Kristian Trapp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1769 syntynyttä turkulaista kauppiasta. Hänen samannimisestä pojastaan, vuonna 1793 syntyneestä laivanvarustaja ja kauppaneuvos Kristian Trappista on eri artikkeli.
Kristian Trapp, tuntemattoman taiteilijan tekemä miniatyyrimuotokuva.

Christian (Kristian) Trapp (27. elokuuta 1769 Turku18. toukokuuta 1841 Turku)[1] oli suomalainen kauppias, joka oli vuoden 1809 Porvoon valtiopäivillä porvarissäädyn puhemiehenä. Hän oli Turun johtavia porvareita.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trappin suku tuli Tallinnasta Turkuun vuonna 1722 ja toimi kauppiaina ja valtiopäivämiehinä useassa polvessa. Kristian Trappin samanniminen isä harjoitti monipuolista liiketoimintaa, johon kuului muun muassa laivanvarustusta ja merkittävä tupakkatehdas. Hänen äitinsä oli Margaretha Christina Ingman. Nuorempi Trapp sai porvarinoikeudet vuonna 1791 ja perusti yhdessä isänsä kanssa Chr. Trapp & Co. -liikkeen, jonka johto siirtyi hänelle vuonna 1800. Vaikka suvun omaisuus hajautuikin perinnönjaoissa, Trapp peri isältään poikkeuksellisen suuromaisuuden, mukaan lukien enemmistö tupakkatehtaan osakkeista sekä kaupungin arvokkaimpana pidetty yksityistalo. Tupakkatehdas ja talo tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1827, mutta Trapp sai pian liiketoimintansa elvytettyä. Hän toimi myös kaupungin jälleenrakennuskomitean puheenjohtajana.[1]

Trapp kuului Turun kaupunginvanhimpiin ja hänet valittiin kaupungin ensimmäiseksi edustajaksi Porvoon valtiopäiville 1809. Hänet nimitettiin porvarissäädyn puhemieheksi ja valtiopäivien loppuvaiheessa hän toimi lisäksi Turkuun sijoitetun kansliajohtokunnan puheenjohtajana. Valtiopäivien päätyttyä hänet palkittiin toiminnastaan kauppaneuvoksen arvonimellä.[1] Lisäksi Venäjän keisari Aleksanteri I myönsi hänelle Pyhän Andreaksen ritarikunnan nauhalla varustetun kunniamerkin.lähde?

Trappin puoliso vuodesta 1791 oli Anna Sofia Lundgren (k. 1827).[1] Heidän lapsiaan olivat isänsä liiketoimintaa jatkanut samanniminen kauppaneuvos Kristian Trapp[1] sekä senaattorit Carl Wilhelm Trapp ja Robert Trapp, joka aateloitiin 1868 nimellä von Trapp.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trappin hahmo on kuvattu Helsingin Säätytalon julkisivussa olevaan Emil Wikströmin veistokseen Aleksanteri I ja Porvoon valtiopäivät 1809.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Veli-Matti Pussinen: Kauppaneuvos Christian Trapp (1769–1841). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2009. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  2. Aleksanteri I ja Porvoon valtiopäivät Julkiset veistokset -tietokanta, Helsingin taidemuseo. Viitattu 8.11.2020.