Luettelo Norjan kuninkaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Norjan kuningas
(Kongen av Noreg
Norges konge)
Tunnus
Tunnus
President Medvedev with King Harald V of Norway big225593 (crop).jpg
Nykyinen
Virka-asunto Oslon kuninkaallinen linna
Perustettu noin 872
Ensimmäinen Harald Kaunotukka
Kotisivut www.konghuset.no
Gerhard Munthen tekemä kuva Magnus Erlingssons -saagaan.

Tämä on luettelo Norjan kuninkaista:

Ennen Tanskan valloitusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan vallassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmarin Unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Estridsenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Roskilde 3 20101110.JPG Margareeta I 13801412 n.  1353 Vordingborgissa Haakon VI Maununpoika 9. huhtikuuta 1363 28. lokakuuta 1412 (59 vuotta) laivassa Flensburginvuonossa

Pomerania-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Eryk I Pomorski Darłowo.jpg Eerik XIII Pommerilainen 13891442 s. 1381/1382 Darłowossa Philippa Lancasterilainen 26. lokakuuta 1406 3. toukokuuta 1459 (78 vuotta) tai 3. toukokuuta 1459 (77 vuotta) Darłowossa

Palatinate-Neumarkt-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Christopher of Bavaria crop.jpg Kristofer Baijerilainen 4. kesäkuuta-14425/6. tammikuuta 1448 26. helmikuuta 1416 Oberpfalzissa Dorothea Brandenburg 12. syyskuuta 1445 5. tammikuuta 1448 (31 vuotta) tai 6. tammikuuta 1448 (31 vuotta) Helsingborgissa
Interregnum (1448–1449)
Sigurd Jonsson (valtionhoitajana)

Bonde-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Carl-II-Sweden.jpg Kaarle Knuutinpoika Bonde I 20. marraskuuta 1449kesäkuu 1450 (luopui kruunusta) 5. lokakuuta 1409 1. puoliso Birgitta Bielk 1. maaliskuuta 1429
2. puoliso Katarina Gumsehuvud 5. lokakuuta 1438
3. puoliso Christina Abrahamsdotter n. 1470
14. toukokuuta 1470 (60 vuotta) Tukholmassa

Oldenburgin-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Christian-I-DenmarkNorwaySweden.JPG Kristian I 2. elokuuta 145021. toukokuuta 1481 helmikuu 1426 Oldenburgissa Dorothea Brandenburg 28. lokakuuta 1449 21. toukokuuta 1481 (55 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Interregnum (1481–1483)
Jon Svaleson Smør (valtionhoitajana)
1455 Johann.JPG Hannu 20. heinäkuuta 1483 20. helmikuuta 1513 2. helmikuuta 1455 Aalborgissa Christina Saxony] 6. syyskuuta 1478 20. helmikuuta 1513 (58 vuotta) Aalborgissa
ChristianIIb.jpg Kristian II 22. heinäkuuta 15131523 1. heinäkuuta 1481 Nyborgissa Isabella Itävaltalainen 12. elokuuta 1515 25. tammikuuta 1559 (77 vuotta) Kalundborgissa

[]

Tanska-Norja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oldenburgin-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Frederik1dk.jpg Fredrik I 15231533 7. lokakuuta 1471 Haderslev Tanskassa 1. puoliso Anna Brandenburgilainen 10. huhtikuuta 1502
2. puoliso Sofia Pommerilainen 9. lokakuuta 1518
10. huhtikuuta 1533 (61 vuotta) Schleswigissa, Schleswig-Holsteinissa
Interregnum (1533–1537)
Olav Engelbrektsson (valtionhoitajana)
Christian III of Denmark.jpg Kristian III 15371. tammikuuta 1559 12. elokuuta 1503 Schleswigissa, Schleswig-Holsteinissa Dorothea Saxe-Lauenburg 29. lokakuuta 1525 1. tammikuuta 1559 (55 vuotta) Koldingissa, Tanskassa
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg Fredrik II 15591588 1. heinäkuuta 1534 Haderslevissa, Tanskassa Sopfia Mecklenburg-Güstrow 20. heinäkuuta 1572 4. huhtikuuta 1588 (53 vuotta) Slagelsessä, Tanskassa
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg Kristian IV 4. huhtikuuta 158828. helmikuuta 1648 12. huhtikuuta 1577 Hillerødissa, Tanskassa 1. puoliso Anne Brandenburg 27. marraskuuta1597
2. puoliso Kirsten Munk 31. joulukuuta 1615
28. helmikuuta 1648 (70 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Frederik 3 by window.jpg Fredrik III 1. toukokuuta 16489. helmikuuta 1670 18. maaliskuuta 1609 Haderslevissa Tanskassa Sophie Amalie Braunschweig-Lüneburg 1. lokakuuta 1643 9. helmikuuta 1670 (60 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian V of Denmark.jpg Kristian V 9. helmikuuta 167025. elokuuta 1699 15. huhtikuuta 1646 Flensburgissa Charlotte Amalie Hesse-Kassel 25. kesäkuuta 1667 25. elokuuta 1699 (53 vuotta) Kööpenhaminassa Tanskassa
1671 Frederik.jpg Fredrik IV 25. elokuuta 169912. lokakuuta 1730 11. lokakuuta 1671 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Louise Mecklenburg-Güstrow 5. joulukuuta 1695
2. puoliso Elisabeth Helene von Vieregg 6. syyskuuta 1703
3. puoliso Anne Sophie Reventlow 4. huhtikuuta 1721
12. lokakuuta 1730 (59 vuotta) Odensessa, Tanskassa
Christian 6.jpg Kristian VI 12. lokakuuta 17306. elokuuta 1746 30. marraskuuta 1699 Kööpenhaminassa, Tanska]ssa Sophia Magdalene Brandenburg-Kulmbach 7. elokuuta 1721 6. elokuuta 1746 (46 vuotta) Hørsholmissa, Tanakasa
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg Fredrik V 6. elokuuta 174614. tammikuuta 1766 31. maaliskuuta 1723 Kööpenhaminassa 1. puoliso Louise Hanover 11. joulukuuta 1743
2. puoliso Juliana Maria Braunschweig-Wolfenbüttel 8. heinäkuuta 1752
14. tammikuuta 1766 (42 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian 7 of Denmark.jpg Kristian VII 14. tammikuuta 176613. maaliskuuta 1808 29. tammikuuta 1749 Kööpenhaminassa, Tanskassa Caroline Matilda Hannover 8. marraskuuta 1766 8. maaliskuuta 1808 (59 vuotta) Rendsburgissa, Tanskassa
Fiedrichvidenmark.jpg Fredrik VI 13. maaliskuuta 18087. helmikuuta 1814 (luopui kruunusta) 28. tammikuuta 1768 Kööpenhaminassa, Tanskassa Marie Sophie Hesse-Kassel 31. heinäkuuta ,1790 3. joulukuuta 1839 (71 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian VIII af Wilhelm Marstrand.jpg Kristian VIII 17. toukokuuta 181414. elokuuta 1814 (luopui kruunusta) 18. syyskuuta 1786 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Charlotte Frederica Mecklenburg-Schwerin 21. kesäkuuta 1806
2. puoliso Caroline Amalie Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg 22. toukokuuta 1815
20. tammikuuta 1848 (61 vuotta) Kööpenhaminassa ,Tanskassa

Unioni Ruotsin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holstein-Gottorp-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Charles XIII of Sweden.jpg Kaarle II 4. marraskuuta 18145. helmikuuta 1818 7. lokakuuta 1748
Tukholmassa
Hedwig Elizabeth Charlotte 5. helmikuuta 1818 (69 vuotta)
Tukholmassa

Bernadotte-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
CarlXIVJohnSweden.jpg Kaarle III Juhana 5. helmikuuta 18188. maaliskuuta 1844 26. tammikuuta 1763
Paussa
Ranskassa,
Desideria 8. maaliskuuta 1844 (81 vuotta)
Tukholmassa
OscarISweden.jpg Oskar I 8. maaliskuuta 18448. heinäkuuta 1859 4. heinäkuuta, 1799
Pariisissa
Ranskassa
Joséphinen 8. heinäkuuta 1859 (60 vuotta)
Tukholmassa
Karl XV i mitten av 1860-talet.jpg Kaarle IV 8. heinäkuuta 185918. syyskuuta 1872 3. toukokuuta 1826
Tukholmassa
Lovisa 18. syyskuuta 1872 (46 vuotta)
Malmössa
King Oscar II of Sweden in uniform.png Oskar II 18. syyskuuta 187226. lokakuuta 1905 21. tammikuuta 1829
Tukholmassa
Sophie Wilhelmina Marianne Henrietta 8. joulukuuta 1907 (78 vuotta)
Tukholmassa

Itsenäinen Norjan kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glücksburg-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Haakon VII FSA.jpg Haakon VII 18. marraskuuta 190521. syyskuuta 1957 3. elokuuta 1872 Gentofte Tanska Maud 22. heinäkuuta 1896 21. elokuuta 1957 (85 vuotta) Oslossa, Norjassa
Olav V of Norway.jpg Olavi V 21. syyskuuta 195717. tammikuuta 1991 2. heinäkuuta 1903 SandringhamIssa Märtha 21. maaliskuuta 1929 17. tammikuuta 1991 (87 vuotta) Holmenkollenissa
Harald V Norge.jpg Harald V 27. tammikuuta 1991 21. helmikuuta 1937 (ikä 77) Askerissa, Norjassa Sonja 29. elokuuta 1968