Leppävaaran kaupunkirata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leppävaaran kaupunkirata
Perustiedot
Reitti Helsinki–Leppävaara
Avattu 2001
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Väylävirasto
Liikenne
Liikennöitsijä(t) VR
Tekniset tiedot
Pituus 11,0 km
Raiteiden lkm 2 raidetta Rantaradan 2 raiteen rinnalla
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys 25 kV 50 Hz
Sallittu nopeus
 • henkilöliikenteessä 120 km/h
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus (Helsinki)–Leppävaara[1]
Ohjauskeskus Helsinki
Suojastus kyllä
Kulunvalvonta JKV

( ) = liikennepaikka ei kuulu kauko-ohjattuun rataan.

Leppävaaran kaupunkirata (ruots. Alberga stadsbana) on Helsingistä Huopalahden kautta Leppävaaraan johtava kaupunkirata, joka valmistui neliraiteiseksi elokuussa 2001. Se on samalla itäisin osa Turkuun johtavaa rantarataa.

Rataa on suunniteltu jatkettavaksi Leppävaarasta Kauklahteen saakka, eli rantaradalle välille LeppävaaraEspoo rakennettaisiin kaksi raidetta lisää. Jatkettavan osan pituus on noin 14 kilometriä. Jatkeen rakentaminen alkoi loppuvuodesta 2022 ja arvioitu valmistumisvuosi on 2028.

Useampiraiteinen rata mahdollistaisi lähijunien ja nopeiden kaukojunien erottelun omille raiteilleen, näin pystyttäisiin tihentämään junien vuorovälejä rantaradalla. Nykyisin Espoon keskuksesta junien vuoroväli on noin 15 minuuttia. Kaupunkiradan valmistuttua vuoroväli saataisiin parhaimmillaan kuuteen minuuttiin. Espoon kaupunkirata tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, jos ELSA-rataa aletaan rakentaa Espoosta Histan ja Veikkolan kautta Lohjanharjulle ja ehkä mahdollisesti Turkuun saakka.

Helsinki–Leppävaara-väliä kulkevat arkisin tihein väliajoin liikennöivät A-junat, jotka pysähtyvät kaikilla asemilla. Hiljaiseen aikaan välillä kulkee L-juna Kirkkonummelle asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. F 8/2009 Rataverkon kuvaus 1.1.2010 (pdf) (4.2. Kauko-ohjatut radat) 1.1.2010. Helsinki: Ratahallintokeskus. Viitattu 2.2.2010.