Lovisa (Ruotsin kuningatar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lovisa
Lovisa, Ruotsin ja Norjan kuningatar (väritetty valokuva, Mathias Hansen n. 1865).
Lovisa, Ruotsin ja Norjan kuningatar (väritetty valokuva, Mathias Hansen n. 1865).
Ruotsin kuningatar
Edeltäjä Joséphine
Seuraaja Sofia
Norjan kuningatar
Edeltäjä Joséphine
Seuraaja Sofia
Henkilötiedot
Koko nimi Vilhelmina Fredrika Alexandra Anne Lovisa
Syntynyt5. elokuuta 1828
Kuollut30. maaliskuuta 1871 (42 vuotta)
Puoliso Kaarle XV
Lapset Louise
Carl Oscar
Kaarle XV ja Loviisan hauta.

Lovisa (Vilhelmina Fredrika Alexandra Anne Lovisa, 5. elokuuta 182830. maaliskuuta 1871) oli Ruotsin ja Norjan kuningatar, kuningas Kaarle XV:n (IV:n) puoliso ja Alankomaiden prinsessa. Hänen isänsä oli Alankomaiden prinssi Fredrik, kuningas Vilhelm I:n nuorempi poika ja kuningas Vilhelm II:n veli, ja äitinsä Preussin prinsessa Luise, kuningas Fredrik Vilhelm III:n tytär.[1]

Ennen avioliittoaan prinsessa tunnettiin nimellä Louise, mutta hänen avioiduttuaan 19. kesäkuuta 1850 Ruotsin kruununprinssin Kaarlen kanssa hänet tunnettiin Ruotsissa kruununprinsessa Lovisana. Vuonna 1859 hänen puolisonsa astui Ruotsin valtaistuimelle nimellä Kaarle XV ja Norjan valtaistuimelle nimellä Kaarle IV, ja Lovisasta tuli molempien maiden kuningatar. Pari sai kaksi lasta, prinsessa Louisen (1851–1926), josta tuli Tanskan kuningatar kuningas Fredrik VIII:n puolisona, ja prinssi Carl Oscarin (1852–1854), joka kuoli lapsena.

Kuningatar piti historiasta ja musiikista, mutta oli epäsosiaalinen eikä välittänyt virallisista edustustehtävistä. Silti hän osallistui paljon hyväntekeväisyyteen, mikä oli kuningashuoneen naispuolisille jäsenille lähes pakollista. Hän toimi muun muassa suojelijana itsensä mukaan nimetylle, vuonna 1854 Tukholmaan perustetulle ja vuoteen 1970 asti toimineelle lastensairaalalle Kronprinsessan Lovisas vårdanstalt för sjuka barn.

Kuningatar Lovisa kuoli 42-vuotiaana keuhkokuumeeseen maaliskuun lopussa 1871.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lovisa (Louise) of the Netherlands Kungahuset. Viitattu 7.4.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]