Venäjän teatteritaiteen akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän teatteritaiteen akatemian rakennus.

Venäjän teatteritaiteen akatemia (GITIS) (ven. Российский университет театрального искусства – ГИТИС) on vuonna 1878 perustettu moskovalainen teatterikoulu, joka on Venäjän suurin ja vanhin alallaan.[1][2] Koulu aloitti toimintansa Šostakovskin musiikkikouluna, nimettiin Moskovan filharmonisen seuran musiikki- ja teatterikouluksi vuonna 1883 ja ylennettiin konservatorioksi vuonna 1886. Vuosina 1934–1991 sen nimenä oli Lunatšarskin teatteritaiteen valtioninstituutti.

Venäjän teatteritaiteen akatemiassa opiskelee nykyään 1 500 oppilasta. Sieltä on vuosikymmenten varrella valmistunut useita kuuluisia taiteilijoita, kuten Vsevolod Meyerhold, Vasili Kalinnikov, Serge Koussevitzky, Eimuntas Nekrošius, Andrei Zvjagintsev ja Tšulpan Hamatova. Opetus perustuu on stanislavskilaiseen metodiin.

Akatemialla oli vuosina 2001–2009 Tanskan Aarhusissa sivutoimipiste, "GITIS Scandinavia", jonka opetuskieli oli englanti ja se tarjosi ensin kolmivuotisen ja myöhemmin nelivuotisen teatteritaiteen kandidaatin tutkinnon. Tästä sivutoimipisteestä ehti valmistua viisi näyttelijäkurssia eri puolilta Pohjoismaita.[3]

Suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovna oli koulun suojelija 1900-luvun alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]