Moskovan ilmailuinstituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moskovan ilmailuinstituutti (ven. Моско́вский авиацио́нный институ́т (национальный исследовательский университет), Moskovski aviatsionnyi institut (natsionalnyi issledovatelski universitet, lyh. МАИ, MAI) on teknillinen korkeakoulu Moskovassa Venäjällä. Instituutilla on kansallisen tutkimusyliopiston status.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutti perustettiin 29. elokuuta 1930, jolloin useita Moskovassa sijainneita ilmailuinstituutteja yhdistettiin. Tarkoitus oli muun muassa saada TsAGI:n tutkimustulokset lentokoneteollisuuden käyttöön.

Yliopiston ensimmäisiä ja kuuluimpia professoreja olivat lentokonesuunnittelijat Andrei Tupolev, Artjom Mikojan ja Aleksandr Jakovlev.

Opetus laajeni pian lentokoneista niiden käytön talouteen ja lentokoneiden laitteisiin. Juuri ennen toista maailmansotaa opetukseen tuli myös varusteluteollisia aineita ja 1960-luvun alussa avaruustekniikkaa.

Vuonna 2004 yliopistossa oli 2 000 professoria, apulaisprofessoria ja lehtoria. Muita työntekijöitä on 4 000 henkeä. Oppilaita on noin 14 000.

Professori Anatoli Geraštšenko on johtanut ilmailuinstituuttia vuodesta 2007.

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetusta annetaan sekä päivällä että erikseen iltaopiskelijoille. Tutkinnon suoritus kestää 5 vuotta. Venäläisille opetus on ilmaista, ulkomaalaisille se maksaa noin 5 000 dollaria vuodessa.

Yliopiston kirjastossa on noin kolme miljoonaa ilmailualan teosta.

Opiskelijoilla on mahdollisuus opetella opintojensa aikana lentämään.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Moskovan ilmailuinstituutti.