Yleisvenäläinen näyttelykeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskuspaviljonki
Näkymä alueelle Kosmos-hotellista

Yleisvenäläinen näyttelykeskus (ven. Всероссийский выставочный центр, Vserossijski vystavotšnyi tsentr; ВВЦ, VVTs, tunnetaan myös vanhalla nimellä VDNH) on näyttelykeskus Moskovan pohjoisosassa Venäjällä. Alue sisältää 400 rakennusta ja paviljonkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisvenäläinen näyttelykeskus perustettiin vuonna 1935 nimellä Yleisliittolainen maatalousnäyttely (ven. Всесоюзная сельскохозяйственная выставка, Vsesojuznaja selskohozjaistvennaja vystavka). Ensimmäinen vuosittainen näyttely pidettiin vuonna 1939, minkä jälkeen keskus piti sulkea sodan takia. Keskus aukesi uudelleen vuonna 1954 nimellä Kansantalouden saavutusten näyttely (ven. Выставка достижений народного хозяйства, Vystavka dostiženi narodnogo hozjaistva, ВДНХ/VDNH). Tarkoitus oli esitellä maan parhaimmat aikaansaannokset teollisuudessa, tieteessä ja maataloudessa.

Yksi näyttelyn tunnetuimpia kohteita on Vera Muhinan patsas Työläinen ja kolhoosinainen, jota restauroitiin vuosina 2003–2009 ja joka palautettiin paikalleen marraskuussa 2009.

Vuonna 1989 keskuksessa oli 82 paviljonkia eri aihealueille, kuten Avaruuspaviljonki (1966), jossa voi muun muassa nähdä Sputnik-satelliitin, Atomienergiapaviljonki (1954) ja Neuvostoliittolainen kulttuuripaviljonki (1964).

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 keskus sai nykyisen nimensä, vaikka nimi VDNH esiintyy yhä metroaseman nimessä. Nykyisin keskuksessa pidetään joitakin satoja näyttelyitä vuodessa, joista kolmasosa on kansainvälisiä. Alueella myydään myös kaikkea käsitöistä kodinkoneisiin ja huonekaluihin. Näyttelytoiminnan lisäksi alue houkuttelee myös muita kävijöitä ja turisteja, siellä sijaitsee myös ravintoloita ja Euroopan kolmanneksi suurin maailmanpyörä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yleisvenäläinen näyttelykeskus.