Andrei Tupolev

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrei Nikolajevitš Tupolev
Tupolev vuonna 1944.
Tupolev vuonna 1944.
Tiedot
Syntynyt 10. marraskuuta 1888
Pustomazovo, Tverin kuvernementti, Venäjän keisarikunta
Kuollut 23. joulukuuta 1972
Moskova, Neuvostoliitto
Kansalaisuus Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
Lapset Aleksei Tupolev (1925–2001)
Koulutus insinööri
Ammatti lentokonesuunnittelija
Työura Tupolev
Huomionosoitukset Neuvostoliiton lippu Sosialistisen työn sankari
Muuta huomioitavaa suunnitteli Tupolev Tu-95:n ja Tu-104:n

Andrei Nikolajevitš Tupolev (ven. Андрей Николаевич Туполев, 10. marraskuuta 1888 Pustomazovo, Venäjän keisarikunta23. joulukuuta 1972 Moskova, Neuvostoliitto) oli uraauurtava neuvostoliittolainen lentokoneinsinööri.

Hänen suunnittelemistaan lentokoneista kuuluisimpia ovat Tupolev Tu-134 ja Tupolev Tu-154. Uransa aikana hän suunnitteli 100 lentokonetta, joista 78 sai jonkin ilmailun maailmanennätyksen. Hänet valittiin kunniajäseneksi muun muassa englantilaiseen Royal Aeronautical Societyyn ja American Institute of Aeronautics and Astronauticsiin.

Hän oli Moskovassa toimivan virtausmekaniikan instituutin (TsAGI) johtaja vuodesta 1929 kuolemaansa asti (1972). Tämä suunnittelutoimisto, joka tunnettiin myöhemmin nimellä OAO Tupolev, suunnitteli pääosin pommitus- ja matkustajalentokoneita. Hänen pommikoneistaan kuuluisin lienee Tupolev Tu-95, pitkän matkan strateginen pommikone. Varhaiset Tupolevin suunnittelemat lentokoneet kulkivat hänen nimikirjaimillaan: ANT-numero.

Tupolev pidätettiin vuonna 1937 yhdessä Vladimir Petljakovin kanssa. Syyte oli ajan tyyliin mielikuvituksellinen: yritys perustaa venäläinen fasistinen puolue. Vuonna 1939 hänet siirrettiin Bolševon vankilaan Moskovan lähelle. Se oli NKVD:in šaraška-tyyppinen vankileiri, joka oli erityisesti tarkoitettu lentokoneinsinööreille. Useat Tupolevin kollegat olivat tällöin jo töissä kyseisellä leirillä. Leiri siirrettiin Moskovaan ja sai kutsumanimen ”Tupolevka”. Muodollisesti Tupolev tuomittiin vuonna 1940 kymmenen vuoden vankeuteen, mutta hänet vapautettiin vuonna 1944 sotateollisen ponnistuksensa ansiosta. Hänen maineensa palautettiin vasta vuonna 1955.

Tupolev toimi professorina Moskovan ilmailuinstituutissa. Hänet haudattiin Novodevitšin hautausmaalle Moskovaan. Hänen poikansa Aleksei Tupolev (1925–2001) oli myös menestyksekäs lentokoneinsinööri. Hänen kuuluisin koneensa oli Tupolev Tu-144.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tupolev, joka listaa Tupolevin suunnittelutoimiston suunnittelemat lentokoneet