentti, 1989-1918, Moskova.
Alexander Rukavishnikov, Aleksanteri II:n monumentti, 2005, Moskova.

Aleksanteri II:n patsas on patsas, joka on pystytetty Aleksanteri II:n kunniaksi Moskovan kaupunkiin Venäjälle. Patsas tunnetaan myös nimellä Keisari Aleksanteri II:n muistomerkki. Alkuperäistä muistomerkkiä alettiin rakentaa vuonna 1893, ja se valmistui vuonna 1898. Muistomerkin patsas tuhottiin vuonna 1918 mutta vasta vuonna 1931 tuhottiin koko muistomerkki Stalinin määräyksestä. Nykyinen muistomerkki valmistui vuonna 2005. Alkuperäisen muistomerkin valmistivat Alexander Opekushin, Peter Zhukovsky ja Nicholas V. Sultanov. Alkuperäisen veistoksen alusta oli valmistettu Suomen Karjalasta tuodusta punaisesta graniitista.

Nykyisen muistomerkin rakentaminen aloitettiin vuonna 2004, ja se valmistui seuraavana vuonna. Nykyinen Aleksanteri II:n patsas ei ole ole yhtä massiivinen kuin alkuperäinen. Aleksanteri II:n patsas on 5 metriä korkea pronssinen veistos, joka on 5-metrisen alustan päällä. Veistoksen jalustassa olevassa laatassa lukee Aleksanteri II:n saavutuksia, muun muassa se, että hän vapautti miljoonia talonpoikia orjuudesta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Monument to Alexander II (Moscow)
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.