Luettelo Italian pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Italian pääministereistä. Vuosina 1861–1946 pääministerin nimitys oli "Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtaja" ja vuodesta 1946 alkaen "Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtaja".

Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtajat (1861–1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Virka-aika Puolue
Camillo Benso Cavour di Ciseri.jpg Camillo Cavour
(1810–1861)
23. maaliskuuta 1861 – 6. kesäkuuta 1861† Oikeistopuolue
Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809–1880)
6. kesäkuuta 1861 – 3. maaliskuuta 1862 Oikeistopuolue
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
3. maaliskuuta 1862 – 8. joulukuuta 1862 Vasemmistopuolue
Luigi Carlo Farini 1.jpg Luigi Carlo Farini
(1812–1866)
8. joulukuuta 1862 – 24. maaliskuuta 1863 Oikeistopuolue
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
24. maaliskuuta 1863 – 28. syyskuuta 1864 Oikeistopuolue
Alfonso Lamarmora.jpg Alfonso Ferrero la Marmora
(1804–1878)
28. syyskuuta 1864 – 31. joulukuuta 1865 Oikeistopuolue
Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809–1880)
20. kesäkuuta 1866 – 10. huhtikuuta 1867 Oikeistopuolue
Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
10. huhtikuuta 1867 – 27. lokakuuta 1867 Vasemmistopuolue
Luigi Federico Menabrea.gif Federico Luigi Menabrea
(1809–1896)
27. lokakuuta 1867 – 5. tammikuuta 1868 Oikeistopuolue
Giovanni Lanza iii.jpg Giovanni Lanza
(1810–1882)
14. joulukuuta 1869 – 10. heinäkuuta 1873 Oikeistopuolue
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
10. heinäkuuta 1873 – 25. maaliskuuta 1876 Oikeistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
25. maaliskuuta 1876 – 25. joulukuuta 1877 Vasemmistopuolue
Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
24. maaliskuuta 1878 – 19. joulukuuta 1878 Vasemmistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
19. joulukuuta 1878 – 14. heinäkuuta 1879 Vasemmistopuolue
Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
14. heinäkuuta 1879 – 25. marraskuuta 1879 Vasemmistopuolue
Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1813–1887)
29. toukokuuta 1881 – 25. toukokuuta 1883 Vasemmistopuolue
Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
29. heinäkuuta 1887 – 9. maaliskuuta 1889 Vasemmistopuolue
Rudini.jpg Antonio Starabba
(1839–1908)
6. helmikuuta 1891 – 15. toukokuuta 1892 Oikeistopuolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. toukokuuta 1892 – 15. joulukuuta 1893 Vasemmistopuolue
Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
15. joulukuuta 1893 – 10. maaliskuuta 1896 Vasemmistopuolue
Rudini.jpg Antonio Starabba
(1839–1908)
10. maaliskuuta 1896 – 11. heinäkuuta 1896 Oikeistopuolue
Luigi Pelloux.png Luigi Pelloux
(1839–1924)
29. kesäkuuta 1898 – 14. toukokuuta 1899 armeija
Giuseppe Saracco.gif Giuseppe Saracco
(1821–1907)
24. kesäkuuta 1900 – 15. helmikuuta 1901 Liberaalinen puolue
Giuseppe Zanardelli iii.jpg Giuseppe Zanardelli
(1826–1903)
15. helmikuuta 1901 – 3. marraskuuta 1903 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
3. marraskuuta 1903 – 12. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
Tommaso Tittoni 01.jpg Tommaso Tittoni
(1855–1931)
12. maaliskuuta 1905 – 28. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
Alessandro Fortis.jpg Alessandro Fortis
(1842–1909)
28. maaliskuuta 1905 – 24. joulukuuta 1905 Liberaalinen puolue
Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
8. helmikuuta 1906 – 29. toukokuuta 1906 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
29. toukokuuta 1906 – 11. joulukuuta 1909 Liberaalinen puolue
Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
11. joulukuuta 1909 – 31. maaliskuuta 1910 Liberaalinen puolue
Luigi Luzzatti.jpg Luigi Luzzatti
(1841–1927)
31. maaliskuuta 1910 – 30. maaliskuuta 1911 Liberaalinen puolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
30. maaliskuuta 1911 – 21. maaliskuuta 1914 Liberaalinen puolue
Antonio Salandra.png Antonio Salandra
(1853–1931)
21. maaliskuuta 1914 – 5. marraskuuta 1914 Liberaalinen puolue
Paolo Boselli.jpg Paolo Boselli
(1838–1932)
18. kesäkuuta 1916 – 29. lokakuuta 1917 Liberaalinen puolue
VittorioEmanuelleOrlando28379v cropped.jpg Vittorio Emanuele Orlando
(1860–1952)
23. lokakuuta 1917 – 23. kesäkuuta 1919 Liberaalinen puolue
Francesco Saverio Nitti.jpg Francesco Saverio Nitti
(1868–1953)
23. kesäkuuta 1919 – 21. toukokuuta 1920 Radikaalipuolue
Giovanni Giolitti.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. kesäkuuta 1920 – 4. heinäkuuta 1921 Liberaalinen puolue
Ivanoe Bonomi portrait.png Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
4. heinäkuuta 1921 – 26. helmikuuta 1922 Reformistinen sosialistipuolue
FACTA Luigi.gif Luigi Facta
(1861–1930)
26. helmikuuta 1922 – 1. elokuuta 1922 Liberaalinen puolue
Benito Mussolini (primo piano).jpg Benito Mussolini
(1883–1945)
31. lokakuuta 1922 – 25. heinäkuuta 1943 Kansallinen fasistipuolue
Pietro Badoglio 1921.jpg Pietro Badoglio
(1871–1956)
25. heinäkuuta 1943 – 17. huhtikuuta 1944 armeija
Ivanoe Bonomi portrait.png Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
18. kesäkuuta 1944 – 10. joulukuuta 1944 Demokraattinen työväenpuolue
Ferruccio Parri Senato.jpg Ferruccio Parri
(1890–1981)
21. kesäkuuta 1945 – 8. joulukuuta 1945 Toimintapuolue
Alcide de Gasperi 2.jpg Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. joulukuuta 1945 – 10. heinäkuuta 1946 Kristillisdemokraattinen puolue

Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtajat (vuodesta 1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt – kuollut)
Virka-aika Puolue
Alcide de Gasperi 2.jpg Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. heinäkuuta 1946 – 17. elokuuta 1953 Kristillisdemokraattinen puolue
Giuseppe Pella.jpg Giuseppe Pella
(1902–1981)
17. elokuuta 1953 – 12. tammikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
18. tammikuuta 1954 – 8. helmikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
Mario Scelba 1947.jpg Mario Scelba
(1901–1991)
10. helmikuuta 1954 – 6. heinäkuuta 1955 Kristillisdemokraattinen puolue
Antonio Segni Official.jpg Antonio Segni
(1891–1972)
6. heinäkuuta 1955 – 15. toukokuuta 1957 Kristillisdemokraattinen puolue
Adone Zoli.jpg Adone Zoli
(1887–1960)
19. toukokuuta 1957 – 1. heinäkuuta 1958 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. heinäkuuta 1958 – 15. helmikuuta 1959 Kristillisdemokraattinen puolue
Antonio Segni Official.jpg Antonio Segni
(1891–1972)
15. helmikuuta 1959 – 23. maaliskuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
Fernando Tambroni.jpg Fernando Tambroni
(1882–1963)
25. maaliskuuta 1960 – 26. heinäkuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
26. heinäkuuta 1960 – 21. kesäkuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908–2001)
21. kesäkuuta 1963 – 4. joulukuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
Aldo Moro.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
4. joulukuuta 1963 – 24. kesäkuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908–2001)
24. kesäkuuta 1968 – 12. joulukuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
12. joulukuuta 1968 – 6. elokuuta 1970 Kristillisdemokraattinen puolue
Emilio Colombo 1966.jpg Emilio Colombo
(1920–2013)
6. elokuuta 1970 – 17. helmikuuta 1972 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
17. helmikuuta 1972 – 7. heinäkuuta 1973 Kristillisdemokraattinen puolue
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
26. heinäkuuta 1973 – 14. maaliskuuta 1974 Kristillisdemokraattinen puolue
Aldo Moro.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
23. marraskuuta 1974 – 29. heinäkuuta 1976 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
29. heinäkuuta 1976 – 4. elokuuta 1979 Kristillisdemokraattinen puolue
Cossiga Francesco.jpg Francesco Cossiga
(1928–2010)
4. elokuuta 1979 – 18. lokakuuta 1980 Kristillisdemokraattinen puolue
Forlani.jpg Arnaldo Forlani
(s. 1925 )
18. lokakuuta 1980 – 28. kesäkuuta 1981 Kristillisdemokraattinen puolue
GSpadolini.jpg Giovanni Spadolini
(1925–1994)
28. kesäkuuta 1981 – 1. joulukuuta 1982 Tasavaltalainen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. joulukuuta 1982 – 4. elokuuta 1983 Kristillisdemokraattinen puolue
Bettino Craxi-1.jpg Bettino Craxi
(1934–2000)
4. elokuuta 1983 – 17. huhtikuuta 1987 sosialistinen puolue
Amintore Fanfani Senato.jpg Amintore Fanfani
(1908–1999)
17. huhtikuuta 1987 – 28. heinäkuuta 1987 Kristillisdemokraattinen puolue
Giovanni Goria.jpg Giovanni Goria
(1943–1994)
28.heinäkuuta 1987 – 13. huhtikuuta 1988 Kristillisdemokraattinen puolue
Ciriaco De Mita 2010.jpg Ciriaco De Mita
(s. 1928 )
13. huhtikuuta 1988 – 22. heinäkuuta 1989 Kristillisdemokraattinen puolue
Giulio Andreotti, ca 1987.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
22. heinäkuuta 1989 – 24. kesäkuuta 1992 Kristillisdemokraattinen puolue
Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG Giuliano Amato
(s. 1938 )
28. kesäkuuta 1992 – 28. huhtikuuta 1993 sosialistinen puolue
Ciampi ritratto.jpg Carlo Azeglio Ciampi
(s. 1920 )
28. huhtikuuta 1993 – 10. toukokuuta 1994 sitoutumaton
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
10. toukokuuta 1994 – 17. tammikuuta 1995 Forza Italia
Lamberto dini.jpg Lamberto Dini
(s. 1931 )
17. tammikuuta 1995 – 17. toukokuuta 1996 sitoutumaton
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(s. 1939 )
17. toukokuuta 1996 – 21. lokakuuta 1998 Oliivipuukoalitio
Massimo D Alema - Prato 1 - resize, head.jpg Massimo D'Alema
(s. 1949 )
21. lokakuuta 1998 – 25. huhtikuuta 2000 Vasemmistodemokraatit
Giuliano Amato - Festival Economia 2013.JPG Giuliano Amato
(s. 1938 )
25. huhtikuuta 2000 – 11. kesäkuuta 2001 Oliivipuukoalitio
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
11. kesäkuuta 2001 – 17. toukokuuta 2006 Forza Italia
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(s. 1939 )
17. toukokuuta 2006 – 8. toukokuuta 2008 Oliivipuukoalitio
Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(s. 1936 )
8. toukokuuta 2008 – 16. marraskuuta 2011 Vapauden kansa
Mario Monti - Terre alte 2013.JPG Mario Monti
(s. 1943)
16. marraskuuta 2011 – 28. huhtikuuta 2013 sitoutumaton
Enrico Letta daticamera.jpg Enrico Letta
(s. 1966 )
28. huhtikuuta 2013 – 22. helmikuuta 2014 Demokraattinen puolue
Matteo Renzi 2.jpg Matteo Renzi
(s. 1975 )
22. helmikuuta 2014 – 12. joulukuuta 2016 Demokraattinen puolue
Paolo Gentiloni 2017.jpg Paolo Gentiloni
(s. 1954)
12. joulukuuta 2016 – 1. kesäkuuta 2018 Demokraattinen puolue
Giuseppe Conte 2.jpg Giuseppe Conte
(s. 1964)
1. kesäkuuta 2018 – sitoutumaton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]