Oliivipuukoalitio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oliivipuukoalitio oli Italiassa eri muodoissa vuosina 1995–2007 toiminut keskustavasemmistolainen poliittinen liittouma. Sen pohjalta perustettiin syksyllä 2007 Partito Democratico.

Ensimmäinen Oliivipuukoalitio (ital. l’Ulivo – insieme per l’Italia) osallistui huhtikuun 1996 vaaleihin yhdessä Partito della Rifondazione Comunistan kanssa ja voitti ne.[1] Romano Prodista tuli pääministeri. Prodin ensimmäinen hallitus kaatui lokakuussa 1998, kun kommunistit jättivät sen. Oliivipuu oli myös Massimo D’Aleman I ja II hallituksen sekä Giuliano Amaton II hallituksen ydin. Oliivipuu hävisi 2001 vaalit Silvio Berlusconin Casa delle Libertàlle. Koalitio hajosi pian puolueiden välisiin riitoihin Prodin jätettyä tehtävänsä.

Toinen Oliivipuukoalitio (ital. Uniti nell’Ulivo) osallistui kesän 2004 europarlamenttivaaleihin ja sai 31,1 % äänistä. Se oli tällä kertaa yhtenäisempi, ja siihen kuului vain kolme edellisen koalition kahdeksasta (Democratici di Sinistra, Democrazia è Libertà – La Margherita ja Socialisti Democratici Italiani) puolueesta sekä uusi pieni Movimento Repubblicani Europei.

Syyskuussa 2004 muodostettiin näiden neljän puolueen kesken Uniti nell’Ulivo tai FED. Se muodosti laajemman vaalikoalition L’Unione.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Ulivo-Insieme per l'Italia" Republica. Viitattu 9.6.2018.