Mikis Theodorakis

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mikis Theodorakis
Μίκης Θεοδωράκης
Mikis Theodorakis vuonna 2004.
Mikis Theodorakis vuonna 2004.
Syntynyt 29. heinäkuuta 1925 (ikä 90)
Chíos, Kreikka
Kansallisuus kreikkalainen
Ammatti säveltäjä, poliitikko
Puoliso Myrto Altinoglou[1]
Kotisivu http://www.mikis-theodorakis.net/

Mikis Theodorakis (kreik. Μίκης Θεοδωράκης; s. 29. heinäkuuta 1925 Chíos, Kreikka[2]) on kreikkalainen säveltäjä ja poliitikko, ja yksi Kreikan merkittävimmistä nykysäveltäjistä. Hän on säveltänyt musiikin muun muassa elokuviin Kerro minulle, Zorbas (1964) ja Serpico – kadun tiikeri (1973).

Elokuvamusiikin lisäksi Theodorakisin tuotantoon kuuluu sinfonioita, lauluja, kamarimusiikkia, oopperoita, poliittista musiikkia ja muuta taidemusiikkia, erityisesti rebetikoa. Theororakisin musikkia ovat tulkinneet erityisesti muun muassa Maria Farantouri, Giorgos Dalaras, Nena Venetsanou, Melina Mercouri ja Jannis Parios.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän vastusti jyrkästi vuosina 1967–1974 Kreikkaa hallinnutta sotilasjunttaa, ja teki useita sitä protestoivia sävelmiä ja lauluja. Sotilashallitus kielsi Theodorakisin musiikin ja tuomitsi tämän kotiarestiin 1960-luvun lopulla. Sotilashallitus kuitenkin ilmoitti keväällä 1970 vapauttavansa hänet. Vapautusta perusteltiin Theodorakisin epävakaalla terveydentilalla. Hän sairasti tuberkuloosia ja hänen tuli päästä erikoishoitoon Ranskaan, jossa vietti aikaa maanpaossa. Hänen musiikkinsa ja laulunsa säilyivät kuitenkin edelleen kiellettyinä.[3]

Theodorakis sävelsi sotilasdiktatuurin aikana useiden kreikkalaisrunoilijoiden, kuten Giannis Ritsosin, Giorgos Seferisin ja Manolis Anagnostakisin runoja lauluiksi. Tällöin hän työsti myös Pablo Nerudan runoista koottua Canto General -oratoriota. Ensimmäiset laulut oratorioon Theodorakis sävelsi Chilen silloisen presidentin Salvador Allenden pyynnöstä vuonna 1971.

Mikis Theodorakis vuonna 1971.

Theodorakis on tunnetusti myös poliittisesti aktiivinen ja istui pitkään maansa parlamentissa vasemmiston riveissä, mutta hänet valittiin parlamenttiin syksyllä 1989 keskusta-oikeistolaisen Uuden Demokratian sitoutumattomana ehdokkaana[4].

Hän on myös säveltänyt keskitysleiri Mauthausenista kertovan neliosaisen Mauthausen-sarjan (Mauthausen Cantata). Theodorakiksen ystävä runoilija Iakovos Kambanellis oli vankina Mauthausenissa ja kirjoitti kokemuksistaan neljä runoa, jotka Theodorakis sävelsi. Theodorakis omisti sävellyksensä kaikille fasismista kärsineille ja sitä vastaan taistelleille.[5]

Lukuisten elokuvasävellysten, laulusarjojen ja sinfonioiden lisäksi Theodorakis on säveltänyt maailmanlaajuisesti tunnettuja, suomeksikin käännettyjä yksittäisiä lauluja, kuten O Kaimos (Tuska), Sto Perigiali to Krifo (Salaisella rannalla), Itan 18 Noemvri / To yelasto pedi (18. marraskuuta / Naurava poika) ja Strosse to stroma sou (Valmista vuode kahdelle)[6].

Theodorakis on tehnyt yhteistyötä suomalaislaulaja Arja Saijonmaan kanssa. Theodorakis kiinnitti Saijonmaan silloisen maailmankiertueensa solistiksi 1970-luvun alussa. Sen jälkeen Saijonmaa on esittänyt Theodorakisin musiikkia pääasiassa Pohjoismaissa. Saijonmaa kuuluu myös Canto General -oratorion kantaesittäjiin, yhdessä Maria Farantourin ja Petros Pandisin kanssa. Saijonmaa on myös kirjoittanut hänen ja Theodorakisin yhteistyöstä kirjan Nuori alaston nainen.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IMDb: Mikis Theodorakis imdb.com Viitattu 9.4.2015
  2. Virallisen sivuston elämäkerta en.mikis-theodorakis.net Viitattu 21.3.2014
  3. Vuosikirja 1970, s. 52. Mikis Theodorakis vapautettu. KG Bertmark Kustannus Oy.
  4. Google-kirjat: Mikis Theodorakis - The Greek Soul (George Logothetis) books.google.com Viitattu 4.2.2015
  5. "Mauthausen" by Mikis Theodorakis mikis-theodorakis.net Viitattu 3.2.2014
  6. Äänitearkisto: Arja Saijonmaa + Mikis Theodorakis aanitearkisto.fi Viitattu 18.5.2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.