Luettelo Italian pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Italian pääministereistä. Vuosina 1861–1946 pääministerin nimitys oli "Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtaja" ja vuodesta 1946 alkaen "Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtaja".

Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtajat (1861–1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt-kuollut)
Virka-aika Puolue
Camillo Benso Cavour di Ciseri.jpg Camillo Cavour
(1810–1861)
23. maaliskuuta 1861-6. kesäkuuta 1861† Oikeistopuolue
Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809–1880)
6. kesäkuuta 1861-3. maaliskuuta 1862 Oikeistopuolue
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
3. maaliskuuta 1862-8. joulukuuta 1862 Vasemmistopuolue
Luigi Carlo Farini 1.jpg Luigi Carlo Farini
(1812–1866)
8. joulukuuta 1862-24. maaliskuuta 1863 Oikeistopuolue
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
24. maaliskuuta 1863 - 28. syyskuuta 1864 Oikeistopuolue
Alfonso Lamarmora.jpg Alfonso Ferrero la Marmora
(1804–1878)
28. syyskuuta 1864-31. joulukuuta 1865 Oikeistopuolue
Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809–1880)
20. kesäkuuta 1866-10. huhtikuuta 1867 Oikeistopuolue
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
10. huhtikuuta 1867-27. lokakuuta 1867 Vasemmistopuolue
Luigi Federico Menabrea.gif Federico Luigi Menabrea
(1809–1896)
27. lokakuuta 1867-5. tammikuuta 1868 Oikeistopuolue
Giovanni Lanza iii.jpg Giovanni Lanza
(1810–1882)
14. joulukuuta 1869-10. heinäkuuta 1873 Oikeistopuolue
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
10. heinäkuuta 1873-25. maaliskuuta 1876 Oikeistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
25. maaliskuuta 1876-25. joulukuuta 1877 Vasemmistopuolue
Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
24. maaliskuuta 1878-19. joulukuuta 1878 Vasemmistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
19. joulukuuta 1878-14. heinäkuuta 1879 Vasemmistopuolue
Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
14. heinäkuuta 1879-25. marraskuuta 1879 Vasemmistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
29. toukokuuta 1881-25. toukokuuta 1883 Vasemmistopuolue
Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
29. heinäkuuta 1887-9. maaliskuuta 1889 Vasemmistopuolue
Rudini.jpg Antonio Starabba
(1839–1908)
6. helmikuuta 1891-15. toukokuuta 1892 Oikeistopuolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. toukokuuta 1892-15. joulukuuta 1893 Vasemmistopuolue
Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
15. joulukuuta 1893-10. maaliskuuta 1896 Vasemmistopuolue
Rudini.jpg Antonio Starabba
(1839–1908)
10. maaliskuuta 1896-11. heinäkuuta 1896 Oikeistopuolue
Luigi Pelloux.png Luigi Pelloux
(1839–1924)
29. kesäkuuta 1898-14. toukokuuta 1899 armeija
Giuseppe Saracco.gif Giuseppe Saracco
(1821–1907)
24. kesäkuuta 1900-15. helmikuuta 1901 Liberaalinen puolue
Giuseppe Zanardelli iii.jpg Giuseppe Zanardelli
(1826–1903)
15. helmikuuta 1901-3. marraskuuta 1903 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
3. marraskuuta 1903-12. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
Tommaso Tittoni 01.jpg Tommaso Tittoni
(1855–1931)
12. maaliskuuta 1905-28. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
Alessandro Fortis.jpg Alessandro Fortis
(1842–1909)
28. maaliskuuta 1905-24. joulukuuta 1905 Liberaalinen puolue
Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
8. helmikuuta 1906-29. toukokuuta 1906 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
29. toukokuuta 1906-11. joulukuuta 1909 Liberaalinen puolue
Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
11. joulukuuta 1909-31. maaliskuuta 1910 Liberaalinen puolue
Luigi Luzzatti.jpg Luigi Luzzatti
(1841–1927)
31. maaliskuuta 1910-30. maaliskuuta 1911 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
30. maaliskuuta 1911-21. maaliskuuta 1914 Liberaalinen puolue
Antonio Salandra.png Antonio Salandra
(1853–1931)
21. maaliskuuta 1914-5. marraskuuta 1914 Liberaalinen puolue
Paolo Boselli.jpg Paolo Boselli
(1838–1932)
18. kesäkuuta 1916-29. lokakuuta 1917 Liberaalinen puolue
VittorioEmanuelleOrlando28379v cropped.jpg Vittorio Emanuele Orlando
(1860–1952)
23. lokakuuta 1917-23. kesäkuuta 1919 Liberaalinen puolue
Francesco Saverio Nitti.jpg Francesco Saverio Nitti
(1868–1953)
23. kesäkuuta 1919-21. toukokuuta 1920 Radikaalipuolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. kesäkuuta 1920-4. heinäkuuta 1921 Liberaalinen puolue
Ivanoe Bonomi portrait.png Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
4. heinäkuuta 1921-26. helmikuuta 1922 Reformistinen sosialistipuolue
FACTA Luigi.gif Luigi Facta
(1861–1930)
26. helmikuuta 1922-1. elokuuta 1922 Liberaalinen puolue
Benito Mussolini (primo piano).jpg Benito Mussolini
(1883–1945)
31. lokakuuta 1922-25. heinäkuuta 1943 Kansallinen fasistipuolue
Pietro Badoglio 1921.jpg Pietro Badoglio
(1871–1956)
25. heinäkuuta 1943-17. huhtikuuta 1944 armeija
Ivanoe Bonomi portrait.png Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
18. kesäkuuta 1944-10. joulukuuta 1944 Demokraattinen työväenpuolue
Ferruccio Parri Senato.jpg Ferruccio Parri
(1890–1981)
21. kesäkuuta 1945-8. joulukuuta 1945 Toimintapuolue
Alcide de Gasperi 2.jpg Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. joulukuuta 1945-10. heinäkuuta 1946 Kristillisdemokraattinen puolue

Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtajat (vuodesta 1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt-kuollut)
Virka-aika Puolue
Alcide de Gasperi 2.jpg Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. heinäkuuta 1946-17. elokuuta 1953 Kristillisdemokraattinen puolue
Giuseppe Pella.jpg Giuseppe Pella
(1902–1981)
17. elokuuta 1953-12. tammikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
18. tammikuuta 1954-8. helmikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
Mario Scelba 1947.jpg Mario Scelba
(1901–1991)
10. helmikuuta 1954-6. heinäkuuta 1955 Kristillisdemokraattinen puolue
Antonio Segni Official.jpg Antonio Segni
(1891–1972)
6. heinäkuuta 1955-15. toukokuuta 1957 Kristillisdemokraattinen puolue
Adone Zoli.jpg Adone Zoli
(1887–1960)
19. toukokuuta 1957-1. heinäkuuta 1958 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. heinäkuuta 1958-15. helmikuuta 1959 Kristillisdemokraattinen puolue
Antonio Segni Official.jpg Antonio Segni
(1891–1972)
15. helmikuuta 1959-23. maaliskuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
Fernando Tambroni.jpg Fernando Tambroni
(1882–1963)
25. maaliskuuta 1960-26. heinäkuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
26. heinäkuuta 1960-21. kesäkuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908–2001)
21. kesäkuuta 1963-4. joulukuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
Aldo Moro br.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
4. joulukuuta 1963-24. kesäkuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908–2001)
24. kesäkuuta 1968-12. joulukuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
12. joulukuuta 1968-6. elokuuta 1970 Kristillisdemokraattinen puolue
Emilio Colombo 1966.jpg Emilio Colombo
(1920–2013)
6. elokuuta 1970-17. helmikuuta 1972 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
17. helmikuuta 1972-7. heinäkuuta 1973 Kristillisdemokraattinen puolue
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
26. heinäkuuta 1973-14. maaliskuuta 1974 Kristillisdemokraattinen puolue
Aldo Moro br.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
23. marraskuuta 1974-29. heinäkuuta 1976 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
29. heinäkuuta 1976-4. elokuuta 1979 Kristillisdemokraattinen puolue
Cossiga Francesco.jpg Francesco Cossiga
(1928–2010)
4. elokuuta 1979-18. lokakuuta 1980 Kristillisdemokraattinen puolue
Forlani.jpg Arnaldo Forlani
(s. 1925 )
18. lokakuuta 1980-28. kesäkuuta 1981 Kristillisdemokraattinen puolue
GSpadolini.jpg Giovanni Spadolini
(1925–1994)
28. kesäkuuta 1981-1. joulukuuta 1982 Tasavaltalainen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. joulukuuta 1982-4. elokuuta 1983 Kristillisdemokraattinen puolue
Bettino Craxi-1.jpg Bettino Craxi
(1934–2000)
4. elokuuta 1983-17. huhtikuuta 1987 sosialistinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
17. huhtikuuta 1987-28. heinäkuuta 1987 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Goria.jpg Giovanni Goria
(1943–1994)
28.heinäkuuta 1987-13. huhtikuuta 1988 Kristillisdemokraattinen puolue
Ciriaco De Mita 2010.jpg Ciriaco De Mita
(s. 1928 )
13. huhtikuuta 1988-22. heinäkuuta 1989 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
22. heinäkuuta 1989-24. kesäkuuta 1992 Kristillisdemokraattinen puolue
Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG Giuliano Amato
(s. 1938 )
28. kesäkuuta 1992-28. huhtikuuta 1993 sosialistinen puolue
Ciampi ritratto.jpg Carlo Azeglio Ciampi
(s. 1920 )
28. huhtikuuta 1993-10. toukokuuta 1994 sitoutumaton
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
10. toukokuuta 1994-17. tammikuuta 1995 Forza Italia
Lamberto dini.jpg Lamberto Dini
(s. 1931 )
17. tammikuuta 1995-17. toukokuuta 1996 sitoutumaton
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(s. 1939 )
17. toukokuuta 1996-21. lokakuuta 1998 Oliivipuukoalitio
Massimo D Alema - Prato 1 - resize, head.jpg Massimo D'Alema
(s. 1949 )
21. lokakuuta 1998-25. huhtikuuta 2000 Vasemmistodemokraatit
Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG Giuliano Amato
(s. 1938 )
25. huhtikuuta 2000-11. kesäkuuta 2001 Oliivipuukoalitio
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
11. kesäkuuta 2001-17. toukokuuta 2006 Forza Italia
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(s. 1939 )
17. toukokuuta 2006-8. toukokuuta 2008 Oliivipuukoalitio
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
8. toukokuuta 2008-16. marraskuuta 2011 Vapauden kansa
Mario Monti - Terre alte 2013.JPG Mario Monti
(s. 1943)
16. marraskuuta 2011-28. huhtikuuta 2013 sitoutumaton
Enrico Letta daticamera.jpg Enrico Letta
(s. 1966 )
28. huhtikuuta 2013-22. helmikuuta 2014 Demokraattinen puolue
Matteo Renzi 2.jpg Matteo Renzi
(s. 1975 )
22. helmikuuta 2014-12. joulukuuta 2016 Demokraattinen puolue
Paolo Gentiloni 2017.jpg Paolo Gentiloni
(s. 1954)
12. joulukuuta 2016- Demokraattinen puolue