Tuuliväänne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuuli ajaa savua eri korkeuksilla eri suuntiin.

Tuuliväänne (engl. windshear) on ilmiö, jossa tuulen suunta tai nopeus taikka kumpikin muuttuu kahden pisteen välillä. Ilmailussa ja meteorologiassa ilmiöstä käytetään yleisesti sen englanninkielistä nimitystä shear.

Jos havaintopisteet ovat eri korkeuksilla, puhutaan vertikaalisesta väänteestä; jos ne ovat samalla korkeudella, on kyseessä horisontaaliväänne. Ilmailussa tuuliväänne on erityisen vaarallinen lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana; vaarallisuutta lisää ilmiöön usein liittyvä turbulenssi. Tuuliväänteeseen liittyy myös muun muassa aaltomaisia pilviä (undulatus).lähde?

Säätilanteita, joissa tuuliväännettä havaitaan ovat

  • Rintamat. Rintaman väänne on merkittävä, jos lämpötilaero ilmamassojen välillä on yli 5 °C ja tai rintama liikkuu yli 8 m/s. Koska rintamat ovat kolmiulotteisia, niihin liittyvään väänteeseen on mahdollista törmätä millä korkeudella tahansa troposfäärissä.
  • Esteet. Jos tuuli ylhäällä tulee vuoren yli, on alhaalla sen edessä akanpyörre, ja suunnilleen vuoren huipun korkeudelta alavirtaan esiintyy voimakasta väännettä.
  • Inversio
  • Ukkoseen liittyvät ukkospuuskat ja syöksyvirtaukset.

0–6 kilometrissä yli 10 m/s shear voi tuottaa iltapäiväukkosta, jos ilmakehän epävakaisuusluvut ovat korkeita[1]. Jos shear on 0–4 kilometrissä yli 17 m/s, syntyy useimmiten supersoluja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]