Luettelo Airbus A320 -sarjan onnettomuuksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
US Airwaysin lento 1549 teki pakkolaskun Hudsonjokeen 15. tammikuuta 2009. Kaikki koneessa olleet selvisivät onnettomuudesta elossa.

Airbus A320 -sarja on Airbusin valmistama kapearunkoisten lyhyen ja keskipitkän matkan suihkuturbiinikäyttöisten lentokoneiden tuoteperhe, johon kuuluvat Airbus A318, A319, A320 ja A321. Se lensi ensilentonsa 22. helmikuuta 1987 ja otettiin liikennekäyttöön 28. maaliskuuta 1988.[1] Sarjan koneita on marraskuun 2018 loppuun mennessä valmistettu 8 512 kappaletta.[2]

Valmistetuista koneista 41 eli noin 0,5 prosenttia on vuoden 2018 loppuun mennessä tuhoutunut onnettomuuksissa, terroriteoissa ja muissa tapahtumissa.[3] Vertailun vuoksi A320-sarjan pääkilpailijalla Boeing 737:llä vastaava osuus on 2,0 prosenttia, mutta 737 lensi ensilentonsa 20 vuotta ennen A320-sarjaa.[4]

A320-sarjan toistaiseksi pahin onnettomuus tapahtui 31. lokakuuta 2015, kun Kolavian lennolla 9268 räjähti kotitekoinen pommi sen lentäessä Siinain niemimaan yllä. Pommi synnytti koneen sisälle ylipaineen, joka sai sen hajoamaan kappaleiksi ja syöksymään maahan. Kaikki 224 koneessa ollutta saivat surmansa.[5]

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki onnettomuudet ja muut tapahtumat, jotka ovat johtaneet koneen tuhoutumiseen tai hylkäämiseen.[6]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Paikka Lentoyhtiö Versio Rekisteri Uhrit/
Koneessa
olleet
Lyhyt kuvaus Viite
26.6.1988 Ranska Mulhouse Air France A320-111 F-GFKC 3/126 Air Francen lento 296 törmäsi matalan ylilennon päätteeksi kiitotien päässä olleisiin puihin ja syöksyi maahan. Kone lensi liian matalalla, ja tehoja lisättiin liian myöhään. [7]
14.2.1990 Intia Bangalore Indian Airlines A320-231 VT-EPN 92/146 Indian Airlinesin lento 605 laskeutui tuntemattomasta syystä lähestymisen aikana liian matalalle ja osui maahan. [8]
20.1.1992 Ranska Strasbourg Air Inter A320-111 F-GGED 87/96 Air Interin lennon 148 miehistö syötti vahingossa autopilotille liian suuren vajoamisnopeuden. Kone laskeutui pilvisessä säässä liian matalalle ja törmäsi vuoreen. [9]
14.9.1993 Puola Varsova Lufthansa A320-211 D-AIPN 2/70 Lufthansan lento 2904 laskeutui huonossa säässä liian pitkälle, eikä miehistö saanut aloitettua tehokasta jarrutusta tarpeeksi nopeasti. Lentäjät ohjasivat koneen ulos kiitotieltä huomattuaan, ettei konetta saada pysäytettyä. Kone törmäsi penkereeseen ja antenniin ja syttyi tuleen. [10]
10.3.1997 Arabiemiirikunnat Abu Dhabi Gulf Air A320-212 A4O-EM 0/115 Gulf Airin lennon 071 miehistöllä oli lähtökiidossa ongelmia ohjauksen kanssa. Lähtökiito keskeytettiin, mutta kone ajautui ulos kiitotieltä ja sen nokkapyörä romahti. [11]
22.3.1998 Filippiinit Bacolod Philippine Airlines A320-214 RP-C3222 0+3/130 Philippine Airlinesin lento 137 ajautui laskukiidossa ulos kiitotieltä, kun teknisen vian vuoksi automaattinen tehonsäätö kytkeytyi pois päältä. Toinen moottori alkoi käydä lähes täydellä teholla, kun toinen taas jarrutti, ja kone suistui kiitotieltä. Miehistö sai koneen ohjattua takaisin kiitotielle, mutta kiitotien pituus loppui kesken ennen koneen pysäyttämistä, ja kone törmäsi kiitotien päässä olleisiin rakennuksiin. [12]
11.4.2000 Meksiko Minatitlan Mexicana de Aviación A320-231 F-OHMD 0/0 Kone vaurioitui pahoin tankkauksen aikana syttyneessä tulipalossa. Tankkausauto lähti ilmeisesti ajamaan pois, vaikka tankkausletku oli vielä kiinni koneessa. [13]
23.8.2000 Bahrain Al-Muharraq Gulf Air A320-212 A4O-EK 143/143 Gulf Airin lento 072 lähestyi liian kovaa ja korkealla, ja miehistö teki kaarroksen korjatakseen tilannetta. Siitä huolimatta laskeutumisyritys epäonnistui ja päättyi ylösvetoon. Koneen noustessa ylöspäin miehistö menetti asentotajunsa ja laski nokkaa alaspäin. Kone alkoi menettää korkeutta ja syöksyi lopulta mereen. [14]
7.2.2001 Espanja Bilbao Iberia A320-214 EC-HKJ 0/143 Iberian lento 1456 joutui loppulähestymisen aikana kovaan turbulenssiin ja tuuliväänteeseen. Miehistö yritti ylösvetoa, mutta vaihtuvat tuuliolot yhdistettynä miehistön ohjausliikkeisiin laukaisivat suojamekanismin, joka laski koneen nokkaa. Kone osui kiitotiehen kovaa, sen nokkapyörä romahti ja kone liukui noin kilometrin pitkin kiitotietä. [15]
24.7.2001 Sri Lanka Colombo SriLankan Airlines A320-231 4R-ABA 0/0 Tamilitiikerit tekivät Colombon lentoasemalle itsemurhaiskun, jossa tuhoutui neljä matkustajakonetta ja useita sotilaskoneita, ja ainakin 19 ihmistä kuoli. [16]
28.8.2002 Yhdysvallat Phoenix America West Airlines A320-231 N635AW 0/159 America West Airlinesin lento 794 ajautui laskukiidossa sivuun kiitotieltä, kun lentäjä valitsi vahingossa toiseen moottoriin lentoonlähtötehon. [17]
19.1.2003 Yhdysvallat New York Northwest Airlines A319-114 N313NB 0/2 Konetta rullannut mekaanikko käytti liian suurta moottoritehoa ja menetti koneen hallinnan. Se törmäsi pysäköityyn koneeseen ja betoniseen tukipylvääseen. [18]
21.3.2003 Taiwan Tainan TransAsia Airways A321-131 B-22603 0/175 TransAsia Airwaysin lento 543 laskeutui kiitotiellä olleen ajoneuvon päälle. Ajoneuvossa olleet kaksi ihmistä loukkaantuivat, ja koneen runko vaurioitui pahoin. [19]
3.5.2006 Venäjä Sotši Armavia A320-211 EK32009 113/113 Armavian lento 967 lähestyi Sotšia huonossa säässä. Olosuhteet huononivat äkisti, ja miehistö teki ylösvedon. Kapteeni menetti ylösvedon aikana asentotajunsa ja alkoi laskea koneen nokkaa alemmas, kunnes kone syöksyi mereen. [20]
5.5.2006 Belgia Bryssel Armavia A320-211 EK32010 0/0 Tuhoutui hangaarin tulipalossa Zaventemin lentoasemalla. [21]
5.5.2006 Belgia Bryssel Armenian International Airways A320-211 EK32001 0/0 Tuhoutui hangaarin tulipalossa Zaventemin lentoasemalla. [22]
5.5.2006 Belgia Bryssel HellasJet A320-232 SX-BVB 0/0 Tuhoutui hangaarin tulipalossa Zaventemin lentoasemalla. [23]
17.7.2007 Brasilia São Paulo TAM Linhas Aéreas A320-233 PR-MBK 187+12/187 TAM Linhas Aéreasin lento 3054 laskeutui São Paulon sateesta märälle kiitotielle vain toisen moottorin suihkujarru käyttökunnossa. Miehistö ei noudattanut tilanteeseen annettuja ohjeita, vaan laittoi tehovivut asentoon, joka sai koneen automatiikan pyrkimään nopeuden säilyttämiseen. Sen seurauksena myöskään spoilerit ja automaattijarru eivät aktivoituneet. Kone ajautui ulos kiitotieltä ja törmäsi rakennukseen ja huoltoasemaan. [24]
26.10.2007 Filippiinit Butuan Philippine Airlines A320-214 RP-C3224 0/154 Philippine Airlinesin lennon 475 laskukiito meni pitkäksi. Kone kulki alas pientä rinnettä ja päätyi metsään. [25]
30.5.2008 Honduras Tegucigalpa TACA A320-233 EI-TAF 3+2/124 TACA:n lento 390 laskeutui liian kauas sateesta märän kiitotien alusta ja laskukiito meni pitkäksi. Kone putosi kiitotien päässä alas penkereeltä tielle ja vaurioitui pahoin. [26]
27.11.2008 Ranska Canet XL Airways Germany A320-232 D-AXLA 7/7 Koelennolla olleen XL Airways Germanyn lennon 888T miehistö yritti lähestymisen aikana kokeilla nousukulmaa rajoittavaa suojamekanismia. Kallistuskulma-anturit eivät kuitenkaan olleet toiminnassa, eikä mekanismi aktivoitunut, vaan kone menetti nopeutta, sakkasi ja syöksyi mereen. [27]
15.1.2009 Yhdysvallat New York US Airways A320-214 N106US 0/155 US Airwaysin lento 1549 osui lintuparveen pian lentoonlähdön jälkeen, ja molemmat moottorit sammuivat. Miehistö ei saanut niitä käynnistettyä uudelleen ja joutui tekemään pakkolaskun Hudsonjokeen. [28]
28.7.2010 Pakistan Islamabad Airblue A321-231 AP-BJB 152/152 Airbluen lento 202 törmäsi vuoreen lähestyessään huonossa näkyvyydessä. Kapteeni laski koneen minimikorkeuden alapuolelle ja alkoi sen jälkeen lentää lähestymistä käyttäen improvisoitua reittiä. Hän ei reagoinut perämiehen varoituksiin, eikä perämies ottanut konetta hallintaansa. [29]
24.9.2010 Italia Palermo Windjet A319-132 EI-EDM 0/129 Windjetin lento 243 osui lentäjien virheen vuoksi maahan ennen kiitotien alkua, liukui maata pitkin 850 metriä ja pysähtyi kiitotien viereen. [30]
25.8.2011 Libya Tripoli Afriqiyah Airways A320-214 5A-ONK 0/0 Pysäköitynä ollut kone vaurioitui pahoin tykkitulesta kapinallisten ja Gaddafin kannattajien välisessä taistelussa. Kone jäi seisomaan lentoasemalle, kunnes siihen osui jälleen tykkitulta heinä–elokuussa 2014, jolloin kone tuhoutui. [31]
5.2.2012 Japani Sendai All Nippon Airways A320-211 JA8384 0/166 All Nippon Airwaysin lennon 731 pyrstö osui kiitotiehen miehistön tehtyä ylösvedon. Kone kärsi pahoja vaurioita ja poistettiin käytöstä. [32]
6.2.2013 Tunisia Tunis Tunisair A320-211 TS-IMB 0/83 Kova sivutuuli puhalsi Tunisairin lennon 712 ohi kiitotiestä. Se laskeutui ruoholle kiitotien viereen, kulki kiitotien yli ja sen nokkapyörä romahti. [33]
16.3.2013 Indonesia Jakarta GECAS A320-214 N620SC 0/0 Koneeseen osui pyrstön huollossa käytettävä teline, jonka myrskytuuli puhalsi asematason poikki. Kone vaurioitui pahoin eikä sitä enää korjattu. [34]
3.7.2013 Libya Tripoli Petra Airlines A320-212 JY-PTA 0/1 Miehistölle tarkoitettu happipullo räjähti koneessa vaurioittaen keulaa ja ohjaamoa. [35]
5.1.2014 Intia Jaipur Air India A320-212 VT-ESH 0/179 Air Indian lento 890 laskeutui erittäin huonossa näkyvyydessä kiitotien sivuun ja sen siipi osui puihin. [36]
14.4.2014 Myanmar Jaipur Golden Myanmar Airlines A320-232 XY-AGT 0/? Rullaava kone vaurioitui korjauskelvottomaksi törmättyään A319-koneeseen. [37]
27.7.2014 Libya Tripoli Libyan Airlines A320-214 5A-LAI 0/0 Koneen peräosa irtosi, kun se sai osuman tykkitulesta seistessään lentoasemalla. [38]
28.12.2014 Indonesia Karimatansalmi Indonesia AirAsia A320-216 PK-AXC 162/162 Indonesia AirAsian lennon 8501 korkeusperäsimen liikkeitä rajoittava järjestelmä piti sähkövian vuoksi nollata useita kertoja lennon aikana. Neljännellä kerralla toinen lentäjistä käytti nollaukseen menetelmää, joka ei ollut lentokäsikirjan mukainen ja johti autopilotin ja muiden järjestelmien sulkeutumiseen sekä joidenkin suojamekanismien menettämiseen. Kone kallistui vasemmalle, ja konetta ohjannut lentäjä menetti ilmeisesti asentotajunsa kallistusta oikaistessaan. Hän nosti koneen nokkaa rajusti, jolloin kone alkoi nousta, sakkasi ja syöksyi mereen. [39]
24.3.2015 Ranska Prads-Haute-Bléone Germanwings A320-211 D-AIPX 150/150 Germanwingsin lennon 9525 mielenterveysongelmista kärsinyt perämies lukitsi kapteenin ulos koneen ohjaamosta ja sääti autopilotin laskemaan korkeutta. Kone jatkoi laskeutumista, kunnes törmäsi vuorenrinteeseen. Perämies pelkäsi ilmeisesti menettävänsä lentolupansa, mikäli mielenterveysongelmat tulisivat viranomaisten tietoon, ja päätti tehdä itsemurhan. [40]
29.3.2015 Kanada Halifax Air Canada A320-211 C-FTJP 0/138 Air Canadan lento 624 ajautui lähestymisen aikana liian matalalle, osui voimalinjoihin ja laskeutui ennen kiitotien alkua. Osa laskutelineistä ja molemmat moottorit irtosivat. [41]
14.4.2015 Japani Hiroshima Asiana Airlines A320-232 HL7762 0/82 Asiana Airlinesin lento 162 ajautui lähestymisen aikana liian matalalle, osui antenniin ja laskeutui ennen kiitotien alkua. Koneen vasen siipi, vasen moottori ja pyrstön alaosa vaurioituivat pahoin. [42]
25.4.2015 Turkki Istanbul Turkish Airlines A320-232 TC-JPE 0/? Turkish Airlinesin lento 1878 laskeutui moottoriongelmien vuoksi liian kovaa. Koneen toinen päälaskuteline romahti, ja kone ajautui ulos kiitotieltä. [43]
31.10.2015 Egypti Hasna Kolavia A321-231 EI-ETJ 224/224 Kolavian lennolla 9268 räjähti kotitekoinen pommi, jonka synnyttämä ylipaine hajotti koneen kappaleiksi. [5]
2.2.2016 Somalia Mogadishu Daallo Airlines A321-111 SX-BHS 1/81 Daallo Airlinesin lennolla 159 räjähti pommi. Koneen kylkeen tuli suuri aukko, josta yksi matkustaja putosi ulos. Kone laskeutui turvallisesti, mutta vaurioitui korjauskelvottomaksi. [44]
19.5.2016 Välimeri EgyptAir A320-232 SU-GCC 66/66 EgyptAirin lento 804 syöksyi Välimereen noin 200 kilometrin päässä Egyptin rannikolta. Egyptin viranomaisten mukaan hylystä löytyi räjähdejäämiä, mutta ranskalaisten onnettomuustutkijoiden mukaan onnettomuuden aiheutti todennäköisesti ohjaamossa syttynyt tulipalo. [45]
8.12.2017 Qatar Doha Qatar Airways A321-231 A7-AIB 0/? Huollossa olleen koneen viihdejärjestelmän satelliittiantenni syttyi tuleen. Palo poltti koneen katon puhki ja vaurioitti matkustamoa pahoin ennen kuin se saatiin sammutettua. [46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Airbus A319/320/321 specs Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  2. O&Ds Airbus Commercial Aircraft November 2018 (XLS) 30.11.2018. Airbus. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  3. Airbus A319/320/321 specs Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  4. Boeing 737 specs Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  5. a b Criminal Occurrence description EI-ETJ Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  6. Accident list: Airbus A319/320/321 Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  7. Accident description F-GFKC Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  8. Accident description VT-EPN Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  9. Accident description F-GGED Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  10. Accident description D-AIPN Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  11. Accident description A4O-EM Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  12. Accident description RP-C3222 Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  13. Hull-loss description F-OHMD Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  14. Accident description A4O-EK Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  15. Accident description EC-HKJ Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  16. Criminal Occurrence description 4R-ABA Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  17. Accident description N635AW Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  18. Accident description N313NB Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  19. Accident description B-22603 Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  20. Accident description EK32009 Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  21. Hull-loss description EK32010 Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  22. Hull-loss description EK32001 Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  23. Hull-loss description SX-BVB Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  24. Accident description PR-MBK Aviation Safety Network. Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  25. Accident description RP-C3224 Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  26. Accident description EI-TAF Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  27. Accident description D-AXLA Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  28. Accident description N106US Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  29. Accident description AP-BJB Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  30. Accident description EI-EDM Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  31. Criminal Occurrence description 5A-ONK Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  32. Accident description JA8384 Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  33. Accident description TS-IMB Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  34. Hull-loss description N620SC Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  35. Hull-loss description JY-PTA Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  36. Accident description VT-ESH Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  37. Accident description XY-AGT Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  38. Criminal Occurrence description 5A-LAI Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  39. Accident description PK-AXC Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  40. Criminal Occurrence description D-AIPX Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  41. Accident description C-FTJP Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  42. Accident description HL7762 Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  43. Accident description TC-JPE Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  44. Criminal Occurrence description SX-BHS Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  45. Accident description SU-GCC Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)
  46. Hull-loss description A7-AIB Aviation Safety Network. Viitattu 24.12.2018. (englanniksi)