Valkoinen talo (Moskova)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Venäjän hallituksen rakennuksesta. Yhdysvaltain presidentin Valkoisesta talosta on oma artikkelinsa.
Valkoinen talo
Venäjän valkoinen talo
Venäjän valkoinen talo
Sijainti Venäjä Moskova, Venäjä
Rakennustyyppi parlamenttirakennus
Valmistumisvuosi 1965-1981
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Valkoinen talo (ven. Белый дом, Belyi dom) on Moskovassa sijaitseva Venäjän hallituksen rakennus. Vuoteen 1993 saakka siinä toimi Venäjän korkein neuvosto, jolloin talon virallinen nimi oli Neuvostojen talo (Дом Сове́тов, Dom Sovetov). Rakennus oli yksi tärkeimmistä tapahtumapaikoista niin elokuun 1991 vallankaappausyrityksen kuin syksyn 1993 kriisin aikanakin.

Rakennusta alettiin rakentaa vuonna 1965 ja rakennus valmistui vuonna 1981. Rakennuksen ulkoasu seuraa paljolti Tsetšulinin vuonna 1934 piirtämää Aeroflotin talon[1] ulkoasua. Rakennus on 102 metriä korkea, lipputangon kanssa rakennus on 119 metriä korkea. Rakennus on tehty valkoisesta marmorista.

Venäjän 1993 vuoden kriisin aikaan rakennus vaurioitui pahoin. Rakennuksen korjausten yhteydessä rakennuksen ulkoasu koki muutoksia, rakennuksen kello poistettiin ja sen tilalla laitettiin kaksipäinen kotka ja neuvostosymbolit poistettiin. Rakennuksen korjaukset päättyivät vuonna 1994.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]